Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na razie nikt się nie zgłasza. Może dlatego, że projekt jest drogi w budowie (powcinana bryła i skomplikowany dach, co również nie wpłynie dobrze na koszty ogrzewania) i dość kontrowersyjny jeżeli chodzi o urodę. Dach jest bardzo wysoki i wygląda ciężko. Obniżona część garażowo-gospodarcza ciągnie moim zdaniem całość ku ziemi. Wydaje mi się, że za dużo grzybów w barszczu i dobrze byłoby w ramach adaptacji "uspokoić" trochę ten dom. Tu okna proste, tam łukowate, tu przypory (ta przy tarasie szczególnie masywna), tam łuki więźby i wole oczko, od frontu balustrada gięta brzuchato, od podwórka wręcz nowoczesna prosta. W środku program użytkowy standardowy dla takiego metrażu. Na poddaszu kilka słupów konstrukcyjnych, które po wykończeniu zostaną na widoku.

Nie wpisuje celem zniechęcenia do projektu, tylko do rozważenia , na czym tak naprawdę Ci zależy. Jest przynajmniej kilka podobnych projektów - niektóre tańsze, niektóre bardziej tradycyjne, niektóre częściej wybierane.

Edytowane przez bowess

Chętnie coś podsunę. Proszę tylko o podanie Pańskich założeń i oczekiwań w stosunku do przyszłego domu, a także paru szczegółów technicznych.

Po pierwsze - jaki metraż Pana interesuje. Dalej - z której strony świata jest wjazd na działkę i czy działka ma nietypowy kształt lub jakiś bok krótki. Czy program użytkowy ma być dokładnie taki jak w Stokrotce (parter z dodatkowym pokojem, małą łazienką, pokój dzienny z jadalnią min. 30m2, połączenie z garażem przez kotłownię, dodatkowe pom. gospodarcze za garażem, kuchnia półotwarta , klatka schodowa wyodrębniona, na poddaszu 3 sypialnie, garderoba, łazienka i strych nad garażem), czy dopuszczalne są modyfikacje, np. kuchnia z oknem na front a gabinet od strony ogrodu, schody otwarte na część dzienną i inne. No i wreszcie wygląd zewnętrzny, bo dom musi się trochę podobać właścicielom ;) . Co musi być? Dach czterospadowy, balkon, lukarny, zadaszony taras? Z kwestii technicznych - czym będzie ogrzewany dom, wentylacja grawitacyjna, czy mechaniczna, kominek musi być w rogu pokoju, czy inny też wchodzi w grę? Ostatnia rzecz - ma być bardziej oszczędnie czy kompromisy pieniężne nie są potrzebne?

Wiem, że mój nick bywa mylący - ja nie pan. :)

Pozdrawiam!

• 5 months później...
  • 6 months później...
  • 5 months później...