bettyk 23.11.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 dziękujęna próbę zrobione zakupy w OBI- ale cena powala i zbadany temat Charlężą- spróbujemy też tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.11.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 lepiej było zamontować PC Powietrze -woda .Nie pachnie tak ładnie jak pelet ,ale tanio grzeje.A zamontowanie jest w podobnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 27.11.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Mój kocioł kosztował coś około 6 tys zł, montaż kotłowni 2tys. Pakujcie zatem pompę ciepła za 8 tys, a niech tam, poszalejmy i dajcie mi taką za 10 tys i zapraszam do siebie na montaż. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 04.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 No w końcu znalazłam wątek o takich piecach i to w dodatku z lubelskiego!!!! Ja od wczoraj palę w sas eco 29kw, on jest na różne paliwa (miał, ekogroszek, pellety) i na szybko, na miejscu udało nam się kupic tylko miał... Mam mały problem z optymalnym ustawieniem pieca, choć muszę przyznać, że dzisiaj musiałam zmniejszyć temp. zadaną do 43st. bo nie dało się w chałupie wytrzymać... Nie umiem dostosować czasu podawania i nadmuchu, albo za dużo, albo za mało... Wiem, że to dopiero początki, i żeby dobrze ustawić trzeba trochę poobserwować żeby wyczuć zuzycie itd. ale może ktos użytkuje podobny piec i mi podpowie??? Please P.S. Słyszałam, że w Obi ekogroszek tani? Ktoś może już próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 04.12.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 WitajOd regulacji temperatury w pomieszczeniach są termostaty grzejnikowe, lub termostat pokojowy, który wyłacza pompę obiegową kiedy trzeba. Nie zadawaj temperatury poniżej 50 - 55 stopni, bo szybko zniszczysz kocioł. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 04.12.2011 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Jako twórca wątku chcę wszystkich prosić o niezaśmiecanie wątku informacjami niezwiązanymi z tematem pelletów (dostawcy, jakość) z lubelskiego. O piecach i problemach z nimi, także co jest tańsze-lepsze w ogrzewaniu to na Muratorze jest multum tematów. Jak widać na wątku nie dzieje się wiele, ale też dostawców u nas ci niewiele więc mało co jest opisywać. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 05.12.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Popieram I z wielką chęcią powitam każde nowe źródełko do sprawdzenia. Z chęcią też spróbowałbym palić pestkami wiśni, tylko gdzie toto dostać, oto jest pytanie Pozdrawiam wszystkich odważnych którzy zdecydowali/zdecydują się na pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 21.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Pojawiły się na allegro oferty na pellet z tymianku, palił ktoś może tym ? Cena w granicach 500-600 zł za t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 RACZEJ bYM NIE RYZYKOWAŁ MIAŁEM KIEDYŚ TAKI PRZYPADEK Z PELETEM Z "ZIÓŁ" SKUBANY PRZECIW POZAROWY. NA PRÓBE MOŻNA KUPIC PARE KILO ALE W WIEKSZA ILOSC TO RACZEJ BYM SIE NIE PAKOWAŁ. TAMTEN OKAZAL SIE POPROSTU SPRASOWANYM SIANEM NIESTETY TRUDNO PALNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz17 30.01.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Dzwoniłem do człowiek odnośnie tego peletu z ziół i powiedział, że pali się dobrze tylko jest więcej popiołu z racji tego, iż to jest roślina i przy zbiorze kurzy się z deka. Polecał mi parę worków na próbę i dopiero później decyzje o większej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 30.01.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Też zawinę parę worków na próbę i opiszę tutaj co i jak wyszło. Z tym że to nie wcześniej niż w niedzielę bo zasypałem dzisiaj zasobnik a wystarcza mi tak mniej więcej na tydzień. Może przy mrozie wcześniej zejdzie, się odezwę jak już coś mi się uda wyobserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz17 09.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam Pelet z ziół pali się dobrze, ale co zauważułem: - o wiele więcej popiołu i spieków,- mniejsza kaloryczność, Porównując do peletu z Charlężą z trocin to 2 tony tego z ziół na tonę peletu z trocin. Takie mam odczucie.Podajnik pożerał ten pelet masowo. Test robiłem na jednym i drugim przy takiej samej temp. na zewnątrz. A jak u ciebie jacekh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 12.02.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Ja jeszcze tego nie próbowałem ale obiecuję sobie na dniach to zrobić. Opsrykam też kocioł bo parę osób pytało o spalanie i spieki na palniku. U mnie spieki są spychane przez podawane paliwo i jeśli zostaje coś na palniku to bardzo łatwo i szybko można usunąć. U mnie w tym tygodniu kocił spalił dużo , w niedzielę zasypuję i zwykle do soboty-niedzieli wystarczało, a teraz zaglądam w środę i dno było widać. Wyczystka była zapchana i jakoś dużo popiołu mi wyszło w tym tygodniu, wydaje mi się że przez to tak dużo paliwa poszło w "przepał". Jeśli pellet ziołowy daje dużo popiołu to może być podobny efekt. No i w końcu mamy zimę... Ile Wam poszło paliwa w tym sezonie ? Ja kupiłem w październiku dwie tony i wystarczyło mi do połowy stycznia, teraz w mrozy poszło mi więcej, i z dwóch kolejnych ton poszło jakieś 700 kg. Liczę na to że do końca sezonu 4 tony mi wystarczy. Daje to niecałe 2900 zł za sezon ( pellet Harlęż - 730 za tonę ) no i pstryknąłem, tak wygląda spiek u mnie : http://images43.fotosik.pl/1367/90551dd37a15db6bmed.jpg to jest kostka wyjęta z palnika, u mnie od spodu korytka którym przesuwa się paliwo jest nadmuch i stąd te "dziurki", taki spiek nie przeszkadza w niczym w spalaniu. Kiedyś jak zapuściłem palnik z półtora miesiąca to się już zrobiła buła solidna która poważnie zatkała dolot paliwa. Przy każdym czyszczeniu kotła wystarczy wyjąć taki klocek. Nadmuch który działa przy rozpalaniu i wygaszaniu usuwa popiół ale spieki zostają. Czyste paliwo bez piachu czy ziemi spala się bez śladu i nic nie zostaje na palniku. A palnik pracujący wygląda tak : http://images41.fotosik.pl/1312/30b18fd926732a5cmed.jpg Edytowane 13 Lutego 2012 przez jacekh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 20.10.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Dawno nie zaglądałem a w międzyczasie popróbowałem trochę różnych źródełek. Kupiony w Łomazach pellet ( producent okien - odpady przerabiają na paliwko, 750 zł tona, pakowany w worki - spala się czyściutko, zero spieków. Wartość kaloryczna na poziomie tego towaru jaki oferuje gość z Charlęży. Producent to okna-serhej Łomazy ul. Cmentarna 9. Kontakt i obsługa spoko, jak ktoś tam biega to warto mieć na uwadze. Cenę gdyby obniżyli do 700 to brałbym na cały sezon w ciemno. No i kupiłem ostatnio parę worków paliwa na Turystycznej w Lublinie ( naprzeciwko PZU ) i jestem bardzo zadowolony z kaloryczności, spala się czyściutko, daje dużo ciepełka, ciemny towar, pojadę niedługo po jeszcze. Cena 750 za tonę w workach. Za dostawę do mnie kasują 40-50 zł extra. Jastków już nieaktualny - zlikwidowali działalność. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 10.12.2012 01:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Ja kupiłem ostatnio trochę towaru od dostawcy z Charlęży, tego po 750zł/t, bo od Mrozików ma za 850zł/t, a to troszkę przesada. Wziąłem ten bo miałem resztkę z poprzedniego sezonu i był super czyściutki, zero spieków. A teraz - masakra, kupę piachu, mnóstwo spieków, cała retorta zapchana. Potrafi się to stopić do bezkształtnej masy w lekko turkusowym kolorze. Niech ich szlak, muszę udać się na Turystyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 22.12.2012 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 No i byłem na Turystycznej, okazuje się, że to pellet tego samego producenta co kupiłem u dostawcy z Charlęży. Tyle się dowiedziałem, że to produkują gdzieś w okolicach Włodawy. Wziąłem dwa worki do sprawdzenia z jakiejś dostawy sprzed ponad 2 miesięcy i okazało się, że jest czyściutki, jak ten mój z poprzedniego sezonu. Wyszło na to, że dostawcy z Charlęży dowieźli ostatni transport taki trefny, bo podobno nie tylko ja się skarżyłem. Teraz wziąłem tonę innego, droższego i podobno lepszego, do przetestowania. No bo jak tu zakupić większy zapas jak mogą ci przywieźć takiego syfu, wtedy problem jest dłuższy okres.A punkt na Turystycznej ma ten pellent "z Włodawy" 20zł taniej na tonie niż dostawca z Charlęży, tylko rozładunek ręczny na worki, a to mnie nie kręci, kiedy mogę ciężarówką z windą podjechać pod sam garaż i paleciakiem wstawić do garażu całe palety. 5 minut roboty. Człowiek robi się wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 23.12.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Kupiliśmy pelet z Charlęża chyba we wrześniu. Jesteśmy niezadowoleni. Jest bardzo zanieczyszczony: mnóstwo spieku, z 10 kg spalonego peletu jest chyba z kilogram piachu. Piszecie, że różna jest jakość w różnych dostawach. Cóż trafiliśmy źle. Teraz testujemy Barlinka. Po pierwszych 4 workach w piecu czysto, kaloryczność dużo lepsza, przy tych samych parametrach temp. na piecu wyższa o 20 stopni. Pomimo odległego transportu przyjechał nie skruszony ( ostatnio w OBI chcieliśmy wziąć coś do testu, ale w każdym worku pelet był w jakiejś części zmielony na pył- i jakiś taki zielonkawy, blee). Bardzo bym chciała wspierać lokalną firmę i brać od kogoś z Lublina towar, ale oczekuję, że jak za coś płacę to nie po to, żeby połowę wywalić na śmietnik. Jak odkryjecie kogoś godnego polecenia to koniecznie napiszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 23.01.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam nowych i starych : Ja u siebie w tym sezonie brałem początkowo z Turystycznej i było ok, próbowałem najpierw 6mm i był czyściutki ( gdzieś w październiku 20 worków ) potem jak to spaliłem podjechałem po nową dawkę i mieli tylko 8mm, ja wolę 6 ale z braku laku wziąłem to, no i pojawiły się spieki, wielkości takiej że raz w tygodniu przy załadunku zasobnika wystarczyło usunąć kostkę i po sprawie. Ale kolejnym razem w listopadzie wpadłem po kolejne 20 worków na Turystyczną i mieli 6 i 8 mm to wziąłem oczywiście 6 mm i już było duuużo gorzej, spieki codziennie trzeba było usuwać. No i jak to wypaliłem to znowu Charlęż - i co ciekawe gość sam mi odradził ten najtańszy i wziąłem Barlinek za 830 z dostawą ( wziąłem tonę) jak mi powiedział więcej tego taniego z piachem nie będzie sprzedawał bo miał kupę zwrotów i reklamacji. Z tego barlinka też są spieki ale wyjąłem malutką kostkę z dwóch tygodni palenia, i to był bardziej spiek w kolorze czarnym, coś jakby twardy popiół z węgla, a nie piach jak ostatnio z Charlęża. Palę tym Barlinkiem i kalorycznie lepiej ( mimo spadku temperatury na zewnątrz zasobnik mi wystarcza na tydzień nadal ) teraz wystarczy mi do połowy lutego to może wezmę z Łomaz, zawsze to stówkę taniej niż Barlinek. I był czysty. A może ktoś namierzył nowe źródełko ? Pozdrówka dla pelletowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka124 11.03.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 ja palę pelletem ale ze sprawdzonej, polskiej firmy ekoplex.pl , wczesniej probowalismy z barlinka ale wychodzilo duzo drozej. tez myslelismy o pellecie z ukrainy ale znajomy tak zalatwil swoj kociol i napraw okazala sie drozsza niz to wszystko warte. palimy z ekoplex juz drugi rok i na razie super, teraz maja jakis super pellet podobno-jakas nowosc i chyba skusimy sie zeby sprobowac. jak na razie szczerze polecam z tym ze wschodu raczej bym byla ostrozna widzac ile szkod moze wyrzadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 13.03.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 No tak, to taraz jeszcze napisz kochana po ile sprzedajecie i jak niby zamierzacie obsługiwać Klientów z Lublina jeśli tutaj nie ma punktu sprzedaży... Jeśli transport gratis z Warszawy albo Ostrowca Świętokrzyskiego to chętnie spróbuję i tutaj dam znaki jak jakościowo wypadacie, skoro już wiadomo że dużo taniej niż Barlinek A tak w kwestii testowania źródełek - ostatnio dokupiłem 10 worków na Turystycznej i jest masakra. Spiek wysuwa mi się z palnika i ma długość do 50 cm zanim się złamie, aż chyba zrobię zdjęcie. Blokuje mi palnik a do tego jest beznadziejnie słaby kalorycznie. Kocioł dopiero po pół godzinie pracy zaczyna oddawać ciepło, wcześniej temperatura rosła już po paru minutach a teraz jak zaczarowany, pali i pali a tu nic ;( mają nową dostawę 6mm. Nie mam jak zwrócić bo rozprułem worki i poszło w zasobnik. Spalę i czas zapomnieć o tym źródełku jak dla mnie. Szkoda, niedrogo było. Gość z Zoo przy trasie na Lubartów ma zamiar uruchomić na dniach produkcję lub już uruchomił, ma podobno własne źródło wiórów do produkcji i trzeba by to sprawdzić jak mu wychodzi. Spróbuję tam kupić i zrobić próbę za parę dni jak wypalę tą kupę z Turystycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts