Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie temperatury zasilania podłogówki - jak to zrobić?

firefighter

Recommended Posts

Witam

Mam zrobione w domu ogrzewanie podłogowe i grzejniki. Zasilane są z pieca na paliwo stałe. Temperatura ustawiona w tej chwili na piecu to 50*C, na grzejniki to trochę mało na podłogówkę trochę za dużo. Podłogówka zasilana bezpośrednio z pieca do rozdzielacza jak na zdjęciu. Podpowiedzcie jak rozwiązać sprawę żebym mógł na piecu ustawić 65*C i taka temperatura żeby szła na grzejniki a do 40*C na podłogę.

IMG_4676..jpg

Trzeba zastosować zawór trójdrożny termostatyczny z ręcznie nastawianą temperaturą zasilania podłogówki. Rozumiem, że obwód grzejników nie jest z tego rozdzielacza i jest odrębnym obwodem. Jak jest tylko jedna pompa to trzeba dodać drugą by każdy obwód miał swoją, bo inaczej z tym zaworem nie zadziała.

Można zastosować tez zawór z głowicą termostatyczną sterowaną kapilarą. Układy połączeń można zobaczyć na różnych aukcjach rozdzielaczy... Życzę udanej przeróbki ;)

Grzejniki są osobno i mają swoją pompę, rozdzielacz i pompa na zdjęciu napędzają tylko podłogówkę. Czy oprócz zaworu trójdrożnego warto zainstalować głowice termostatyczne na powrocie? Myślę o takim rozwiązaniu żeby na zaworze trójdrożnym ustawić temperaturę zasilania powiedzmy na około 50*C, a na powrocie rozdzielacza regulować temperaturę na poszczególnych pętlach w dowolny sposób. Ma to sens czy przekombinowałem?

Zawór trójdrożny jeszcze nie zamontowany, fachowiec ma "drobny poślizg" jak to określił i będzie dopiero jutro. W międzyczasie jednak kupiłem i założyłem rotametry. Zauważyłem że poziom wody w szkiełkach jest różny. Chciałbym się dowiedzieć czy o przepływie informuje poziom wody widoczny w szkiełkach czy ustawienie słupka według skali którą widać na szkiełku?

• 1 month później...
No i stało się. Zawór trójdrożny został zamontowany i wszystko działa bez zastrzeżeń. Przy okazji miałem "problem" z szemrzącymi grzejnikami, problem rozwiązał się po zmianie pompy obiegowej na Grundfos Alpha 2. Pompa chodzi na automacie i grzejniki zamilkły. W związku ze zmianą mam na sprzedaż 2szt. Grundfos UPS 25-60/180 używane około 3 miesiące z gwarancją - 250 zł za sztukę z transportem w cenie i 1szt około 2 letniego Webermana 25-40/180 - 80 zł z transportem. Edytowane przez firefighter