luxembourg 22.10.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witajcie, To mój pierwszy wpis, choć Forum czytuję już od jakiegoś czasu. Postanowiłem się zarejestrować by móc nieco bardziej aktywnie uczestniczyć w życiu tego Forum. A powód ku temu jest zasadniczy: zabieramy się właśnie za budowę "tego docelowego" i wymarzonego domciu w Wielkim Księstwie Luksemburga. Nie jest to nasze pierwsze własne domostwo, więc poza poszukiwaniem informacji mogę się również podzielić jakimś tam zasobem doświadczeń z budowy i wykańczania domeczku w Polsce oraz drugiego, choć już sprzedanego domostwa w Niemczech, na granicy Nadrenii-Palatynatu i Luksemburga. Nasz aktualny status to wybrana działka wraz z przynależnym jej (jak to tutaj bywa) kontraktem developerskim na budowę domu "niskoenergetycznego" (nie do końca wiem jakiego terminu używa się w naszym pięknym ojczystym języku na termin "BB = Base Energie"). Państwo mocno wspiera i nieco dotuje tego typu ekologiczne budowanie, więc cóż, nawet nam to na rękę... Mamy już za sobą kilka zasadniczych zmian do zaproponowanego zgodnie z warunkami zabudowy gminy projektu; w zasadzie to tych zmian było tyle, że już chyba nie pamiętamy jak dom miał wyglądać na samym początku... Tak czy inaczej postaram się podzielić naszymi ostatnimi rozterkami co do rozkładu pomieszczeń i przed akceptacją planu ostatecznego posłuchać Waszych rad i doświadczeń, a potem sukcesywnie dzielić się z Wami tym co będzie się działo na budowie. Później zapewne zaangażuję Forum w pomoc i doradztwo dotyczące wnętrz, kominka, kuchni, łazienek... Oj, będzie tego troszkę A może od razu założyć swoisty "dziennik budowy" i wszystko wrzucać do tego worka, jak sądzicie? A zatem WITAM i pozdrawiam serdecznie Szanowne forumowiczki & Szanownych forumowiczów !! Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts