Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziura w rurze odpływowej - woda leci ciurkiem

monikaa13

Recommended Posts

Mam nadzieję, że coś doradzicie :)

Nowa kamienica. W klatce dwa mieszkania. My mieszkamy u góry. Parę dni temu sąsiad z dołu zawiadomił nas, że w piwnicy leci mu woda ze ściany, z rury odpływowej. Od razu poszło, że to u nas. Nad nami nikt już nie mieszka.

Do tej rury podłączona jest jak na razie tylko zmywarka.

Dodam jeszcze, że u sąsiadów rury są zasklepione (nie wiem jak), bo pion był robiony nowy. A u nas jest przeniesiony na drugą stronę ściany (w stosunku do oryginału - zmienialiśmy położenie kuchni).

Jak znaleźć tę dziurę? Jak stwierdzić, w którym jest miejscu i co z tym zrobić. Dzisiaj wpuściliśmy wąż w tę rurę i puściliśmy wodę - nie ciekło. Chyba wąż był za cienki, nie wiem. Co radzicie?

Proponuję zatkać od dołu rurę (w dostępnym miejscu), lać wodę dopóki nie zacznie cieknąć, odczekać trochę, włożyć od góry spiralę, wyjąć, sprawdzić gdzie jest mokra i odmierzyć odległość. Powyższe nie zadziała, jeżeli do pionu jest jeszcze ktoś podłączony (z kontekstu wnioskuję, że nie jest), drugi problem, to to, że kanalizacja nie jest przewidziana do pracy ciśnieniowej i może puszczać na kielichach jeżeli będzie dosyć wysoki słup wody. Zatkanie kanalizacji u dołu też nie będzie proste, ale przedstawiony sposób nie wymaga specjalistycznego sprzętu i można to zrobić we własnym zakresie.

Proponuję zatkać od dołu rurę (w dostępnym miejscu), lać wodę dopóki nie zacznie cieknąć, odczekać trochę, włożyć od góry spiralę, wyjąć, sprawdzić gdzie jest mokra i odmierzyć odległość. Powyższe nie zadziała, jeżeli do pionu jest jeszcze ktoś podłączony (z kontekstu wnioskuję, że nie jest), drugi problem, to to, że kanalizacja nie jest przewidziana do pracy ciśnieniowej i może puszczać na kielichach jeżeli będzie dosyć wysoki słup wody. Zatkanie kanalizacji u dołu też nie będzie proste, ale przedstawiony sposób nie wymaga specjalistycznego sprzętu i można to zrobić we własnym zakresie.

Kurcze. Faktycznie jak to zatkać?

Mamy szambo.

Dziś znów leją od rana wężem i nic - dlaczego? A jak zmywarka wypuszcza wodę to leci od razu. Wypuszcza ciepłą - może to od tego. Już nie wiem.

Coś trzeba z tym zrobić ale jeszcze nie wiemy co?