Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podzial instalacji elektrycznej na Różnicówki

Recommended Posts

Planuje ABB 144 lub 168 modułów skończy się raczej na 144 ale jeszcze dokładnie muszę wszystko zliczyć. Czyli darować sobie ta 300mA? No budynek gospodarczy w przyszłości możliwe że będzie pod jakiś biznes a jeśli tak to spory pobór będzie. Jest oddalony 35 m od głównej rozdzielni w domu.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli planujesz biznes to zapomnij.... o podłączeniu się pod licznik domowy.

Zostaniesz zmuszony do korzystania z taryfy Cxx czyli przemysłowej i płacenia za moc zamówioną (jak sam piszesz.... sporo zapłacisz).

Mało tego, jeśli planujesz znaczne pobory prądu to dostaniesz zapewne inny układ pomiarowy i inne wytyczne odnośnie wykonania przyłącza.

Znam przypadki, gdzie energetyka dopatrzyła się takiego poboru prądu domowego w celach zarobkowych i dowaliła od 5 do 50 tysięcy zł niedopłaty. Płatne w ciągu 7 dni !!!

Mieszkańcy wioski (90% populacji) żyli z obróbki drzewa na więźby dachowe i na palety Euro. Taka mała produkcja ukryta gdzieś w lasach.

Kwota niedopłaty była obliczana na podstawie okresu w jakim nastąpiło wzmożone zużycie no i z samego zużycia.

Mało tego, że popłacili w terminie to zostali odcięci od energii do momentu założenia drugich liczników na działalność gospodarczą.

Teraz w ciągu roku mają 1-2 wizyty kontrolne (plomby i rzeczywiste wskazania liczników)... znaczy się są na celowniku.

Morał z tego taki, nie kombinuj z energetyką.

A tak na marginesie, to kiepski pomysł zasilania działalności z bezpieczników domowych.

Ciebie nie będzie w domu, wywali bezpiecznik i pracownicy będą się szwendać po domu żeby się dostać do rozdzielnicy.

Pomijam sam fakt przemierzania tej odległości.

No aż takich zużyć o jakich piszesz to nie planuje. Miałem na myśli tak do 10 komputerów jako pracownia + ogrzewanie elektryczne. To aż tak dużo to nie będzie. Ale dobrze że zaznaczyłeś możliwość powstania takiego problemu. Puki co ten budynek nie nadaje się na nic bo wymaga generalnego remontu a na to chwilowo nie mam czasu i pomysłu.

Ok to wypisze to co pamiętam ...

Parter:

1-2. Gniazda na RTV w salonie parter

3. Pozostałe gniazda salon

4. Zmywarka ...

Piętro:

35-38. Gniazda pokoje ...

Poddasze

47. Gniazda ogólne ...

No tyle pamietam.

51. Dochodzi zasilanie altany ale tylko wyprowadzamy do garażu 5x4 i zamykamy puszką bo jeszcze nie ma altany^^

Kurde myślę że to tyle ale raczej o czymś zapomniałem. Sporo tego wyszło. Jak będzie potrzeba więcej szczegółów to chętnie je podam. No i czekam na odpowiedzi.

Tak więc w pierwszej kolejności to powinieneś zmienić elektryka, bo to on powinien CI zaproponować dobre dla Twoich potrzeb rozwiązania a nie Ty mu masz podstawiać pod nos gotowe rozwiązania a na koniec to jeszcze mu słono zapłacisz. Jeżeli ma się uczyć na przykładzie Twojej instalacji to "możesz" mu zapłacić za paliwo, kanapki i jakieś tam drobne jak dla ucznia ale nie konkretne pieniążki.

Dobra, wracam do odpowiedzi.

Ze względu, że temat jest bardzo poważny i całkiem sporo można wykombinować ale nie przez internet a osobiście "face to face" to tak po krótce ja bym zaproponował takie rozwiązanie:

1. Rozłącznik główny a od niego do zabezpieczenia przeciwprzepięciowego I i II stopnia oraz do :

- rozłacznik altana (oczywiście jeżeli tam będą jakieś zabezpieczenie, skrzynka herm n/t , cokolwiek ...) jeżeli nie to trzeba uzgodnić co tam ma być,

- rozłacznik budynek gospodarczy,

- zasilanie obwodów 54-55 (2x B16A)

- 3x zabezp. 1F (B4A) a od niego do jakiegoś urządzenia powiadamiającego o powrocie zasilania (oświetlenie z 3 lampami, dzwonek/i etc.)

- np. PRZK 63A SPAMEL

- dwa oddzielne wskaźniki sieci (w jednym polu) dla różnych źródeł zasilania.

Dalej wszystko ponizsze zasilane z PRZK:

2. Podział na AZF:

a. AZF nr 1. dalej do RCD 1F 40A, 30mA - obwód 9 (B10A), 10 (B10A) (bo możesz w przyszłości tam zamontować zamrażarkę), 43-46 (B10A)

a. AZF nr 2. dalej do UPS i z niego do RCD 1F 40A, 30mA - obwód 13-14 (B16A), 16 (B6A), 17 (B4A), 26 (B10A)

Do AZF 2 można by jeszcze podłączyć oświetlenie niskonapięciowe LEDowe (zamontowane w ciągach komunikacyjnych) ale takowego jakoś nie wyszczególniłeś.

3. Teraz pokrótce podział na obwody różnicówek 3F i 1F:

a. RCD 3F 40A, 30mA - obwód 20-21 (B16A),

b. RCD 1F 40A, 30mA (salon) - obwód 1-2 (po B10A), 3 (B16A),

c. RCD 1F 40A, 30mA (kuchnia) - obwód 4 (B10A), 5 i 6 (B10A), 7 (B16A), 8 (B10A), 27 (B6A),

d. RCD 1F 40A, 30mA (łazienki) - obwód 12 (B16A), 32 (B10A), 39 - 40 (B16A), 41 - 42 (B16A),

e. RCD 1F 40A, 30mA - obwód 11 (B16A), 35 - 38 (B16A)

f. RCD 1F 40A, 30mA - obwód 18 - 19 (B16A)

Obwody 15 (B16A), 22(B16A), 48 (B16A) i 49 (B4A) pozostawiłbym bez RCD

Obwody oświetlenia również pozostawiłbym również bez RCD.

W Twoim wyszczególnieniu jest kilka "nieścisłości" gdzie po niewielkiej zmianie można by jeszcze lepiej "dopracować rozdzielnicę.

Oczywiście teraz będzie cały las komentarzy do powyższego wyszczególnienia i ... o to chodzi. Co głowa, to pomysł i rozwiązanie.

PS. powyższe wyszczególnienie jest tylko rozważaniem teoretycznym. Należy przeprowadzić stosowne obliczenia, pomiary oraz uzgodnienia.

To ja od razu zadam pytanko czy jako rozłącznik stosować typowe rozłączniki np. rozłączniki główne (izolacyjne) IS firmy moeller czy może zastosować 3-f zabezpieczenie nadprądowe. Chodzi tu o 51 i 52 w przypadku altany będzie w przyszłości tam jakaś podrozdzielnia. Podobnie pytanie czy główna rozdzielnia musi być zabezpieczona rozłącznikiem głównym IS czy może być 3-f nadprądowym.

Kolejne pytanie to czy nie lepiej zamiast RCD 1F dać RCD 3F i porozdzielać miedzy fazy? Wydaje mi się ze latwiej będzie to odpowiednio podzieli. Fakt elektryk jest beznadziejny ale to już jakoś muszę do końca z nim dobrnąć. Za to 2 budynek na pewno kto inny będzie robił.

To ja od razu zadam pytanko czy jako rozłącznik stosować typowe rozłączniki np. rozłączniki główne (izolacyjne) IS firmy moeller czy może zastosować 3-f zabezpieczenie nadprądowe. Chodzi tu o 51 i 52 w przypadku altany będzie w przyszłości tam jakaś podrozdzielnia. ...

Dokładnie tak jak piszesz:

http://wlacznik.com.pl/product_info.php?cPath=43_63&products_id=775

Zabezpieczenie nadprądowe nie służy do rozłączania instalacji. Co do stosowania zabezp. nadprądowych głównych (obok rozłączników) mam swoja teorię ale niestety selektywność zabezpieczeń w tym przypadku odpada.

... Kolejne pytanie to czy nie lepiej zamiast RCD 1F dać RCD 3F i porozdzielać miedzy fazy? Wydaje mi się ze latwiej będzie to odpowiednio podzieli. ...

Ale po co przepłacać jak ... nie widać różnicy. Każda róznicówka ma prąd znamionowy 40A (może być i wyższy ale po co?) co spokojnie wystarcza do zabezpieczenia kilku obwodów jednofazowych. Przy zdecydowanie większej ilości obwodów i dla zachowania w miarę równego obciążenia faz to warto stosować różnicówki 3F dla obwodów 1F.

W Twoim przypadku lepszym rozwiązaniem będą 1 fazowe.

... Fakt elektryk jest beznadziejny ale to już jakoś muszę do końca z nim dobrnąć. Za to 2 budynek na pewno kto inny będzie robił.

A to gdzie będzie ten drugi budynek ;) ?

Edytowane przez Wakmen

To rozumiem że nie należy dawać 3-F nadprądówki jako (zamiast) rozłącznika głównego tak? Co będzie w przypadku przeciążenia instalacji czy rozłącznik główny wyskoczy chyba raczej nie a wtedy mam problem bo wyskoczy na złączu po zaplombowanej stronie zabezpieczenie i trzeba energetykę wzywać. To czy może jeśli jest taka konieczność dać licząc od strony WLZ-u rozłącznik główny a potem 3-F nadprądówkę czy to ma sens i czy jest poprawne? Co do tych różnicówek to fakt cenowo jest pewna różnica 1F jest tańsza o jakieś 30%. Jutro pojadę na budowę i pomyśle na miejscu może mnie coś olśni. Ten drugi budynek to ten gospodarczy ale narazie go nie ruszam bo nie ma on jeszcze docelowego zastosowania. Ogólnie okolice Warszawy jakby co.

No aż takich zużyć o jakich piszesz to nie planuje. Miałem na myśli tak do 10 komputerów jako pracownia + ogrzewanie elektryczne. To aż tak dużo to nie będzie. Ale dobrze że zaznaczyłeś możliwość powstania takiego problemu. Puki co ten budynek nie nadaje się na nic bo wymaga generalnego remontu a na to chwilowo nie mam czasu i pomysłu.

Tak na szybko:

- 10 komputerów x 500W = 5kW

- ogrzewanie 200W x powierzchnia podłogi, strzelam 50m2 = 10kW

- Oświetlenie = 1kW

- Potrzeby własne pracowników = 3-5kW

Ten budynek będzie pochłaniał około 20kW mocy.

Kabel zasilający został przewymiarowany, ale na szczęście to nie jest błąd.

Do zabezpieczania komputerów nie stosuje się zwykłych różnicówek, to tak już na przyszłość Ci podpowiadam.

To ja od razu zadam pytanko czy jako rozłącznik stosować typowe rozłączniki np. rozłączniki główne (izolacyjne) IS firmy moeller czy może zastosować 3-f zabezpieczenie nadprądowe. Chodzi tu o 51 i 52 w przypadku altany będzie w przyszłości tam jakaś podrozdzielnia. Podobnie pytanie czy główna rozdzielnia musi być zabezpieczona rozłącznikiem głównym IS czy może być 3-f nadprądowym.

Proponuje Ci zastosowanie rozłączników bezpiecznikowych.

Nie są sporo droższe, a zapewnią wymaganą selektywność zabezpieczeń.

Musiałbyś mieć takie 3 obok siebie (dom, warsztat, altana).

Przed nimi zabezpieczenie przeciwprzepięciowe B+C.

W warsztacie z uwagi na komputery konieczne będzie zainstalowanie B+C i listew z D dla każdego stanowiska.

To rozumiem że nie należy dawać 3-F nadprądówki jako (zamiast) rozłącznika głównego tak? Co będzie w przypadku przeciążenia instalacji czy rozłącznik główny wyskoczy chyba raczej nie a wtedy mam problem bo wyskoczy na złączu po zaplombowanej stronie zabezpieczenie i trzeba energetykę wzywać. To czy może jeśli jest taka konieczność dać licząc od strony WLZ-u rozłącznik główny a potem 3-F nadprądówkę czy to ma sens i czy jest poprawne? ...

Projektanci bardzo rzadko stosują takie rozwiązanie ale jak wspomniałem mam swoje zdanie co do stosowania rozłączników i wyłączników nadprądowych głównych obok siebie. Bardzo często tak robię. W rozdzeilnicy głównej montuję rozłącznik instalacyjny główny i wyłącznik nadprądowy główny. Oczywiście przy rozbudowanych instalacjach, gdzie można stosować mniejsze zabezpieczenia jak 16A dla obwodów to takie stosuję bo jest dużo wyższa szansa na zachowanie poprawnej selektywności.

• 2 weeks później...
Projektanci bardzo rzadko stosują takie rozwiązanie ale jak wspomniałem mam swoje zdanie co do stosowania rozłączników i wyłączników nadprądowych głównych obok siebie. Bardzo często tak robię. W rozdzeilnicy głównej montuję rozłącznik instalacyjny główny i wyłącznik nadprądowy główny.

Czyste głupoty. A po co to? Rozdzielnica nie choinka.

Kto wam naplótł takich głupot, żeby dawać różnicówki na oświetlenie?

Ciągle widzę głównie dwa typy inwestorów: jedni - im nawet instalacja na sznurkach od snopowiązałki jest za droga i lubią byle co, oraz typ drugi: im więcej tym lepiej. A strasznie niewielu chce DOBRZE!

Ja chce zrobić dobrze.

Chętnie posłucham jak podzielić różnicówki i jakie zabezpieczenia są niezbędne.

Ja już z miesiąc siedzę i czytam co i jak bo też chce dobrze. Już prawie wiem jak zrobię ale to wyjdzie przy montażu osprzętu rozdzielni pewnie coś z założeń się zmieni. Co do różnicówek na oświetlenie to jak można wydać 200-300zł więcej to czemu nie. Przy takich instalacjach jak u mnie te 200-300zł to jak na waciki. Wakmen jeszcze osprzęt nie skompletowany. Tynkarze skończyli tynki wygnali na trochę elektryka a teraz ja go wygnałem bo izolację pozioma robiłem myślę że zaczniemy walczyć z rozdzielnią w piątek.

To co teraz mam to rozdzielnica Hager 168 modułowa pełna przewodów i kolejny zwitek niskich prądów o alarmie nie wspomnę. Wracając do tematu skończy się na 6-7 różnicówkach ale to wyjdzie przy montażu. Pytanko jaki osprzęt lepiej oceniacie Moeller czy Hager bo będę robił wyceny z obu producentów i nie wiem czy tylko ceną się kierować. Jak skończe kompletować rozdzielnie to szczegółowo opiszę co i jak w celu porad do ewentualnych poprawek.

Tak to wyglądało parę dni temu jak zrobię jakieś zdjęcia to dodam http://img221.imageshack.us/img221/1641/dsc0579resize.jpg

Edytowane przez marcin_cinas

Czyste głupoty. A po co to? Rozdzielnica nie choinka.

Proszę czytać ze zrozumieniem. wszystkie posty a nie wybiurczo i tylko fragmenty i jeżeli to głupota to proszę ją skomentować. Ja opisałem jak tę sprawę rozwiązują projektancji i inni z tej branży oraz jakie jest moje zdanie w tej materi.

... To co teraz mam to rozdzielnica Hager 168 modułowa pełna przewodów ....

W grudniu, jeszcze przed świętami, będę zamawiał dla jednego klienta rozdzielnicę Hagera FW MEDIA 62US1 (144 pola) z częściowym zamontowaniem perforowanej płyty montażowej do urządzeń aktywnych dla internetu, rtvsat i takich tam. Dodatkowo będzie w niej sporo sterowania roletami i inne gadgety elektroinstalacyjne.

Wogóle Hager ma sooper rozdzielnice. Według mnie bardzo dobry wybór.

... Pytanko jaki osprzęt lepiej oceniacie Moeller czy Hager bo będę robił wyceny z obu producentów i nie wiem czy tylko ceną się kierować....

Według mnie, powinien być komplet - wszystko hagera ale jak klient końcowy chce inaczej to często robi się mixy. Co do produktów Hager czy Eaton (Moeller) to w swoich ofertach mają to samo i w podobnych cenach (końcowych). Jak nie wiesz czym się sugerować to może kolorami i wyglądem? Na taka ładną rozdzielnicę ja to sobie lubię popatrzeć.

... Jak skończe kompletować rozdzielnie to szczegółowo opiszę co i jak w celu porad do ewentualnych poprawek...

Uważam, że wszystkie elementy i obwody powinny byc dopracowane przed montażem (ja bynajmniej tak robię). Prucie czy poprawki w gotowej rozdzielnicy to jest to, kto nikt nie chce robić. Kolejna sprawa to czas potrzebny na zrobienie takiej rozdzielnicy to sporo ponad kilkanaście godzin dla jednej osoby.

Jutro spotkanie z elektrykiem i ustalanie dokładnej konfiguracji rozdzielnicy mam nadzieje ze uda nam się wspólnie coś w końcu ustalić potem cały zestaw trafi do wyceny i zobaczymy co wyjdzie lepiej cenowo. Z wyglądu bardziej mi pasuje moeller ale i tak znajdzie się pewnie trochę sprzętu F&F i ABB

W grudniu, jeszcze przed świętami, będę zamawiał dla jednego klienta rozdzielnicę Hagera FW MEDIA 62US1 (144 pola) z częściowym zamontowaniem perforowanej płyty montażowej do urządzeń aktywnych dla internetu, rtvsat i takich tam. Dodatkowo będzie w niej sporo sterowania roletami i inne gadgety elektroinstalacyjne.

Wogóle Hager ma sooper rozdzielnice. Według mnie bardzo dobry wybór.

.

A czy Moeller ma w swojej ofercie podobną rozdzielnice do takich urządzeń jak internet, rtvsat i podobne.

I odwrotnie czy Hager ma takie rozdzielnice jak ma Moeller bodajże Profi plus które można łączyć w poziomie i pionie.

Ja potrzebuje połączyć 4 rozdzielnice o wym. 100x100cm w poziomie i pionie żeby uzyskać 200x200cm.