Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odświeżę temat.

Użytkownicy GB162 - jakie macie ustawienia temperatury na swoim piecu? Największą sprawność osiąga się przy 40/30 C, ale za to 1,6l/h kondensatu wtedy trzeba odprowadzić. "Pochwalcie" się swoimi instalacjami. Wyboru pieca dokonałem, będzie to GB162 + zasobnik 160l, w całym domu podłogówka+2 drabinki w łazienkach. Interesują mnie pozostałe elementy instalacji, mieszacze, RTL-e, temperatury na piecu itp. Chętnie skorzystam z Waszego doświadczenia, aby dobrze zaplanować instalację z "sanitarnikiem".

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konkretnie: czytałem, że mając w całym domu podłogówkę nie ma potrzeby instalowania mieszaczy. Czy faktycznie tak jest? Jak rozwiązać problem podgrzewania wody użytkowej np. do 60C i podłogówki 40/30? Jeżeli kilka osób pokusi się o krótki opis własnej instalacji, będę miał o czym dyskutować z moim "sanitarnikiem". Jakie odstępy dawaliście pomiędzy rurami podłogówki dla temp 40/30 C? U mnie z nomogramu wychodzi co 225 mm, a "sanitarnik" nie znając zapotrzebowania W/m sugeruje co 125 mm. Takie dylematy....
W opcjach sterownika RC35 wybierasz "ogrzewanie podłogowe", natomiast w opcjach CWU ustawiasz pożądaną temperaturę w zasobniku w trybie automatycznym i po kłopocie.

Chciałbym się dowiedzieć więcej na temat przezbrojenia pieca BUDERUS GB172 na propan-butan. Otóż posiadam ten piec, został on przezbrojony przez hydraulika co u mnie robił całe ogrzewanie. Mieszkanie 80m2, w zabudowie szeregowej, mieszkanie wewnętrzne. Ciepła mało co ucieka. Jednakże, czy to możliwe, że muszę wymieniać butlę 11kg co 3-4 dni?

Hydraulik przezbrajając przełożył ten panel przedni na piecu. To tylko wystarczyło? Nie wiem, ale mam dziwne wrażenie, że za dużo gazu "pije" mi ten piec...

• 6 months później...

witajcie,równiezplanujemy zakup tegopieca 9Buderus GB162+RC35)....jednak, chciałabym się zapytac o piec (bo tu nie mam wątpliwosi)aleozasobnik.

mam 3-osobowa rodzinę, domekma 300m, myjemy się regulatnie rano i wieczorem (hihihi :-) )ale raczejnie sa to długie kąpielea krótkieprysznice.

zastanawiam sie czy zainwestowac w 160l czy też 120 w zupełności wystarczy.

strasznie będę wdzięczna za wasze poraktyczne rady - szczególnie użytkowników120l -

z opini jakie słyszalam to:

120 l - jest OKalemoże byc problem jakzjedziesie rodzinka na weekend :-)

160 l - zdecydowanie za duży dla 3 osób na codzień ale za to nie zawiedziejakbęda goście

róznica w cenie took 1000 zł

jednakmnie bardziej interesuje oszczędności na codzięń,czy mająć 120l - znaczy że będe zuzywalamniej gazu na podgrzanie mniejszej ilościwody, czy też wręcz więcej bo piec będziesię cześciej właczał ?????

wiele pytań - ciekawe czy jest jedna odpowiedź ? :-)

Witam,

Ja finalnie nie zakupiłem Buderusa z uwagi na fakt przywiązania do jednego serwisanta. Poszedłem w Junkersa choć wiadomo, że to jedna firma o różnej polityce.

Jeśli chodzi o zasobnik mamy 120l i w zupełności wystarcza. Jestesmy modelem 2+1 będzie pewnie 2+2 niebawem :)

U nas zasobnik ładuje się dwa razy w ciągu dnia. Pierwsze ładowanie jest od 5.30 do 9.00 drugie od 16.00 do 21.00. W weekendy jest jeszcze pośrednie pomiędzy 12.00 a 13.00. Takie ustawienie ładowania zasobnika wprowadziło u nas bardzo dużą oszczędność zużycia gazu (wcześniej zasobnik ładowany był 24h/7dni) wybralismy bowiem godziny w taki sposób, aby zapewnić sobie optymalnie ciepłą wodę.

Dom około 280m z ogrzewanym podpiwniczeniem.

Dodam jeszcze, że mój znajomy ma immergasa z zasobnikiem wbudowanym 45l i dzięki temu, że piec automatycznie wchodzi na maks. obroty w przypadku zużycia wody z zasobnika nigdy nie nażekał na brak ciepłej wody (model rodziny 2+2).

Teraz trochę, żałuję, że nie poszedłem w immergasa gdyż miejsca dużo mniej zajmuje i ma 5 letnią gwarancję.

• 1 month później...

Mam pytanie do osób posiadających piec kondensacyjny z ustawioną krzywą grzewczą pod ogrzewanie podłogowe. Mianowicie, jakie przesunięcie równoległe i jaką wartość tłumienia temperatury zewnętrznej zastosowaliście?

Mam RC35 z GB162 i wątpliwości, jaki rodzaj budynku wprowadzić (suporek + 16 cm "ciepłego" styro)?

• 4 months później...

GB 162 w połączeniu z RC35 jest w moim mniemaniu spełnieniem oczekiwań każdego użytkownika. Proponuje zassać instrukcję i zapoznać się z możliwościami.

W domu, gdzie w tej chwili utrzymuję 16*C (prace wykończeniowe) RC steruje wg temperatury zewnętrznej. Kiedy zaglądam do kotłowni, gdzie mam sterownik, najczęściej widzę modulowanie palnikiem w granicach 20% - 35%. Przy ustawieniu pomp (parter i piętro) na pierwszym biegu, ogrzewanie trwa długo (100% podłogówka), ale przy niskich parametrach zasilania - czyli oscyluje w granicach max efektywności pieca. Takie miałem założenie.Do regulowania temperatury w domu służą mi dwa bezprzewodowe eurostery, które sterują pracą pomp.

W Twoim przypadku, gdybyś nie potrzebował sterowania na piętrze może wystarczyła by jedna pompa wbudowana w piec i sam sterownik RC35 umiejscowiony w odpowiednim miejscu.

Moje średnie zużycie gazu w grudniu przy pow. 175m2 i temp. w domu 16*C wynosi 4,55m3/doba. Ostatnia doba przy -15*C na zewnątrz to 5,50m3.

Widzę tylko jeden minus - nie można ustawić, aby pompa w piecu działała inaczej, aniżeli na 100%, ale ja mam sprzęgło hydrauliczne innej marki. Pewnie gdybym poszedł w zestaw, a RC35 ma w ustawieniach podłączenie sprzęgła, pompa również modulowałaby.

Edytowane przez Karlsen

Nie chodzi o to, że w samej stajni buderusa jest to TOP Kocioł wiszący, ale i na rynku ma może tylko z 1 konkurenta.

Sprzęgło nie musi być Buderusa aby działało z kotłem - tylko czujnik

Nie chodzi o to, że w samej stajni buderusa jest to TOP Kocioł wiszący, ale i na rynku ma może tylko z 1 konkurenta.

Sprzęgło nie musi być Buderusa aby działało z kotłem - tylko czujnik

A jaki czujnik zaproponujesz do sprzęgła Giacomini?

czujnik temp sprzęgła jest w zestawiem z modułem obsługi sprzęgła WM10. Jeśli chodzi o konkurenta dla GB162 to nowy Innovens wydaje się być ciekawą konstrukcją i ewentualnie jeszcze Vitodens 300 - ale to bardziej w kwestii modulacji palnika i obsługi sterownika Vitotronic
  • 5 months później...

Witam

Zastanawiam się nad instalacją tego pieca, dom 160 m i garaż lekko ogrzewany, 30% podłogówki, reszta grzejniki, dom 7 letni, dobrze ocieplony w nowej technologii, opcja gb 162-15 KW wchodzi w grę, boję się trochę serwisu i czy nie będzie problemu z częściami, jest to kocioł mało znany i mało popularny (pewnie chodzi o cenę) Jak sprawują się wasze piece i czy warto wchodzić w buderusa. Inna opcja dla mnie to wolf cgb 20 ale nie wiem. Ceny są porównywalne :) Buderus moduluje od niższych mocy i to jest zaleta ale czy między 2,7 a 5 KW minimalnej mocy to jest aż taka różnica??Pomóżcie.

Instalator, który prawdopodobnie będzie montował kocioł ma serwis autoryzowany i na wolfa i buderusa

Jesli chodzi o popularnosc i dostepnosc czesci to lepiej bedzie z Buderusem. Tyle ze z gb 162 nie sadze abys przez kilka pierwszych lat mial jakiekolwiek problemy