apieczyk 22.10.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Zapraszam do wymiany doświadczeń wszystkich zainteresowanych z Lublina i okolic na temat wykorzystywania pelletu do ogrzewania swoich chatek. I raczej nie chodzi mi o dyskusje typu "czy pellet lepszy od eko-groszku" itp. Chodzi o tych "korzystających" a nie "zastanawiających się". Jak się ostatnio przekonałem robiąc przeszukanie sieci za dostawcami, w naszym regionie jest kiepsko i z dostawcami i z odbiorcami (jest ich mało). To paliwko dobrze schodzi w okolicach Warszawy, Łodzi czy na Śląsku. I nie mówię tu o pellecie bardziej przemysłowym (np. słonecznikowym czy podobnym), a o takim z drzew liściastych, ewentualnie z dodatkiem iglastych. Zawsze znajdzie się problem, gdzie kupić, co kupić i jak taniej. Może uda się zebrać grupę do wspólnych dostaw tirem itp. Przecież Ukraina nie jest daleko, a tam już nawet Barlinek robią... Pierwsze pytanie - czy ktoś kupował pellet w big-bagach (1-tonowych), zawsze to można wiaderkiem zaczerpnąć, a nie rozcinać dziesiątki 15 kg woreczków? Mam namiar na taki interes - ściągnięcie spod granicy pelletu dębowego w big-bagach po ok.650zł/t z transportem. Ale problem to wyładowanie. Ale najpierw muszę przepalić jego próbkę żeby się upewnić, że jest warty zachodu. Czekam na odzew:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 24.10.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Witaj, ja niestety jeszcze nie jestem "korzystający" ale na pewno będę. Z różnych powodów będę grzał chałupę pelletem. W razie czego mogę wejść w "spółdzielnię".Myślę że do końca roku uda mi się odpalić kotłownię ale jeśli trzeba będzie zrobić zakup wcześniej to dawaj znaki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 10.11.2010 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 PO wstępnych konsultacjach zawiązał się zalążek nieformalnej spółdzielni na dostawę tego paliwka w liczbie 2 odbiorców. To tak na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysunia108 25.11.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Poszukującym dostawcy paliwa polecam adres: http://www.cenypaliw.eu - zawiera porównanie ofert polskich producentów pelet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 01.12.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Ja jadę na pellecie w kominku z PW - ale cena o której piszesz za tonę to jakiś kosmos, ja to kupiłem w workach 30kg. Drewno kominkowe jest porównywalne a dużo bardziej komfortowe w spalaniu w kominku - w porównaniu z zabawą w bigbagi. PS. Myśląc o pellecie myślałem o brykiecie w walcach.... Edytowane 24 Grudnia 2010 przez janekbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 08.01.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Zakupiłem właśnie 2 tony pelletu mix dąb/jesion/buk , na razie ładnie się spala, jak spalę cały zbiornik to dam znaki i namiary tutaj na forum. Tona za 700 zł. Worki po 20 kg.a co do http://www.cenypaliw.eu - nie ma tam żadnego dostawcy z woj lubelskiego. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez jacekh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrea31 09.01.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 WitamW Jastkowie jest hurtownia pelletu, ja kupowałem jesienią na rozpałkę (palę owsem) płaciłem 500 zł za tonę, pellet wydaje się niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 09.01.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Ten co u mnie się aktualnie spala jest godny polecenia, zero spieków, popiół to wiadomo - puszek który nawet trudno nazwać popiołem. Chętnie spróbuję tego za 500 zł ale to już jak mi się chałupa wygrzeje i będzie czas na eksperymenty. Mój kociołek ładował bufor 1000L do temperatury 65 st. przez jakieś 5 godzin ( startował od zera - spalił worek paliwa na ten bufor ) , potem puściłem grzanie w podłogówkę i na buforze spadło do 45 st. ale szybko odrobił. Rano dzisiaj sprawdzałem jak wszystko chodzi i ile poszło paliwa. Spalił 5 worków a w chałupie ciepełko przez noc zrobiło się komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 30.03.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Poszukującym dostawcy paliwa polecam adres: http://www.cenypaliw.eu - zawiera porównanie ofert polskich producentów pelet Dziękujemy za spam, który nic dla nas nie wnosi tzn. nie ma informacji z woj.lubelskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 30.03.2011 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Zakupiłem właśnie 2 tony pelletu mix dąb/jesion/buk , na razie ładnie się spala, jak spalę cały zbiornik to dam znaki i namiary tutaj na forum. Tona za 700 zł. Worki po 20 kg. a co do http://www.cenypaliw.eu - nie ma tam żadnego dostawcy z woj lubelskiego. Jacekh skorzystał z dostawcy, z którego ja korzystałem już drugi sezon (bo już praktycznie chyba można obecny uznać za zakończony). Materiał naprawdę dobry, porównywalny z Barlinkiem (średnica tylko mniejsza). Aczkolwiek i z nim miałem wpadkę jakościową, w tym sezonie jedna paleta była zanieczyszczona piaskiem (nie tak tragicznie, żebym reklamował, ale w porównaniu do innych palet było to widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 30.03.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam W Jastkowie jest hurtownia pelletu, ja kupowałem jesienią na rozpałkę (palę owsem) płaciłem 500 zł za tonę, pellet wydaje się niezły. Z tego źródełka też brałem materiał "na spróbowanie", zanim jeszcze uruchomili sprzedaż w Jastkowie. Miał być dębowy, a znajomy stolarz stwierdził "organoleptycznie" że to bardzie jest zmielona płyta pilśniowa:-) Ale to jeszcze nic, te parenaście worków które wziąłem było tragicznie zanieczyszczone piachem, codziennie z paleniska musiałem wyjmować spiek krzemowy w kształcie półksiężyca. Niestety, to była porażka, chociaż cena atrakcyjna, tylko jak widać coś za coś. A co do palenia owsem, Andrea31, to też próbowałem w tamtym sezonie - przerobiłem 1 tonę i stwierdziłem, że to p..... Codziennie musiałem wyrzucać wiadro popiołu z niedopalonymi ziarnami. Nie dałem rady ustawić parametrów spalania (przewertowałem wiele wątków i lipa), może i mój kociołek nie jest konstrukcyjnie do tego dobrze przygotowany. Niektórzy twierdzili mi, że owies musiał być mokry, ale - spalając mokre paliwo wydzielałaby się mocno para wodna, która powodowałaby powstawanie na potęgę smoły w kotle (miałem taki przypadek w tym sezonie z innych powodów) np. na schłodzonych (w porównaniu do paleniska) drzwiczkach od popielnika. Także Andrea31, jakie są Twoje doświadczenia i wrażenia z wykorzystywania tego paliwka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysunia108 30.03.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dziękujemy za spam, który nic dla nas nie wnosi tzn. nie ma informacji z woj.lubelskiego. Mój błąd- nie zauważyłam, że z lubelskiego akurat nikogo nie ma.. no ale lista producentów nadal może być dla kogoś przydatna- Barlinek przecież ma dystrybucję na terenie całego kraju (tylko ta cena- sic!), Ekopal też dowozi z tego co wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 08.09.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nowy sezon za pasem a co tam ludziska u Was w temacie pelletu ? Jakieś nowe źródełka się pojawiły ? Ja usiłuję namierzyć producenta z okolic Włodawy ale na razie bezskutecznie, w Jastkowie się pojawił 8 mm dębowy ( chyba faktycznie dębowy bo grzeje ładnie i mniej idzie niż iglastego ) próbowałem od nich iglastego - spala się ze spiekami więc faktycznie mają jakiś zasyfiony piaskiem, z tym że nie każdy worek daje takie efekty, to zależy chyba od partii towaru. Wziąłem też na próbę torfowy - masakra, ale sam się chciałem przekonać jak to się będzie palić, spieki , smród, do tego 8 mm a w moim piecu ta średnica powoduje "strzelanie" ślimaków podajnika i muszę stosować 6 mm. Na razie Charlęż górą. Ile w tym roku kasują może ktoś już brał ? Temat spółdzielni możnaby odświeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartas13 09.09.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Mój błąd- nie zauważyłam, że z lubelskiego akurat nikogo nie ma.. no ale lista producentów nadal może być dla kogoś przydatna- Barlinek przecież ma dystrybucję na terenie całego kraju (tylko ta cena- sic!), Ekopal też dowozi z tego co wiem.... No Ekopal też dowozi - sam biorę od nich. Dobry materiał mają - już pare sezonów nim przepaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aqarius 13.09.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 witam, Czy mogłbym prosić o namier na ten pellet z Charlęży Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 08.10.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Nie zaglądałem dawno : pellet Charlęż : 513724473 , brałem właśnie dwie palety po 730 zł.Wcześniejsze dostawy były jasne i spalały się czyściutko, bez zarzutów. Aktualna dostawa jest ciemniejsza i jeszcze nie próbowałem tym palić bo w zasobniku mam na parę dni zapas z poprzedniego źródła, tj Jastków skład paliw , kupowałem tam na lato małe ilości po 10 worków i płaciłem 16 zł za worek 20 kg, pellet ciemny, jak twierdzą dębowy ale ktoś tutaj wyżej już to zdaje się obalał. Ten ciemny u mnie się spieka delikatnie, tzn raz na tydzień (jeśli sobie przypomnę) wyciągam z palnika kawałek pumeksu ale bez wpływu na spalanie na moim palniku. Za to kaloryczność ma wysoką bo ładnie grzeje i na długo wystarcza, może dlatego że to 8 mm a z Charlęży jest 6 mm.Brałem wcześniej na próbę z Jastkowa jeszcze inny - iglasty 6 mm i torfowy 8 mm, ten pierwszy spalał się ładnie ale też spieki delikatne, to mi wygląda na piasek w pellecie, a ten torfowy to masakra jak dla mnie, śmierdziało mi po tym wszędzie, spieki na maksa a popiołu więcej niż pelletu się robiło. Nigdy więcej, nawet za dopłatą tego nie dam kociołkowi do jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 20.11.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Czy mogę prosić o namiar na pellet w Jastkowie?Rozumiem, że w okolicach Lublina to jedyny adres na zakupy, czy kupujecie jeszcze gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.iv 21.11.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jastków al.Warszawska 46BazaGS (jadąc od Lublina) mijamy stację Orlen po lewej stronie i salon motocyklowy po prawej i skręcamy w prawo na Krasienin, następnie ponownie w prawo i jedziemy a zobaczymy hałdy z węglem.Podłużny budynek w tle to magazyn firmy oraz biuro. Wszelkie informacje na stronie firmy http://www.intervic.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.iv 21.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Obecnie w sprzedaży są dostępne 3 rodzaje pelletu: -ciemny 8mm-jasny 8mm-jasny 6mm Każdy z nich był testowany w moim piecu. Rzeczywiście pierwszy z nich generuje spieki. Jasne rodzaje spalają się bez zarzutów. Drugi z nich jest towarem eksportowanym również na zachód (głownie do Francji) i cechuje się wyjątkowo dobrą jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 21.11.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 W Obi jest aktualnie pellet ale nie próbowałem bo po 940 zł za tonę mniej więcej wychodzi. Jak ktoś potrzebuje małe ilości to można zajechać awaryjnie. W tym Jastkowie trudno trafić, ja znałem adres i miejsce gdzie szukać a i tak zrobiłem parę kółek zanim to namierzyłem - poprawcie sobie oznakowanie dojazdu. Nie chciałbym reklamować Charlęża ale to jest bardzo blisko Lublina, zresztą gość dowozi autem z windą i paleciakiem mi wstawia do garażu na palecie. Jak dla mnie cenowo i jakościowo na razie numero uno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts