cyb 22.10.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Muszę połączyć kable elektryczne w ścianie w miejscu, gdzie później nie będzie już dostępu. Mam do wyboru:1. poskręcać i zaizolować2. użyć kostki tyle że tak da się tylko 2 kable połączyć, 3 już nie bardzo3. użyć szybkozłączek. Które z nich jest najtrwalsze? W sumie najwygodniej i najszybciej to używać szybkozłączek, tyle że spotykam się z opiniami, że to może być nietrwałe.Gdyby to chodziło tylko o puszki w ogólnodostępnym miejscu, to nie ma sprawy, ale muszę porobić w miejscu które później będzie zabudowane i w razie awarii w puszce nie będzie dostępny (bez zniszczenia okolicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 22.10.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Jeżeli tych kabli jest więcej, to ja bym wybrał skręcenie ich ze sobą. U siebie w całym domu mam tak porobione, a puszki są zatynowane i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 22.10.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 A polutować i zaizolować nie możesz? Miałbyś pewność że się na styku nie utlenią, nie zaczną iskrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 22.10.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Tak jak napisał G.N.: skręcić, zlutować i zaizolować (np. koszulką termokurczliwą). Mam tak połączone kable od kilkunastu lat i nic się nie dzieje.Chociaż jestem w lepszej sutuacji, bo mam dostęp do połączenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 22.10.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Skręcenie i lutowanie tak.Ale można też za pomocą kostek, ale nie łączyć typowo,lecz na przelot.To znaczy kable przechodzą przez całą kostkę i są skręcone dwoma śrubkami a nie po jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 28.10.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Jak to będzie niedostępne miejsce to tylko lutowanie i na to izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyb 28.10.2010 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Ponieważ trwałość miała zasadnicze znaczenie, więc kable zostały skręcone, miejsce skręcenia pokryte lutem a całość zaizolowana I mam nadzieje ze przez 20 lat nikt nie będzie musiał tego dotykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts