Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszkodzona izolacja pozioma podłogi???

Andrzej_78

Recommended Posts

Witam,

mam problem, mam podejrzenie uszkodzenia izolacji poziomej podłogi. Sytuacja jest następująca: pod koniec lipca wykonywałem u siebie wylewki, jako izolacje poziomą podłogi użyłem dwie warstwy folii budowlanej. Wszędzie dawałem jako izolacje termiczną 10 cm styropianu, poza jednym miejscem, tj. miejscem w którym będzie stał kominek (większość tak doradza, bo kominek jest ciężki). W tym właśnie miejscu oczywiście jest więcej betonu, wylewki schły równomiernie poza tym miejscem. Później ten kawałek też zaczął wysychać, robił się "coraz jaśniejszy" i wg mnie wszystko było ok. Ale w jesieni, kiedy był ten okres długotrwałych deszczów to miejsce znowu przyciemniało, było czuć że jest mokre. Jeden z budowlańców stwierdził, że to mogło być spowodowane tym, że przez komin dostała się woda i ściekła na dół.

Mam pytanie:

1. Czy jest możliwe to co sugeruje budowlaniec? Komin jest wybudowany jako tradycyjny z dobrej pełnej cegły. Sprawdzałem wtedy komin przez wyczystkę ale wydawał mi się wtedy suchy.

2. Poziom podłogi jest ok 30 cm powyżej gruntu. Czy w przypadku uszkodzenie izolacji jest możliwe żeby woda w środku domu tak podpłynęła do góry?

Bardzo proszę o wypowiedzi, bo cały czas nurtuje mnie ta sprawa.

Ten budowlaniec może mieć rację. Woda z opadów w niewielkiej ilości ale jednak dostaje się do kominów.

Naturalnym zjawiskiem jest, że ta woda wtedy zbiera się u podstawy komina.

Możliwe więc, że to jest przyczyna zawilgocenia posadzki w tym miejscu.

Załóż na kanał dymowy od kominka daszek. Zapobiegnie on dostawaniu się wody opadowej, do środka komina.

"jako izolacje poziomą podłogi użyłem dwie warstwy folii budowlanej" - zacznijmy od tego, że folia budowlana nie jest izolacją. Proszę opisać, jak wygląda układ warstw na podłodze.

Układ jest następujący:

- 20-25 cm zagęszczonego piasku

- chudziak - ok 8 cm

- 2 warstwy foli,

- styropian 10cm

- wylewka 6 cm

Wiem, że są lepsze izolacje od folii, ale dawałem 2 warstwy. Dodatkowo wielu znajomych mają jako izolacje folie i nie mieli problemów.

Piszę o folii budowlanej, nie po to aby wykazać błąd u Pana, tylko, żeby inni tak nie robili. Folia budowlana nie nadaje się na izolację co najmniej z czterech powodów:

- jest delikatna i łatwo ją uszkodzić podczas rozścielania jak i podczas układania jastrychy czy innej mieszanki

- nie jest odpowiednio trwała, z czasem robi się krucha i łatwo pęka (nie dotyczy każdej folii budowlanej)

- nie stawia wymaganego oporu dla dyfuzji pary wodnej

- ciężko ją łączyć z innymi materiałami bud. w tym folię z folią, co komplikuje sprawę ciągłości izolacji (u Pana pewnie nie ma ciągłości izolacji poziomej ścian z izolacja poziomą podłogi)

Teraz co do podstawy pod kominek, mało prawdopodobne wydaje mi się zawilgocenie od komina, który jak się domyślam stoi obok. Deszcz zazwyczaj zacina i wsiąka u jego szczytu, zresztą proszę sobie policzyć jakie były opady (powiedzmy, że spadło sumarycznie 100mm, co dla komina 20x20 cm daje zaledwie 4 l wody). Zakładając, że pod kominkiem nie ma styropianu, natomiast jest folia budowlana, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się wykraplanie wilgoci z powietrza na miejscowo zimniejszej powierzchni.

Czy kształt tego zawilgocenia jest dokładnym odwzorowaniem miejsca gdzie brak jest izolacji cieplnej?

Czy kształt tego zawilgocenia jest dokładnym odwzorowaniem miejsca gdzie brak jest izolacji cieplnej?

Tak, kształt zawilgocenia był w przybliżeniu bardzo podobny do miejsca gdzie nie było styropianu, miało tylko kształy owalny zamiast prostokątnego. Tylko że jak deszcze przestały lać to to miejsce zaczęło wysychać i teraz juz wygląda na suche (no, może nie w stu procentach).

Czy wg Pana woda mogłaby podciagać kapilarnie z gruntu?

Teraz co do podstawy pod kominek, mało prawdopodobne wydaje mi się zawilgocenie od komina, który jak się domyślam stoi obok. Deszcz zazwyczaj zacina i wsiąka u jego szczytu, zresztą proszę sobie policzyć jakie były opady (powiedzmy, że spadło sumarycznie 100mm, co dla komina 20x20 cm daje zaledwie 4 l wody).

Tu nie mogę się zgodzić. Z autopsji wiem, że ilość wody, która wchodzi w komin jest znaczna. U mnie dopóki nie miałem kryzy zamykającej komin po kilku dniach deszu ( mały ale długotrwały) wełna izolacji komina była przemoczona do samego spodu. Co więcej w samej rurze ceramicznej w miejscu spustu kondensatu potrafi się zebrać kilka litrów wody.

Powstaje więc pytanie- jaki jest komin, jak obrobiony na górze.(?)

Woda będzie włazić w szczelinę, wełnę i sam komin. Ja mam systemowy więc najniższy element komina to szczelny ceramiczny "garnek" i to w nim zbiera się po długich deszczach kilka litrów wody- w zupełności wystarczająca ilość by zrobić plamę wokół podstawy komina.

http://img176.imageshack.us/img176/4656/02102010370.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A pod styropian tylko papa. (tylko termozgrzewalna)

Edytowane przez Croolick

"Tak, kształt zawilgocenia był w przybliżeniu bardzo podobny do miejsca gdzie nie było styropianu, miało tylko kształy owalny zamiast prostokątnego." - to by raczej wykluczało kwestie komina (chociaż mogłoby się to nałożyć). Czyli na tym małym kawałku pod posadzką nie ma nawet foli budowlanej?

Croolick - ja miałem na myśli murowany komin.