Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam zrobione w domu ogrzewanie podłogowe i grzejniki. Zasilane są z pieca na paliwo stałe. Temperatura ustawiona w tej chwili na piecu to 50*C, na grzejniki to trochę mało na podłogówkę trochę za dużo. Podłogówka zasilana bezpośrednio z pieca do rozdzielacza jak na zdjęciu. Podpowiedzcie jak rozwiązać sprawę żebym mógł na piecu ustawić 65*C i taka temperatura żeby szła na grzejniki a do 40*C na podłogę.

IMG_4676..jpg

https://forum.murator.pl/topic/149440-ustawienie-temperatury-zasilania-pod%C5%82og%C3%B3wki-jak-to-zrobi%C4%87/

Trzeba zastosować zawór trójdrożny termostatyczny z ręcznie nastawianą temperaturą zasilania podłogówki. Rozumiem, że obwód grzejników nie jest z tego rozdzielacza i jest odrębnym obwodem. Jak jest tylko jedna pompa to trzeba dodać drugą by każdy obwód miał swoją, bo inaczej z tym zaworem nie zadziała.

Można zastosować tez zawór z głowicą termostatyczną sterowaną kapilarą. Układy połączeń można zobaczyć na różnych aukcjach rozdzielaczy... Życzę udanej przeróbki ;)

Grzejniki są osobno i mają swoją pompę, rozdzielacz i pompa na zdjęciu napędzają tylko podłogówkę. Czy oprócz zaworu trójdrożnego warto zainstalować głowice termostatyczne na powrocie? Myślę o takim rozwiązaniu żeby na zaworze trójdrożnym ustawić temperaturę zasilania powiedzmy na około 50*C, a na powrocie rozdzielacza regulować temperaturę na poszczególnych pętlach w dowolny sposób. Ma to sens czy przekombinowałem?
We wtorek hydraulik będzie mi zakładał zawór trójdrożny, napiszę po montażu jak to będzie działać.
Jeszcze jedna sprawa. Czy warto na rozdzielacz na belce zasilającej wstawić rotametry? Słyszałem opinie że szkiełka się szybko brudzą i nie wiele w nich widać, z drugiej strony jest możliwość regulacji.
Zawór trójdrożny jeszcze nie zamontowany, fachowiec ma "drobny poślizg" jak to określił i będzie dopiero jutro. W międzyczasie jednak kupiłem i założyłem rotametry. Zauważyłem że poziom wody w szkiełkach jest różny. Chciałbym się dowiedzieć czy o przepływie informuje poziom wody widoczny w szkiełkach czy ustawienie słupka według skali którą widać na szkiełku?
  • 1 month później...
No i stało się. Zawór trójdrożny został zamontowany i wszystko działa bez zastrzeżeń. Przy okazji miałem "problem" z szemrzącymi grzejnikami, problem rozwiązał się po zmianie pompy obiegowej na Grundfos Alpha 2. Pompa chodzi na automacie i grzejniki zamilkły. W związku ze zmianą mam na sprzedaż 2szt. Grundfos UPS 25-60/180 używane około 3 miesiące z gwarancją - 250 zł za sztukę z transportem w cenie i 1szt około 2 letniego Webermana 25-40/180 - 80 zł z transportem. Edytowane przez firefighter