Gildzior 22.10.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam Was serdecznie !! Nigdzie w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnei pytanie... Otóż, kupiłem sobie upragnione mieszkanie. Jest jeszcze rok do oddania budynku natomiast deweloper nie chce przyjąć moich zmian lokatorskich bo twirdzi żę jest już za późno... Niestety nie podoba mi się do końca układ pomieszczeń więc z racji tego, że jestem architektem przeprojektowałem to i owo w mieszkaniu z przesuwaniem praktycznie wszystkich ścian wewnętrznych... Jak się dowiedziałem od Pani Architekt na budowie moje piętro wyposażone zostało w wartstwę instalacyjną na podłodze styropian gr 20cm i wylewka 2-5cm. I tutaj pojawia się mój problem... Czy po wyburzeniu niechcianych ścian, które mi postawi Deweloper, stawiając swoje z suporexu jestem zmuszony rozkuwać wylewke i przebijac się 20 cm w dół do stropu żeby związać ścianke bezpośrednio z nim ? Czy mogę spokojnie postawić je na wylewce i styropianie ? Będzie to strasznie praco i czasochłonne Z tego co pamiętam z nauki to powinno się każdą dzialówke wiązać ze stropem ale przy dzisiejszych materiałach ich lekkości i wytrzymałości może nie jest to konieczne ?? Z góry dziekuje Wam za podpowiedzi Pozdrowienia M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.10.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Wiązać to może nie , ale trzeba stawiać na płycie stropu.Nie będzie to trudne. Naciąć piłą diamentową 2cm szerzej niż szerokość ścianki , wylewka sama wypadnie a styropian to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gildzior 22.10.2010 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Wiązać to może nie , ale trzeba stawiać na płycie stropu. Nie będzie to trudne. Naciąć piłą diamentową 2cm szerzej niż szerokość ścianki , wylewka sama wypadnie a styropian to nie problem. dzieki za szybką odpowiedź A w jaki sposób ominąć przechodzące w styropianie instalacje ? Czy są jakieś specjalne bloczki do takich zabiegów ? Czy po prostu starać się obudować tylko tam gdzie można omijając instalacje ? W podłodze idą wszystkie łącznie z wentyacyjnymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.10.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Nie.Wystarczy zostawić otwór.Trzeba być ostrożnym z tym cięciem, coby nie narobić sobie kłopotów z instalacjami.Jeżeli trwa jeszcze budowa ,to może zobaczyć nawet w innym mieszkaniu o podobnym rozkładzie jak instalatorzy rozprowadzaja instalację . Przeważnie robią podobnie we wszystkich mieszkaniach.Może jakiś zdjęcie być przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gildzior 26.10.2010 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Nie. Wystarczy zostawić otwór. Trzeba być ostrożnym z tym cięciem, coby nie narobić sobie kłopotów z instalacjami. Jeżeli trwa jeszcze budowa ,to może zobaczyć nawet w innym mieszkaniu o podobnym rozkładzie jak instalatorzy rozprowadzaja instalację . Przeważnie robią podobnie we wszystkich mieszkaniach.Może jakiś zdjęcie być przydatne. To bardzo przydatna sugestia... Tak zrobie. Pogadam z kierownikiem budowy, jakiegoś scotcha mu dam i może mnei wpuści Dużo osób mi sugeruje żeby większość ścianek postawic jednak z GK... Waham się bo dla mnei GK to "nie ściana" ale po wyburzeniu po prostu by się wyrównało posadzke i postawilo GK jak leci Musze to jeszcze przemyśleć wszystko dokładnie... A Ty Zbigniew100 co byś wybrał na moim miejscu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.10.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Skoro jesteś taka niespokojna dusza to kto wie czy kiedyś nie zapragniesz zmian . Wtedy ścianki G/K łatwiej przestawić.Postaw ścianki na profilach 75 , ścianka wyjdzie 12 , daj wełnę do środka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts