Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia głębinowa - jak zmierzyć głębokość?

hellboy

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do madrych glow. Z roznych przyczyn nie moglem byc obecny podczas wiercenia glebinowki na dzialce, firma wywiercila, zainstalowala rury, pompe, itp.

Powiedziano mi, ze studnia ma glebokosc 54 m. Jak moge sprawdzic, czy fachowiec nie dodal sobie na przyklad 20 m (place z metra)?

Ktos moze cos podpowiedziec?

Witam

Mam pytanie do madrych glow. Z roznych przyczyn nie moglem byc obecny podczas wiercenia glebinowki na dzialce, firma wywiercila, zainstalowala rury, pompe, itp.

Powiedziano mi, ze studnia ma glebokosc 54 m. Jak moge sprawdzic, czy fachowiec nie dodal sobie na przyklad 20 m (place z metra)?

Ktos moze cos podpowiedziec?

Hmm. Moze tak prymitywnie ciezarkiem na sznurku?? :D

marcin

Właśnie u jednego klienta uczestniczyłem przy wyciąganiu takiej pompy z nieco głębszej studni.

Powodem był zły typ kabla zasilającego pompę, jaki masz kabel wprowadzony do studni?

Pompa wisi na kablu/rurze czy na lince nośnej?

Zmierzam do tego, że być może będziesz zmuszony wyciągnąć na powierzchnię całą tą instalację i wtedy łatwo zmierzysz sobie głębokość studni.

To jest zadne przyblizenie - lustro wody ma sie nijak do glebokosci studni.
Tu się zgadzam! Ale znów chyba nie doczytałeś. Pompa, moim zdaniem, powinna znajdować się pod lustrem wody.

Głębokość zanurzenia pompy zależy od jej wydajności, od wydajności źródła itp. Ja mam na działce radziecką pompkę zanurzeniową metr pod lustrem (i wszystko działa :))

Aby sprawdzić głębokość studni, prawdopodobnie należałoby wyciągnąć pompę.

BTW, hellboy, masz pozwolenie na taką głębokość? Jeżeli nie masz, to studnię masz głęboką na 25m (jeżeli dobrze pamiętam przepisy):)

Edytowane przez free_shop

Zgodnie z obowiązującym prawem do 30m. Głębokość na jaką powinna być zanurzona pompa powinien podać wykonawca na podstawie próbnego pompowania. Radziecka pompa pobiera ok 1m3 na godzinę natomiast montując większą pompę może się okazać że będzie się odkrywać. Nie proponuje mierzyć głębokości studni z pompą w środku.

Głębokość zanurzenia pompy zależy od jej wydajności, od wydajności źródła itp.

A nie jest przypadkiem tak, ze glebokosc zawieszenie pod lustrem wody nie ma znaczenia na wydajnosc (wysokosc podnoszenia?) . Rozumuje tak: jesli pompa jest zawieszona 30m ponizej listra, to wisi w wodzie o cisnieniu +3atm. I wtedy do podniesienia wody na te 30m, pompie pomaga cisnienie slupa wody nad nia.

Albo inaczej. Mam studnie np 30m gleboka. Woda naplywa przez filtr na tej glebokosci do rury oslonowej i samoistnie dzieki swojemu cisnieniu wypiera sie na np 25m w gore.

marcin