elofura 21.10.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam, Zauważyłem pęknięcia od strony wewnętrznej pod trzema oknami. Ściany mam otynkowane tynkiem gipsowym. Ściana Y tong 36,5. rysy te ciągną się od parapetów w Lini poziomej jakieś 30 cm i schodzą w dol jakieś 30- 45 cm się kończą. Od strony zewnętrznej nic nie widać. Koleś który budował twierdzi iż dał pręty fi 6 pod każde okno, niestety nie widziałem tego osobiście. I tu nasuwa mi się pytanie czy aby są te pręty. Czy jest jakaś metoda aby to sprawdzić , może jakieś prześwietlenie, wykrywacz metali... proszę o poradę. Jeżeli okaże się iż nie ma tego wzmocnienia czy jest jakiś sposób na zamocowanie tego wzmocnienia. I czym może to grozić w przyszłości. Proszę o pomoc co mogę zrobić z tym faktem. A może spowodowane jest to czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.10.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 A może to tylko elewacja? Elewacja czesto pęka, bo cały dom pracuje. Kiedy była budowa i ile po budowie się to pokazało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 22.10.2010 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Dziękuję za odzew. Elewacje mam od 1,5 tygodnia, a pęknięcia są od wewnątrz budynku. Dom stoi już 1,5 roku. Oblecenie trwają prace wykańczające. A pierwsze pękniecie zauważyłem jakieś miesiąc temu, dwa pozostałe parę dni temu. Dziwna sytuacja iż są one właśnie tylko pod oknami. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to iż nie ma tam tych wzmocnień. Ale jak to sprawdzić. Czy taki zwykły np wykrywacz metali poradzi sobie ze zlokalizowaniem tych prętów. Może ktoś miał podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 25.10.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Może jakieś za krótko osadzone nadproża, albo inny dziwny babol. To może być wszystko albo nic.Nie doczytałem, że to jest wewnątrz. Tak jak mówię, zazwyczaj bardziej wychodzi to co prawda w domach drewnianych, bo one bardziej osiadają i w ogóle, ale każdy dom pracuje, a skoro jest świeży to bardzo możliwe, że nic się nie stało. Ale zawsze warto to sprawdzić.Co do wykrywacza nie mogę Ci powiedzieć, bo nigdy nie używałem, ale tak patrząc czysto logicznie to powinien cośznaleźć. Pytanie co znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 15.11.2010 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam ponownie ! Oczywiście wykrywacz znajduje wszystko nawet kotwy do mocowania ocieplenia (wełny mineralnej). Ale to nie o to chodzi. Wiec wykrywacz nie zdał egzaminu. Proszę o pomoc co mogę zrobić w tej sytuacji. Zidentyfikowałem kolejne pęknięcia tym razem pod oknem i nad oknem w kotłowni. Czy zna ktoś wyspecjalizowaną firmę która prześwietla ściany? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 15.11.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Wyluzuj bo zawału dostaniesz przed końcem budowy. Dom od takich rys na pewno się nie zawali. Proponuję je pogłębić, zaszpachlować i dać na mszę za to że nie masz domu z płyt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.11.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Oczywiście wykrywacz znajduje wszystko nawet kotwy do mocowania ocieplenia (wełny mineralnej). Ale to nie o to chodzi. Wiec wykrywacz nie zdał egzaminu.. No niestety, obawiałem się, że może się tak to skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.11.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Wyluzuj bo zawału dostaniesz przed końcem budowy. Dom od takich rys na pewno się nie zawali. Proponuję je pogłębić, zaszpachlować i dać na mszę za to że nie masz domu z płyt GK. A słyszałeś, że lepiej zapobiegać niż leczyć? Ja bym nie bagatelizował sprawy pękania mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 16.11.2010 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Dziękuje za odpowiedzi, na pewno nie zbagatelizuje tego. I na pewno nie odpuszczę. W pokojach dałem siatkę i zaszpachlowałem i na razie nie ma żadnych dodatkowych pęknięć. Ale w kotłowni mam płytki i też strzeliły, a tego już nie poprawie. W przyszłym tygodniu chce łazienki płytkować i boję się iż znów może strzelić. wszytko sugeruje na to iż coś jest źle zrobione z tymi oknami bo pęka pod wszystkimi oknami ze wszystkich stron !!!! Ponawiam prośbę o namiary na firmy które zajmują się prześwietleniem ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 16.11.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 moim zdaniem pręty są o czym może świadczyć fakt że rysy skośne zaczynają się dopiero 30 cm od krawędzi otworua więc pręty są wypuszczone 30 cm poza krawędz okna a zalecane minimum to 50 cm dodatkowo przy tej grubości bloczka lepiej by się sprawdzily po 3 pręty w dwóch ostatnich warstwach czy pojawiły się już rysy z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 17.11.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Przyczyn można doszukiwać się głębiej - i to dosłownie. Posadownie fundamentu, zbrojenie i połączenia prętów w fundamencie. Zagęszczeniegruntu pod ławą. Uplastycznienie gruntów gliniastych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 17.11.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A słyszałeś, że lepiej zapobiegać niż leczyć? Ja bym nie bagatelizował sprawy pękania mojego domu. Ale dziś już tylko leczymy, zapobiegać mogliśmy przy wznoszeniu ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 17.11.2010 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Z zewnątrz nic nie widać bo jest warstwa ocieplenie wełną. Co do tych rys/ pęknięć nie każde zaczynają się 30 cm od krawędzi, niektóre schodzą od razu od krawędzi czyli tam na pewno nie ma prętów. Tak to jest jak się samemu nie dopilnuje. Czy jest jakieś prawo, na które mógłbym się powołać, gdyby okazało się iż firma budowlana nie zbudowała zgodnie z projektem i zasadami budowy ? W tym momencie wykonawca nie odbiera telefonu jak dzwonie. Kto dostanie po tyłku, kierownik budowy, wykonawca w przypadku skierowania sprawy do odpowiednich organów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.11.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Przyczyn można doszukiwać się głębiej - i to dosłownie. Posadownie fundamentu, zbrojenie i połączenia prętów w fundamencie. Zagęszczeniegruntu pod ławą. Uplastycznienie gruntów gliniastych. Tak jak mówiłem to może być wszystko, a jeśli teren jest podmokły to jeszcze dodatkowa sprawa. Jeśli chodzi o firmę to zacznijmy od rejonu w którym budujesz. Ja Ci raczej niewiele podpowiem, ale innych to zachęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 18.11.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Kurcze, pęknięcia to zawsze problem mam nadzieję, że sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 22.11.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 rozwiązanie jest zawsze, wystarczy je znaleźć. Więc myślę, że skończy sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.11.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 http://www.xella.cz/html/pol/pl/6468.php Brak zastosowania głównie spowoduje uciążliwości w pierwszych latach użytkowania budynku, Z czasem propagacja rys się zatrzyma i ustabilizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 30.11.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 W sensie jak już się zawali? Albo mi się wydaje albo powyzsza wypowiedź sprowadza się do tego, że jak bedzie źle to i tak będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszT 04.12.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 a masz wykrywacz metali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 06.12.2010 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Świętokrzyskie okolice KIELC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts