Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pelletowcy Lublin i okolice

apieczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobra, napiszcie lepiej gdzie to zamawiać, po ile kupujecie i nikt za takie informacje tutaj nikomu krzywdy nie zrobi. Nawet jeśli to będzie krypciocha.

Na stronie są jedynie lakoniczne informacje o dostępności i to że poszukuje się dystrybutorów. Mapa z punktami sprzedaży nie pozostawia wątpliwości a ja do Ostrowca nie będę dymał po paliwo. Chętnie bym spróbował tego ekoplexa tylko gdzie to dostać ?

Dobra, napiszcie lepiej gdzie to zamawiać, po ile kupujecie i nikt za takie informacje tutaj nikomu krzywdy nie zrobi. Nawet jeśli to będzie krypciocha.

Na stronie są jedynie lakoniczne informacje o dostępności i to że poszukuje się dystrybutorów. Mapa z punktami sprzedaży nie pozostawia wątpliwości a ja do Ostrowca nie będę dymał po paliwo. Chętnie bym spróbował tego ekoplexa tylko gdzie to dostać ?

No właśnie u nas w okolicy nigdzie, ten post od anka124 to zwykły spam reklamowy i tyle. Niestety dowożenie samemu lub zamawianie z tak daleka małych ilości (1-3 ton) podbija cenę o ok. 100zł/t więc się najzwyczajniej nie opłaca. Nawet dzwoniłem do Łomaz, to co podawałeś, transport do 3t jak pamiętam ok.300zł, a i tak nie jeżdżą w naszą okolicę specjalnie. Więc tak naprawdę pozostaje nam chyba znany lokalny dostawca...:-( i to bez większej konkurencji na horyzoncie.

Dostawca z Charlęży po wpadce z tym syfiastym pelletem z Włodawy sprzedał mi pellet 8mm SaniGas Eko (http://www.sanigaseko.eu - samemu na pewno nie opłacałoby się zciągać go z tak daleka) - był już dobry, aczkolwiek piach i spieki były widoczne, ale jeszcze w akceptowalnej ilości. Teraz ostatnio dowiózł mi jakiś inny 6mm, twierdził że musi być dobry, bo producent używa jakiegoś sprzętu do separacji piasku za jakieś kosmiczne pieniądze. Rzeczywiście, jest bardzo czysty, jak te z Włodawy "z pierwszego rzutu".

Jacku, jeśli brałeś na Turystycznej ten pellet z Włodawy i był w niebieskich worach, to szkoda że nie poważyłeś sobie worków. Ja na przetrwanie wziąłem 6, coś mnie ruszyło, bo worki były zgrzewane jakoś nisko jak na 20kg. Nie pamiętam, zważyłem 2 albo 3 (reszta była już w zasobniku), okazały się niedoważone, na jednym było pełne -2kg.... pozostawiam to bez komentarza. Szkoda, że nie zostawiłem go sobie na dowód, ale niestety musiałem go zużyć na przetrwanie do dużej dostawy.

Edytowane przez apieczyk

Wiem że to spam ale akurat jeśli sprawi że będzie można to dostać i spróbować u nas to niech tam sobie klikają. Jak się trochę poczyta forum to takie rzeczy biją po oczach i od razu można wyczuć łapki marketingu.

Tymczasem - na Turystycznej wiedzą że to paliwo ( z Włodawy ) to kibel ( przezroczyste worki, 20 kg, długie ołówki 6 - 8 mm , 6 gorszy ) ale jest tanie i do tego kupują tego dużo ludzie do kotłów na węgiel i sypią jako dodatek więc im ten piasek w paliwie dynda. Do zastosowań w kotłach typowo na pellet to jest klapciocha.

Mieli natomiast pellet od Mrozików ( białe worki, jaśniejszy nieco od tego włodawskiego syfu ) po 16 zł worek 20kg. Kupiłem 10 worków bo nie miałem czym już kopcić a na całą tonę nie miałem kasy i miejsca tymczasowo. Spalał się bardzo ładnie i nie było żadnych spieków.

Ostatnio mają też nową dostawę w workach przezroczystych po 15 kg za 13 zł szt , przy zamówieniu całej tony parę złotych taniej. Wziąłem to na przetrwanie końcówki zimy. Spala się czysto i jest dobry kalorycznie. Ciemny.

Ten biały od Mrozików jest też dostępny u naszego znanego dostawcy po 830 zł tona.

Co do Łomaz to ja sobie mogę tam zajechać dwa trzy razy w miesiącu służbowo i zawsze te 10-15 worków zawinąć, więc pewnie jak mi się skończy ten nowy po 15 kg to wciągnę Łomazy.

Ekoplexiaków proszę - uruchomcie punkt w Lublinie to wtedy chętnie pogadamy o jakości i cenach. Konkurencja by nie zaszkodziła naszym kieszeniom. Chyba że będziecie sprzedawać to paliwo na poziomie cenowym barlinka albo 10 zł na tonie taniej to ja nie będę z tego korzystał. Nawet gdyby tutaj się pojawiło stado peanów na rzecz niesamowitej jakości i wydajności tego premium produktu. Wszystko co ma w nazwie premium od jakiegoś czasu omijam szerokim łukiem bo nie będzie na mojej kieszeni marketing nabijał sobie punktów.

Gdzie ta wiosna :)

• 2 months później...

Witam

Ja tez paliłem poprzedni sezon pelletem z Charlęża,sporo spiekow, mieszalem z ekogroszkiem bo nie bylem do konca zadowolony

teraz przymierzam się do zakupu pelletu z Leonowa, produkcja wyglada na to ze juz ruszyła:

http://www.brykiet-pelet.pl/brykiet-i-pelet-z-leonowa.html

jeżeli ktoś już testował proszę o opinię, ja byłem u faceta jak jeszcze linia produkcyjna nie była uruchomiona.

pozdrawiam

• 3 months później...

Brałem z Leonowa 10 worków i jest spoko.

Mają różny skład w zależności od aktualnego zapasu wiórów więc co dostawa to będzie inny kolor i skład ilościowy.

Rozmawiałem z właścicielem i zapewniał że u nich spieków się nie można spodziewać z powodu źródła zaopatrzenia w wióry - stolarnia jakaś która pracuje z czystym materiałem ( PolSkone ? ) blisko jest i ilości duże przerabiają więc może to to.

W każdym razie pellet jest spoko i 3-4 tony są w stanie dowieźć do mnie za friko.

Już miałem to zamówić ale trafił mi się owies u sąsiadki po 400 zł i próbuję teraz tym się bawić :)

Na początku był zachwyt bo spalał się do końca i żadne ziarenko nawet się nie prześlizgnęło, ale po paru dniach palnik się zapchał ;(

To moja wina bo przyzwyczajony do pelletu nie zaglądałem do popiołu a przy owsie to trzeba robić co dwa trzy dni.

Teraz już pilnuję żeby się nie zapychał kocioł popiołem i co dwa trzy dni wygarniam szufelką.

Popiołu jest dużo więcej niż przy pellecie. Ale to jedynie objętościowo, tworzą się takie malutkie grudki ( każde ziarenko po spaleniu wygląda jak skurczony 10 razy popcorn) i te granulki szybko usypują się w wysoką kupkę której wentylator nie jest w stanie rozdmuchac - i tutaj wkraczam ja i szufelka.

Popiół z owsa jest czysty i nie brudzi.

Sam owies spala się słabiej niż zmieszany z pelletem.

Musiałem skrócić czas podawania paliwa na palniku bo owies spala się wolniej i nowe paliwo wypychało to nie do końca spalone. Podawanie skróciłem z 6s do 4 s i już jest ok.

Jak pyknę jakieś fotki ze spalania owsa to tu wrzucę.

Wygląda na to że ja się z pelletu przerzucę na owsiankę + pellet.

I jeszcze ciekawostka - u mnie w gminie ( Niemce ) jest aktualnie program wymiany kotłów na eko i wyobraźcie sobie że tylko 49 osób się zdecydowało.,.. dopłacają 10 tys... Dla porównania na solary zapisało się 800 osób ( gospodarstw )

Wungiel panie je najlepszy...

Pozdr

• 1 month później...
Brałem z Leonowa 10 worków i jest spoko.

Mają różny skład w zależności od aktualnego zapasu wiórów więc co dostawa to będzie inny kolor i skład ilościowy.

Rozmawiałem z właścicielem i zapewniał że u nich spieków się nie można spodziewać z powodu źródła zaopatrzenia w wióry - stolarnia jakaś która pracuje z czystym materiałem ( PolSkone ? ) blisko jest i ilości duże przerabiają więc może to to.

W każdym razie pellet jest spoko i 3-4 tony są w stanie dowieźć do mnie za friko.

Dzwoniłem do tego gościa z Leonowa, twierdził że materiał bierze z Podkarpacia, ale doszły mnie jednak słuchy że ciągnie z Ukrainy. W każdym razie cenowo nie jest dla mnie konkurencyjny wobec dostawcy z Charlęża, poza tym nie ma dobrego jak dla mnie transportu (ciężarówka z windą). Więc jego usługi sobie daruję, przynajmniej narazie.

Już miałem to zamówić ale trafił mi się owies u sąsiadki po 400 zł i próbuję teraz tym się bawić :)

Na początku był zachwyt bo spalał się do końca i żadne ziarenko nawet się nie prześlizgnęło, ale po paru dniach palnik się zapchał ;(

To moja wina bo przyzwyczajony do pelletu nie zaglądałem do popiołu a przy owsie to trzeba robić co dwa trzy dni.

Teraz już pilnuję żeby się nie zapychał kocioł popiołem i co dwa trzy dni wygarniam szufelką.

Popiołu jest dużo więcej niż przy pellecie. Ale to jedynie objętościowo, tworzą się takie malutkie grudki ( każde ziarenko po spaleniu wygląda jak skurczony 10 razy popcorn) i te granulki szybko usypują się w wysoką kupkę której wentylator nie jest w stanie rozdmuchac - i tutaj wkraczam ja i szufelka.

Popiół z owsa jest czysty i nie brudzi.

Sam owies spala się słabiej niż zmieszany z pelletem.

Musiałem skrócić czas podawania paliwa na palniku bo owies spala się wolniej i nowe paliwo wypychało to nie do końca spalone. Podawanie skróciłem z 6s do 4 s i już jest ok.

Jak pyknę jakieś fotki ze spalania owsa to tu wrzucę.

Wygląda na to że ja się z pelletu przerzucę na owsiankę + pellet.

Owies, owies, aaa, spaliłem ze 2 sezony temu tonę i mogę powiedzieć - dziękuję, nigdy więcej. Powiem kolokwialnie, upieprzyłem się po pachy, dzień po dniu wybierając wiaderko popiołu, a raczej niedopalonych ziaren. Nigdy więcej. Moje wnioski z tej akcji to:

- owies potrzebuje dużo więcej powietrza do spalania - jak dawałem mu większy nawiew to wyrzucał drobne ziarenka z palnika, a poza tym te drobne ziarenka przelatywały mi przez otwory nawiewu i go blokowały. Więc generalnie ten owies nie dopalał mi się i stąd codziennie to wiadro "popiołu". Dowiedziałem się wiec, że mój palnik retortowy jest kiepski do owsa, jednak do tego paliwa najlepsze są dedykowane konstrukcje. Uważam właśnie, że do innych konstrukcji sprawdzać się będzie jedynie jako dodatek. W moim kotle podobno dodają go ludzie do ekogroszku.

- owies musi być suchy, inaczej lipa z jego palnością, wyczytałem też że podobno mieszanie go z wapnem poprawia jego spalanie, ale tu samemu ciężko coś wywnioskować przy niedużej ilości.

I jeszcze ciekawostka - u mnie w gminie ( Niemce ) jest aktualnie program wymiany kotłów na eko i wyobraźcie sobie że tylko 49 osób się zdecydowało.,.. dopłacają 10 tys... Dla porównania na solary zapisało się 800 osób ( gospodarstw )

Wungiel panie je najlepszy...

Rany, a w tym Lublinie to zero pomocy w tej sprawie, tylko te solary na kredyt...

Poza tym, w tym tygodniu dopiero skończyło mi się paliwko z zeszłego sezonu. Mam nową dostawę z Charlęża o średnicy 8mm (znowu nowe źródło), co mnie cieszy. Bo ten mniejszy 6mm, podobnie jaki i owies, ma tendencję do "fruwania" pod wpływem nawiewu, co wyrzuca niedopalone cząstki do popielnika. A to panie grosiki, grosiki:-) Poza tym grubszy materiał wolniej się spala. No ale zimy narazie nie widać popalam jeszcze średnio co drugi dzień to i coś się zaoszczędzi teraz.

• 1 year później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
witam , jestem z okolic Włodawy i paliłem peletem z Włodawy koszt tony to 500 zł bez transportu , tanio ale jak niektórzy piszą to faktycznie jest w nim dużo piasku więc jeżeli ktoś ma dobry pellet i by zamawiał go w większej ilości na zimę 2015/2016 to ja bym z chęcią się dołączył do zamówienia . Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...
Odświeżam temat gdzie teraz można kupić dobry pellet w okolicach lublina

Ja się trzymam dostawcy z Charlęży, po opisywanej wyżej wpadce z pelletem z Włodawy nie przydarzyła mu się żadna wpadka z jakością towaru, praktycznie zawsze dostaje z innego źródła, a to 8mmm a to 6mm, ale spełniają normę DIN, więc czyściutkie i zero spieków. Jak odbierają u mnie frakcję mokrą co dwa tygodnie to pakuję w worek 35l popiół, jest tego maks. 3/4 worka. A teraz znajomi prosili nas, żeby im ten popiół odkładać bo chcą tym glebę nawieźć (robię to u siebie sporadycznie).

Przy okazji, czy Wam się też zdarza, że w lecie do komina wpadają ptaki? Mam ceramikę średnicy 20cm i już trzeci raz wyganiałem wyczystką szpaka. Tyle dobrego, że jak spada to przy okazji wyczyści trochę komin:-)

Ja wziąłem niby od producenta z Włodawy 1 tona na wypróbowanie. I po spaleniu ok 200 kg nie mam problemów. We włodawie podobno jest 2 sprzedawców pellet, niby jeden bierze z ukrainy. Ja brałem z firmy trans.......... A po ile bierzesz z Charlęży? Mnie kiedyś też wpadła wrona do komina ale komina nieużywanego który czeka na kominek.

• 7 months później...
W samym Lublinie polecam firmę :spam:, z tego co wiem to dowożą również na terenie województwa. Maja przyzwoite ceny a sam pellet bardzo dobrej jakości. Sprzedawali tez pellet z Ukrainy, ale sie nie wypowiem bo kupowałem polski. Edytowane przez Tomaszs131
Reklama.

• 2 weeks później...

Witam

Tak czytam i ostro zastanawiam się nad rozpoczęciem produkcji peletu z trocin sosnowych.

Sam w tym roku zakupiłem piec na pelet holztechnik duo 20 kw. Jestem prze szczęśliwy z luksusu nie biegania do kotłowni co czyniłem przez 15 lat.

Kocioł fajny - nowoczesne sterowanie jak w tablecie. 150 kg na 6 dni zużycia.

• 1 month później...
Tak, pellet Lava oraz Olimp można wygodnie zamówić online w sklepie internetowym epellety.pl Zapraszam po jego zakup własnie tutaj lub u lokalnych dystrybutorów.

Andrzej Wysocki

eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Panie Andrzeju, gdyby był Pan w stanie załatwić z tonę pelletu Stelmet w dobrej cenie to chętnie bym go wypróbował i wyraził swoją opinię, bo te ceny na stronie to są trochę zaporowe jak na Lubelszczyznę.