Weronika1719507467 21.10.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam,zapowiadało się fajnie...dopóki nie doczytaliśmy iż dom ma miec kąt nachylenia dachu 35-40 st...Do RZECZY: Bardzo proszę o poradę niewiemy jaki strop zastosowac betonowy czy drewniany..co bedzie lepsze/tańsze..Jesteśmy zdecydowani na ten dom na 100%,powierzchnia na dole odpowiada Nam też w 100%, NIECHCEMY Poddasza użytkowego(dodatkowych pokoi,łazieniek etc),a co najwyżej strych( bo narazie też nie bedzie garażu a co za tym idzie miejsca składowania "maneli"). Jeżeli zastosujemy np.terrive to co dalej?Jakie dodatkowe koszty trzeba ponieśc?mam tu na myśli jakieś szczególne ocieplenie?Co z ogrzewaniem? Matko Świeta pomóżcie! http://www.z500.pl/pliki/8/warianty/2/kosztorysy/Z8_A_40_rys_szczeg.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 21.10.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 NIECHCEMY Poddasza użytkowego(dodatkowych pokoi,łazieniek etc),a co najwyżej strych( bo narazie też nie bedzie garażu a co za tym idzie miejsca składowania "maneli"). http://www.z500.pl/pliki/8/warianty/2/kosztorysy/Z8_A_40_rys_szczeg.pdf Hmmm, nie chcecie poddasza a wybraliście projekt z poddaszem. To się mija z celem. Po co komplikować sprawę? Nie łatwiej poszukać domu parterowego? W takim też jest strych, a koszt będzie mniejszy i problem stropu też zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1719507467 21.10.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Hmmm, nie chcecie poddasza a wybraliście projekt z poddaszem. To się mija z celem. Po co komplikować sprawę? Nie łatwiej poszukać domu parterowego? W takim też jest strych, a koszt będzie mniejszy i problem stropu też zniknie. Wybraliśmy projekt z poddaszem bo jesteśmy do tego ZMUSZENI. MPZP wymusza na Nas kąt nachylenia dachu 40 st.. Wybraliśmy projekt Z8 studia z 500 w podstawowej wersji tj.z kątem nachylenia 28st.,dowiadując się tu i ówdzie przerobienie tegoż projektu pod kąt nachylenia 40 st. będzie droższy niż kupienie "gotowca" już z takim kątem. Do czego zmierzam...planowaliśmy prostą,niedużą parterówkę a okazało się że kąt 40,to nic innego jak duże poddasze użytkowe.By go nie chcemy, ale cóż musimy miec.Ot poprostu nie zrobimy tam ani pokoi,ani łazienki, a jedynie strych(duzy strych). Zastanawiam się tylko jaki strop zastosowac by było nie drogo(w projekcie są wiązary),zostac przy nich czy zastosowac strop betonowy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.10.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Teriva należy do szybkich, łatwych i tanich, a obciążenia też bez najmniejszego problemu wytrzyma. O akustyke sie martwić nie trzeba więc wiele więcej roboty nie bedzie. Pytanie dlaczego MUSICIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 21.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Taniej było by zlecić projekt indywidualny... ale w Polsce panuje przekonanie, że to strasznie kosztowne...bo to aż 2 % wartości całego przedsięwzięcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudzik2005 21.10.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Ze swojego doświadczenia polecam Terive, szybko się układa, jest lekka a w razie jak coś wam wpadnie do głowy to nie będzie problemu bo obciążenie wytrzyma. I ma jedna ogromna przewagę nad stropem drewnianym: nie będzie pęknięć widocznych na łączeniach płyt. co do kosztów to i taki i taki trop docieplać trzeba, na terivie łatwiej bo rozwija się wełne plus folia i w zasadzie po sprawie. Mniej czasu i pracy = taniej. co do samych kosztów stropu to są w miarę zbliżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.10.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 ja bym położył płyty kanałowe. Tanio szybko wygodnie duża nośność same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.10.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Jezeli musi to Teriva jezeli kat 40 stopni a nie ma takiego w projekcie - zleccie zaprojektowanie (z tym ze pustka pod dachem jezeli bedzie dom bez stropu bedzie dodatkowa powierzchnia do ogrzania, a jak wiadomo cieplo ucieka do góry. Zyskujecie przestrzenny dom , ewentualnie czesciowy strop (wg projektanta) np na miejsce dla ksiazek (biblioteczka) miejsce pracy (biurko komputer) etc etc. Projekt zindywizualizowany pod was to lepsze rozwiazanie niz decydowanie sie na gotowca ktory musicie zrobic taki badz inny, a widac ze nie ma tego co byście chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1719507467 22.10.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Kuba Dąb Musimy-ponieważ MPZP wymusza na Nas kąt 40 st.rafal190 nam projekt indywidualny nie jest potrzebny bo ten o którym mowa jest tym którego szukaliśmy (oczywiście w wersji podst.z kątem 28 st.), istnieje jego wersja z kątem 40 st.więc poco płacic za indywidualny skoro ten nam odpowiada.sławek9000chyba muszę poczytac o Twoim pomyśle:)Gustaw...ależ to jest "ten"projekt!Istnieje on także w wersji odpowiadającej naszemu kątowi(40 st).Zapytałam o strop bo ociupinkę popsuł Nam nasze "szyki":)Teraz tylko zastanawiamy się który będzie lepszy/tańszy/-podkreślamnie planujemy na górze pokoi ani nic w tym stylu-powód?-BRAK KASY:) Niemniej jednak dziękuję wszystkim za sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 25.10.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Plany lubią się zmieniać. Na Waszym miejscu i tak zrobiłbym strop 'użytkowy' bo może akurat kiedyś będzie zastrzyk gotówki i bedziecie mieli gotowy strop do zagorspodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 27.10.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Musimy-ponieważ MPZP wymusza na Nas kąt 40 st. Też mam taki zapis w planie. Napisałem prośbę do prezydenta miasta o odstępstwo. Czekam na odpowiedź . Jeśli będzie odmowa to pokażę urzędasom środkowy palec i wybuduje dach płaski położe jakiś gres żeby mieć na dachu zarąbisty taras -w końcu taras to nie dach - a rolę dachu 40` przejmie jakaś niewielka nadbudówka nad schodami. coś w tym stylu : http://www.villanatura.net/ Osiedle z linka wybudowane jest na terenie gdzie obowiązuje dach kalenicowy co najmniej 40`. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 27.10.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 a nich ktoś mi powie, dlaczego jest taki wymóg, dlaczego trzeba? Co im w ogóle do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 27.10.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Najprościej mówiąc Wazrunki Zabudowy lub jeżeli jest to Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego ustala szczegóły dotyczące budynków jakie mogą być zbudowane na danym terenie. A "im", mówiąc obrazowo to do tego w taki sposób, aby Ci przed domem pałacu kultury ktoś nie postawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 03.11.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Najprościej mówiąc Wazrunki Zabudowy lub jeżeli jest to Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego ustala szczegóły dotyczące budynków jakie mogą być zbudowane na danym terenie. A "im", mówiąc obrazowo to do tego w taki sposób, aby Ci przed domem pałacu kultury ktoś nie postawił No niestety obawiam się, że Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego o którym mówisz to w dużym stopniu fikcja i włącza się do gry tylko jak ktoś chce piramidę zbudować, a tak poza tym to chyba niezbyt przykładają się do swojej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.11.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 moim zdaniem pozostań przy orginalnym stropie tj.TERIVAmasz gotowe utwierdzenie trzpieni kolankowychdośc duża część stropu wspiera się na niemałym nadprożu tarasowym,myśle że to nadproże powinno być uciąglone z wiencem+wzmocnione krawędzie otworumyśle że trzeba będzie przerobić schody aby estetycznie oddzielić parter od poddasza czasowo nieużytkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 06.11.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Weronika, zapytaj najpierw jeszcze raz z tym planem zagospodarowania. ja też na początku miałem wpisany że kąt nachylenia od 25 do 35stopni. Poszedłem i powiedzialem że potrzebuje do 42 stopni. i ku mojemu zdziwieniu od ręki wpisali kąt do 45 stopni bez problemowo Natomiast co do poddasza jesli nie chcecie to może zlikwidujcie całkiem ściankę kolankową i zastosujcie gotowe wiązary. Pewnie wyjdzie taniej bo odrazu macie strop i więźbę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 08.11.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Weronika, zapytaj najpierw jeszcze raz z tym planem zagospodarowania. ja też na początku miałem wpisany że kąt nachylenia od 25 do 35stopni. Poszedłem i powiedzialem że potrzebuje do 42 stopni. i ku mojemu zdziwieniu od ręki wpisali kąt do 45 stopni bez problemowo a nie mówiłem? PZP to fikcja (i dobrze, bo te kilka stopni w dachu nic nikomu nie szkodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts