firefighter 21.10.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam Mam zrobione w domu ogrzewanie podłogowe i grzejniki. Zasilane są z pieca na paliwo stałe. Temperatura ustawiona w tej chwili na piecu to 50*C, na grzejniki to trochę mało na podłogówkę trochę za dużo. Podłogówka zasilana bezpośrednio z pieca do rozdzielacza jak na zdjęciu. Podpowiedzcie jak rozwiązać sprawę żebym mógł na piecu ustawić 65*C i taka temperatura żeby szła na grzejniki a do 40*C na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 21.10.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Trzeba zastosować zawór trójdrożny termostatyczny z ręcznie nastawianą temperaturą zasilania podłogówki. Rozumiem, że obwód grzejników nie jest z tego rozdzielacza i jest odrębnym obwodem. Jak jest tylko jedna pompa to trzeba dodać drugą by każdy obwód miał swoją, bo inaczej z tym zaworem nie zadziała. Można zastosować tez zawór z głowicą termostatyczną sterowaną kapilarą. Układy połączeń można zobaczyć na różnych aukcjach rozdzielaczy... Życzę udanej przeróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firefighter 21.10.2010 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Grzejniki są osobno i mają swoją pompę, rozdzielacz i pompa na zdjęciu napędzają tylko podłogówkę. Czy oprócz zaworu trójdrożnego warto zainstalować głowice termostatyczne na powrocie? Myślę o takim rozwiązaniu żeby na zaworze trójdrożnym ustawić temperaturę zasilania powiedzmy na około 50*C, a na powrocie rozdzielacza regulować temperaturę na poszczególnych pętlach w dowolny sposób. Ma to sens czy przekombinowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.10.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Przekombinowałeś, a zasilanie to raczej nie 50 tylko maks. 28 - 30 stopni. Istotą podłogówki jest stała praca, a nie włącz/wyłącz jak w kaloryferach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firefighter 23.10.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 We wtorek hydraulik będzie mi zakładał zawór trójdrożny, napiszę po montażu jak to będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firefighter 23.10.2010 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Jeszcze jedna sprawa. Czy warto na rozdzielacz na belce zasilającej wstawić rotametry? Słyszałem opinie że szkiełka się szybko brudzą i nie wiele w nich widać, z drugiej strony jest możliwość regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firefighter 28.10.2010 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Zawór trójdrożny jeszcze nie zamontowany, fachowiec ma "drobny poślizg" jak to określił i będzie dopiero jutro. W międzyczasie jednak kupiłem i założyłem rotametry. Zauważyłem że poziom wody w szkiełkach jest różny. Chciałbym się dowiedzieć czy o przepływie informuje poziom wody widoczny w szkiełkach czy ustawienie słupka według skali którą widać na szkiełku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.10.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Tam taka kuleczka/pływak pokazuje na skali przepływ. Wielkością bańki powietrza się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firefighter 28.11.2010 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) No i stało się. Zawór trójdrożny został zamontowany i wszystko działa bez zastrzeżeń. Przy okazji miałem "problem" z szemrzącymi grzejnikami, problem rozwiązał się po zmianie pompy obiegowej na Grundfos Alpha 2. Pompa chodzi na automacie i grzejniki zamilkły. W związku ze zmianą mam na sprzedaż 2szt. Grundfos UPS 25-60/180 używane około 3 miesiące z gwarancją - 250 zł za sztukę z transportem w cenie i 1szt około 2 letniego Webermana 25-40/180 - 80 zł z transportem. Edytowane 28 Listopada 2010 przez firefighter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.11.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 ile Cię kosztowały poprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firefighter 29.11.2010 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 1500 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibifabi 03.12.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Czy grzejniki podpinałeś PEXem. Jestem na tym etapie i jak możesz to wrzuć kilka zdjęć instalacji firefighter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts