Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

teraz do goczalkowic niestety daleko mam :( czy ktoś zna może tajemnicze miejsce w warszawie gdzie nie sprzedają śnietych choinek. tez zawsze kupuje jodlę :)

Podłączam się do tego pytania. Kasiorek, jakbyś coś zlokalizowała, to nie zapomnij dać znać.

EDIT:

Mydło i powidło z Auchana. Były jeszcze fajne, srebrne jelonki z rogami w zawijasy, ale zdjęcia nie mam. Niestety, obsypane brokatem, a to trochę dyskwalifikuje. Będę musiała je przemyśleć.

http://img152.imageshack.us/img152/4315/zdjcie0095.jpg

świeczki:

http://img169.imageshack.us/img169/341/zdjcie0096b.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/1206/zdjcie0093s.jpg

Bombki choinkowe - były jeszcze niebieskie:

http://img51.imageshack.us/img51/7317/zdjcie0097q.jpg

Edytowane przez wyanna

tak czytam o choinkach... Zawsze w domu miałam żywą. I tak mi bylo żal, jak uschła! Dlaczego ją scieli...Wtedy obiecałam sobie -NIGDY JUŻ ŻYWEJ (równiez nigdy karpia, ale to inna historia ;) )

Pierwszym zakupem do domu była sztuczna choinka. .

Co prawda potem okazało się, ze zakupiona z rozpędu choinka zajęła mi kawał salonu (mam tylko 27m), no i choinka, ta sztuczna, wyszła na taras. Tam sobie stoi jako ozdoba a w domu jest tylko stroik z kilku gałęzi.

to super bo chcialam wiekszy

niestety podobno te egzemplarze w krakowie byly w ciapki :) i mi koleżanka nie kupiła. jak jej sie nie podobaly to pewnie ja tez bym miala zastrzezenia

poniewaz widzialam w rudzie choinke z tej serii i byla super to mam nadzieje ze wianki jeszcze dowiozą. a jak nie to najwyżej na ścianę zużyję ten który miał iść na stolik

Mnie to najbardziej przekonuje do sztucznej ale tez się nie przełamałam, no i zwłaszcza że my też wyjeżdżamy na święta i jakoś takie sztuczne to ubieranie grubo przed, i jak wracamy to już ta choinka taka bez klimatu.

No właśnie... ten nastrój ...

Wczoraj w domu zagaiłam rozmowę na temat choinki. M. odpowiedział krótko: chyba na głowę upadłaś. Choinka jest naturalna i nie ma innej opcji. Poza tym teraz jest dwóch facetów w domu, za chwilę będzie trzech, a kupowanie choinki w Wigilię to tradycja i męska sprawa.

Słowo - klucz to "w Wigilię"- ja nie wytrzymuje tego napięcia do ostatniej chwili... Ale niech mu tam. Se teraz mogę wybierać jaka ta choinka ma być aż się do upojenia

Tak się jeszcze zastanawiałam nad kwestią ekologiczną. Niszczenie lasów - jak tu mieć na pewno "legalną" choinkę z hodowli choinkowej? Bo z kolei sztuczne- czy na pewno są biodegradowalne? Ktoś może wie, jak to wygląda?

Edytowane przez Ash5

Choinki są specjalnie sadzane w lasach w miejscach, gdzie nie mogą rosnąć inne wysokie drzewa. Jeżeli kupuje się od "farmera" to wiadomo, że on je nasadził celem wycięcia (inaczej nie brał by sie za ich sadzenie). Jak kupisz od podejrzanego typka który ma 2 choinki do sprzedania to duże prawdopodobieństwo, że je wyciął gdzieś nielegalnie (np u mnie na działce ;) - mam około 8 arów sosen posadzonych kilka lat temu).

Ash

mój wujek leśniczy mówi że kupowanie naturalnych choinek to najlepszy sposób na proekologiczne zachowanie. : )

Po pierwsze sztuczne choinki jak wiadomo są z tworzyw sztucznych przy których produkcji zużywa się dużo energii a same jako odpad są masakryczne - rozwodzić się w tym temacie nie będę bo to same oczywistości. Po drugie drzewa są potrzebne bo produkują tlen i redukują dwutlenek węgla etc co również jest oczywistością. I... gdyby nie to że je wycinamy żeby były na swięta to nikt by ich przecież nie zasadził więc przez te kilka lat by nie rosły :)