Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pelletowcy Lublin i okolice

apieczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No w końcu znalazłam wątek o takich piecach i to w dodatku z lubelskiego!!!! :)

Ja od wczoraj palę w sas eco 29kw, on jest na różne paliwa (miał, ekogroszek, pellety) i na szybko, na miejscu udało nam się kupic tylko miał... Mam mały problem z optymalnym ustawieniem pieca, choć muszę przyznać, że dzisiaj musiałam zmniejszyć temp. zadaną do 43st. bo nie dało się w chałupie wytrzymać... Nie umiem dostosować czasu podawania i nadmuchu, albo za dużo, albo za mało... Wiem, że to dopiero początki, i żeby dobrze ustawić trzeba trochę poobserwować żeby wyczuć zuzycie itd. ale może ktos użytkuje podobny piec i mi podpowie??? Please :)

P.S. Słyszałam, że w Obi ekogroszek tani? Ktoś może już próbował?

Jako twórca wątku chcę wszystkich prosić o niezaśmiecanie wątku informacjami niezwiązanymi z tematem pelletów (dostawcy, jakość) z lubelskiego. O piecach i problemach z nimi, także co jest tańsze-lepsze w ogrzewaniu to na Muratorze jest multum tematów. Jak widać na wątku nie dzieje się wiele, ale też dostawców u nas ci niewiele więc mało co jest opisywać.

Z góry dziękuję:-)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Dzwoniłem do człowiek odnośnie tego peletu z ziół i powiedział, że pali się dobrze tylko jest więcej popiołu z racji tego, iż to jest roślina i przy zbiorze kurzy się z deka. Polecał mi parę worków na próbę i dopiero później decyzje o większej ilości.

• 2 weeks później...

Witam

Pelet z ziół pali się dobrze, ale co zauważułem:

- o wiele więcej popiołu i spieków,

- mniejsza kaloryczność,

Porównując do peletu z Charlężą z trocin to 2 tony tego z ziół na tonę peletu z trocin. Takie mam odczucie.

Podajnik pożerał ten pelet masowo. Test robiłem na jednym i drugim przy takiej samej temp. na zewnątrz.

A jak u ciebie jacekh?

Ja jeszcze tego nie próbowałem ale obiecuję sobie na dniach to zrobić. Opsrykam też kocioł bo parę osób pytało o spalanie i spieki na palniku. U mnie spieki są spychane przez podawane paliwo i jeśli zostaje coś na palniku to bardzo łatwo i szybko można usunąć. U mnie w tym tygodniu kocił spalił dużo , w niedzielę zasypuję i zwykle do soboty-niedzieli wystarczało, a teraz zaglądam w środę i dno było widać. Wyczystka była zapchana i jakoś dużo popiołu mi wyszło w tym tygodniu, wydaje mi się że przez to tak dużo paliwa poszło w "przepał". Jeśli pellet ziołowy daje dużo popiołu to może być podobny efekt. No i w końcu mamy zimę...

Ile Wam poszło paliwa w tym sezonie ? Ja kupiłem w październiku dwie tony i wystarczyło mi do połowy stycznia, teraz w mrozy poszło mi więcej, i z dwóch kolejnych ton poszło jakieś 700 kg. Liczę na to że do końca sezonu 4 tony mi wystarczy. Daje to niecałe 2900 zł za sezon ( pellet Harlęż - 730 za tonę )

no i pstryknąłem, tak wygląda spiek u mnie :

http://images43.fotosik.pl/1367/90551dd37a15db6bmed.jpg

to jest kostka wyjęta z palnika, u mnie od spodu korytka którym przesuwa się paliwo jest nadmuch i stąd te "dziurki", taki spiek nie przeszkadza w niczym w spalaniu. Kiedyś jak zapuściłem palnik z półtora miesiąca to się już zrobiła buła solidna która poważnie zatkała dolot paliwa. Przy każdym czyszczeniu kotła wystarczy wyjąć taki klocek.

Nadmuch który działa przy rozpalaniu i wygaszaniu usuwa popiół ale spieki zostają. Czyste paliwo bez piachu czy ziemi spala się bez śladu i nic nie zostaje na palniku.

A palnik pracujący wygląda tak :

http://images41.fotosik.pl/1312/30b18fd926732a5cmed.jpg

Edytowane przez jacekh

• 8 months później...

Dawno nie zaglądałem a w międzyczasie popróbowałem trochę różnych źródełek.

Kupiony w Łomazach pellet ( producent okien - odpady przerabiają na paliwko, 750 zł tona, pakowany w worki - spala się czyściutko, zero spieków. Wartość kaloryczna na poziomie tego towaru jaki oferuje gość z Charlęży. Producent to okna-serhej Łomazy ul. Cmentarna 9. Kontakt i obsługa spoko, jak ktoś tam biega to warto mieć na uwadze. Cenę gdyby obniżyli do 700 to brałbym na cały sezon w ciemno.

No i kupiłem ostatnio parę worków paliwa na Turystycznej w Lublinie ( naprzeciwko PZU ) i jestem bardzo zadowolony z kaloryczności, spala się czyściutko, daje dużo ciepełka, ciemny towar, pojadę niedługo po jeszcze. Cena 750 za tonę w workach. Za dostawę do mnie kasują 40-50 zł extra.

Jastków już nieaktualny - zlikwidowali działalność.

Pozdr

• 1 month później...
Ja kupiłem ostatnio trochę towaru od dostawcy z Charlęży, tego po 750zł/t, bo od Mrozików ma za 850zł/t, a to troszkę przesada. Wziąłem ten bo miałem resztkę z poprzedniego sezonu i był super czyściutki, zero spieków. A teraz - masakra, kupę piachu, mnóstwo spieków, cała retorta zapchana. Potrafi się to stopić do bezkształtnej masy w lekko turkusowym kolorze. Niech ich szlak, muszę udać się na Turystyczną.

• 2 weeks później...

No i byłem na Turystycznej, okazuje się, że to pellet tego samego producenta co kupiłem u dostawcy z Charlęży. Tyle się dowiedziałem, że to produkują gdzieś w okolicach Włodawy. Wziąłem dwa worki do sprawdzenia z jakiejś dostawy sprzed ponad 2 miesięcy i okazało się, że jest czyściutki, jak ten mój z poprzedniego sezonu. Wyszło na to, że dostawcy z Charlęży dowieźli ostatni transport taki trefny, bo podobno nie tylko ja się skarżyłem. Teraz wziąłem tonę innego, droższego i podobno lepszego, do przetestowania. No bo jak tu zakupić większy zapas jak mogą ci przywieźć takiego syfu, wtedy problem jest dłuższy okres.

A punkt na Turystycznej ma ten pellent "z Włodawy" 20zł taniej na tonie niż dostawca z Charlęży, tylko rozładunek ręczny na worki, a to mnie nie kręci, kiedy mogę ciężarówką z windą podjechać pod sam garaż i paleciakiem wstawić do garażu całe palety. 5 minut roboty. Człowiek robi się wygodny.

Kupiliśmy pelet z Charlęża chyba we wrześniu. Jesteśmy niezadowoleni. Jest bardzo zanieczyszczony: mnóstwo spieku, z 10 kg spalonego peletu jest chyba z kilogram piachu. Piszecie, że różna jest jakość w różnych dostawach. Cóż trafiliśmy źle.

Teraz testujemy Barlinka. Po pierwszych 4 workach w piecu czysto, kaloryczność dużo lepsza, przy tych samych parametrach temp. na piecu wyższa o 20 stopni. Pomimo odległego transportu przyjechał nie skruszony ( ostatnio w OBI chcieliśmy wziąć coś do testu, ale w każdym worku pelet był w jakiejś części zmielony na pył- i jakiś taki zielonkawy, blee).

Bardzo bym chciała wspierać lokalną firmę i brać od kogoś z Lublina towar, ale oczekuję, że jak za coś płacę to nie po to, żeby połowę wywalić na śmietnik. Jak odkryjecie kogoś godnego polecenia to koniecznie napiszcie :bye:

• 5 weeks później...

Witam nowych i starych :

Ja u siebie w tym sezonie brałem początkowo z Turystycznej i było ok, próbowałem najpierw 6mm i był czyściutki ( gdzieś w październiku 20 worków ) potem jak to spaliłem podjechałem po nową dawkę i mieli tylko 8mm, ja wolę 6 ale z braku laku wziąłem to, no i pojawiły się spieki, wielkości takiej że raz w tygodniu przy załadunku zasobnika wystarczyło usunąć kostkę i po sprawie. Ale kolejnym razem w listopadzie wpadłem po kolejne 20 worków na Turystyczną i mieli 6 i 8 mm to wziąłem oczywiście 6 mm i już było duuużo gorzej, spieki codziennie trzeba było usuwać.

No i jak to wypaliłem to znowu Charlęż - i co ciekawe gość sam mi odradził ten najtańszy i wziąłem Barlinek za 830 z dostawą ( wziąłem tonę) jak mi powiedział więcej tego taniego z piachem nie będzie sprzedawał bo miał kupę zwrotów i reklamacji. Z tego barlinka też są spieki ale wyjąłem malutką kostkę z dwóch tygodni palenia, i to był bardziej spiek w kolorze czarnym, coś jakby twardy popiół z węgla, a nie piach jak ostatnio z Charlęża.

Palę tym Barlinkiem i kalorycznie lepiej ( mimo spadku temperatury na zewnątrz zasobnik mi wystarcza na tydzień nadal )

teraz wystarczy mi do połowy lutego to może wezmę z Łomaz, zawsze to stówkę taniej niż Barlinek. I był czysty.

A może ktoś namierzył nowe źródełko ?

Pozdrówka dla pelletowców :)

• 1 month później...
ja palę pelletem ale ze sprawdzonej, polskiej firmy ekoplex.pl , wczesniej probowalismy z barlinka ale wychodzilo duzo drozej. tez myslelismy o pellecie z ukrainy ale znajomy tak zalatwil swoj kociol i napraw okazala sie drozsza niz to wszystko warte. palimy z ekoplex juz drugi rok i na razie super, teraz maja jakis super pellet podobno-jakas nowosc i chyba skusimy sie zeby sprobowac. jak na razie szczerze polecam z tym ze wschodu raczej bym byla ostrozna widzac ile szkod moze wyrzadzic

No tak, to taraz jeszcze napisz kochana po ile sprzedajecie i jak niby zamierzacie obsługiwać Klientów z Lublina jeśli tutaj nie ma punktu sprzedaży...

Jeśli transport gratis z Warszawy albo Ostrowca Świętokrzyskiego to chętnie spróbuję i tutaj dam znaki jak jakościowo wypadacie, skoro już wiadomo że dużo taniej niż Barlinek :)

A tak w kwestii testowania źródełek - ostatnio dokupiłem 10 worków na Turystycznej i jest masakra. Spiek wysuwa mi się z palnika i ma długość do 50 cm zanim się złamie, aż chyba zrobię zdjęcie. Blokuje mi palnik a do tego jest beznadziejnie słaby kalorycznie. Kocioł dopiero po pół godzinie pracy zaczyna oddawać ciepło, wcześniej temperatura rosła już po paru minutach a teraz jak zaczarowany, pali i pali a tu nic ;( mają nową dostawę 6mm. Nie mam jak zwrócić bo rozprułem worki i poszło w zasobnik. Spalę i czas zapomnieć o tym źródełku jak dla mnie. Szkoda, niedrogo było.

Gość z Zoo przy trasie na Lubartów ma zamiar uruchomić na dniach produkcję lub już uruchomił, ma podobno własne źródło wiórów do produkcji i trzeba by to sprawdzić jak mu wychodzi. Spróbuję tam kupić i zrobić próbę za parę dni jak wypalę tą kupę z Turystycznej.