Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

efilo

Recommended Posts

ja sobie obiecałam że będę wysyłać ale wszyscy sie powyprowadzali do nowych domków i nikt nie zna adresów a mi głupio dzwonić i rozpytywać tuż przed świętami. poza tym już kilka razy mi sie zdarzyło że wyciagalam je nawet ze znaczkami koło stycznia z torby :oops:

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

takie domowe, handmadeowe kartki to świetny prezent przy okazji

ja doceniam taka robotę i cieszę sie jak od kogoś dostane oryginalną a nie supermarketowa kartkę

tez sa ładne i mióo w ogóle dostac pocztą zyczenia a nie mailem ;)

ja sama tez wyklejam z chłopkami i robię raczej takie cd, bardziej twórczość artystyczna;) dziecięca

JA tez zawsze robie sama kartki, proste badz bardziej wymyslne ale zawsze sama

W tym roku tez bedzie wszystko na choince recznie robione Niestety nie tylko przeze mnie bo z szydelkiem mi nie podrodze , ale bombki beda przez tesciowa dziergne Moje bedA ze sznurka na balonie klejone Czyli w tym roku choinka w ozdobkach ekologicznych Hand Made

Juz sie nie moge doczekac

Wprawdzie nie pytana, ale dodam coś od siebie.

Do sznurkowych bombek używam VIKOLU, jest świetny.

Kupiłam w osiedlowym sklepie remontowym, mój ulubiony pan właściciel przywiózł mi specjalnie kubełek 1 litrowy i dał specjalną cenę: 10 zł za ten litr.

Najlepiej się robi ze sznurków naturalnych (jak dla mnie najlepsze wyszły z dratwy, mam szaro-burą i kremową), z kordonka też nieźle, ale musi być bawełniany.

A wracając do tematu, byłam dziś w LM.

Piękne tam mają rzeczy, chociaż niektóre wydały mi się drogie.

Np. spodobały mi się bombki filcowe (przynajmniej obłożone filcem), ale 3 sztuki (dwie małe + jedna duża) kosztowały 22 zł...

Są też filcowe mikołaje, bałwanki i inne zawieszki.

Ja kupiłam tylko drewniane zawieszki - koniki na biegunach.

Jak się nauczę wklejać zdjęcia, to pokażę :-)

Cześć dziewczyny!

Uwielbiam ten wątek. Dzięki temu zabieram się dzisiaj za tworzenie bombek z nici ;).

Byłam dzisiaj w Ikei zainspirowana tym wazonikiem z żurawiną i świecą. Niestety, wyszłam bez wazonu, bez foremek świątecznych i upatrzonych szklanek ;(.

Kupione tylko parę świeczek.

Pozdrawiam

Wprawdzie nie pytana, ale dodam coś od siebie.

Do sznurkowych bombek używam VIKOLU, jest świetny.

Kupiłam w osiedlowym sklepie remontowym, mój ulubiony pan właściciel przywiózł mi specjalnie kubełek 1 litrowy i dał specjalną cenę: 10 zł za ten litr.

Najlepiej się robi ze sznurków naturalnych (jak dla mnie najlepsze wyszły z dratwy, mam szaro-burą i kremową), z kordonka też nieźle, ale musi być bawełniany.

A możesz dać przepis / fotki jak robisz te bombki, jak wyglądają? Dratwę i Vikol mam... ale co dalej? :)

Trochę moich kawałków świątecznych... po mału zaczynam gromadzić różne ozdoby :)

Lampiony z Jyska - fajne, polecam. Teraz są w cenie 17,90 za 2 sztuki dowolnych kolorów, do wyboru czerwone, czarne i białe.

http://images43.fotosik.pl/408/e54af7379680629cmed.jpg

Jyskowy renifer, ten jeszcze z zeszłego roku, bardzo go lubię. Cena regularna ok 19 zł, ja w zeszłym roku kupiłam za połowę ceny.

http://images38.fotosik.pl/402/354c37b17b6f674cmed.jpg

Cytrusy już się suszą...

http://images39.fotosik.pl/404/a849cadd41e48c00med.jpg

http://images37.fotosik.pl/384/7684378b1a67d202med.jpg

http://images35.fotosik.pl/244/b034c1c98a5f8eeemed.jpg

http://images46.fotosik.pl/389/ebab4b7f7d60846cmed.jpg

A możesz dać przepis / fotki jak robisz te bombki, jak wyglądają? Dratwę i Vikol mam... ale co dalej? :)

Nie mnie pytalaś , ale ja robiłam w zeszłym roku to podpowiem. Kupujesz balony w kiosku, pompujesz do rozmiaru jaki ci pasuje i owijasz sznurkiem gęsto jak pajęczynka cały palon. Jak wyschnie przebijasz balon, usuwasz delikatnie i masz gotową ozdobą. Sznurek wcześniej wkładam do miseczki z klejem aby był mokry, ale mozna też na prawie sucho robić a posmarować co kilka warstw.

Postaram się zrobić zdjęcia i wstawić, ale to może potrwać, bo jestem nowa i nie orientuję się jeszcze, jak się wstawia zdjęcia.

Dam Ci na razie przepis :-)

Przygotuj sobie baloniki, tzn. nadmuchaj do pożądanej wielkości (najlepiej, żeby miał ładny okrągły kształt).

Odmierz sobie sznurek na każdą bombkę i zwiń w mały kłębek (bo jak wrzucisz do kleju odcięte długie kawałki sznurka, to mogą się plątać i suplić, a to jest nieco wkurzające i psuje całą zabawę).

Miarę mam taką: na jedną średnią bombkę ok. 5-7 długości rozciągnięcia obu rąk (zawsze możesz później "dokleić", żeby bombka była gęstsza).

Wymieszaj w małej miseczce dużą łyżkę vikolu z wodą (tak na oko, żeby miało konsystencję ciut gęstszą niż mleko).

Wrzuć sznurek, a w międzyczasie nasmaruj baloniki trochę olejem bądź oliwką dla dzieci.

Nawijaj sznurek na balonik dosyć ciasno, żeby się nie zsuwał i staraj się uzupełniać nim wszystkie miejsca, gdzie go jeszcze nie ma.

Powieś balonik na nitce najlepiej nad zlewem, bo klej może jeszcze kapać, jeśli sznurek był bardzo mokry (lub rzadki klej).

Po kilku godzinach sznurek zrobi się (a przynajmniej powinien) bardzo twardy.

Wtedy możesz przebić balonik i delikatnie wyciągnąć go ze środka bombki.

I już. Gotowe :-)

Byłam w realu. Na żywo mniej ciekawie to juz wygląda.Mnie interesuje biel, szarość i srebro i kiepściuko było w tym zakresie. Kupiłam jedynie dwie białe "porcelanowe" kule z siedzącymi na nich aniołkami. Wykonanie takie sobie, ale cena 3.99 mnie skusiła :)

To zupełnie takie same kolory co mnie:)

W Auchan jest duży wybór właśnie w tych kolorach,a i Obi ma fajną choinkę właśnie w tej kolorystyce przyozdobioną.