Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekniecia/ rysy pod oknem

Recommended Posts

Witam,

Zauważyłem pęknięcia od strony wewnętrznej pod trzema oknami. Ściany mam otynkowane tynkiem gipsowym. Ściana Y tong 36,5. rysy te ciągną się od parapetów w Lini poziomej jakieś 30 cm i schodzą w dol jakieś 30- 45 cm się kończą. Od strony zewnętrznej nic nie widać.

Koleś który budował twierdzi iż dał pręty fi 6 pod każde okno, niestety nie widziałem tego osobiście. I tu nasuwa mi się pytanie czy aby są te pręty. Czy jest jakaś metoda aby to sprawdzić , może jakieś prześwietlenie, wykrywacz metali... proszę o poradę. Jeżeli okaże się iż nie ma tego wzmocnienia czy jest jakiś sposób na zamocowanie tego wzmocnienia. I czym może to grozić w przyszłości.

Proszę o pomoc co mogę zrobić z tym faktem.

A może spowodowane jest to czymś innym.

okno.JPG

Dziękuję za odzew.

Elewacje mam od 1,5 tygodnia, a pęknięcia są od wewnątrz budynku. Dom stoi już 1,5 roku. Oblecenie trwają prace wykańczające. A pierwsze pękniecie zauważyłem jakieś miesiąc temu, dwa pozostałe parę dni temu. Dziwna sytuacja iż są one właśnie tylko pod oknami. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to iż nie ma tam tych wzmocnień. Ale jak to sprawdzić. Czy taki zwykły np wykrywacz metali poradzi sobie ze zlokalizowaniem tych prętów.

Może ktoś miał podobny problem.

Może jakieś za krótko osadzone nadproża, albo inny dziwny babol. To może być wszystko albo nic.

Nie doczytałem, że to jest wewnątrz. Tak jak mówię, zazwyczaj bardziej wychodzi to co prawda w domach drewnianych, bo one bardziej osiadają i w ogóle, ale każdy dom pracuje, a skoro jest świeży to bardzo możliwe, że nic się nie stało. Ale zawsze warto to sprawdzić.

Co do wykrywacza nie mogę Ci powiedzieć, bo nigdy nie używałem, ale tak patrząc czysto logicznie to powinien cośznaleźć. Pytanie co znajdzie.

• 3 weeks później...

Witam ponownie !

Oczywiście wykrywacz znajduje wszystko nawet kotwy do mocowania ocieplenia (wełny mineralnej). Ale to nie o to chodzi. Wiec wykrywacz nie zdał egzaminu. Proszę o pomoc co mogę zrobić w tej sytuacji. Zidentyfikowałem kolejne pęknięcia tym razem pod oknem i nad oknem w kotłowni. Czy zna ktoś wyspecjalizowaną firmę która prześwietla ściany? Proszę o pomoc.

Wyluzuj bo zawału dostaniesz przed końcem budowy. Dom od takich rys na pewno się nie zawali. Proponuję je pogłębić, zaszpachlować i dać na mszę za to że nie masz domu z płyt GK.

A słyszałeś, że lepiej zapobiegać niż leczyć? Ja bym nie bagatelizował sprawy pękania mojego domu.

Dziękuje za odpowiedzi, na pewno nie zbagatelizuje tego. I na pewno nie odpuszczę. W pokojach dałem siatkę i zaszpachlowałem i na razie nie ma żadnych dodatkowych pęknięć. Ale w kotłowni mam płytki i też strzeliły, a tego już nie poprawie. W przyszłym tygodniu chce łazienki płytkować i boję się iż znów może strzelić. wszytko sugeruje na to iż coś jest źle zrobione z tymi oknami bo pęka pod wszystkimi oknami ze wszystkich stron !!!! Ponawiam prośbę o namiary na firmy które zajmują się prześwietleniem ścian.

moim zdaniem pręty są o czym może świadczyć fakt że rysy skośne zaczynają się dopiero 30 cm od krawędzi otworu

a więc pręty są wypuszczone 30 cm poza krawędz okna a zalecane minimum to 50 cm

dodatkowo przy tej grubości bloczka lepiej by się sprawdzily po 3 pręty w dwóch ostatnich warstwach

czy pojawiły się już rysy z zewnątrz ?

Z zewnątrz nic nie widać bo jest warstwa ocieplenie wełną. Co do tych rys/ pęknięć nie każde zaczynają się 30 cm od krawędzi, niektóre schodzą od razu od krawędzi czyli tam na pewno nie ma prętów. Tak to jest jak się samemu nie dopilnuje. Czy jest jakieś prawo, na które mógłbym się powołać, gdyby okazało się iż firma budowlana nie zbudowała zgodnie z projektem i zasadami budowy ? W tym momencie wykonawca nie odbiera telefonu jak dzwonie. Kto dostanie po tyłku, kierownik budowy, wykonawca w przypadku skierowania sprawy do odpowiednich organów.

Przyczyn można doszukiwać się głębiej - i to dosłownie.

Posadownie fundamentu, zbrojenie i połączenia prętów w fundamencie. Zagęszczeniegruntu pod ławą. Uplastycznienie gruntów gliniastych.

Tak jak mówiłem to może być wszystko, a jeśli teren jest podmokły to jeszcze dodatkowa sprawa. Jeśli chodzi o firmę to zacznijmy od rejonu w którym budujesz. Ja Ci raczej niewiele podpowiem, ale innych to zachęci.

• 2 weeks później...