Jarek.P 24.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Ja potrzebuje połączyć 4 rozdzielnice o wym. 100x100cm w poziomie i pionie żeby uzyskać 200x200cm. Jezusie.... Co Ty tam planujesz upchać? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.11.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 A czy Moeller ma w swojej ofercie podobną rozdzielnice do takich urządzeń jak internet, rtvsat i podobne.... Niestety nie. Albo napiszę inaczej. Jest możliwość zamontowania płyty perforowanej z szynami TH35 w jednej obudowie ale tylko na dole lub u góry szafy i jej wymiar w takim przypadku byłby płaski prostokąt. Hager ma możliwość zamontowania w dwóch kolumnach: z jednej dowolna ilość rzędów 2-8 po 12 modułów a z drugiej płyta perforowana o takiej samej powierzchni. Takie rozwiązanie jest lepsze bo łatwiej wszystko upchać. Dla modułówki podejście przewodami jest od dołu i góry a to samo dla aktywnych urządzeń. ..I odwrotnie czy Hager ma takie rozdzielnice jak ma Moeller bodajże Profi plus które można łączyć w poziomie i pionie. Ja potrzebuje połączyć 4 rozdzielnice o wym. 100x100cm w poziomie i pionie żeby uzyskać 200x200cm. Oczywiście, że ma. Powiem więcej, mi osobiście bardziej podobają się rozdzielnice Hagera - są dopracowane w każdym szczególe. Moeller na swojej stronie ma darmowe oprogramowanie (do ściągnięcia) do konfiguracji dowolnej rozdzielnicy, nawet z modułami. Jest całkiem ciekawe. Hager na swojej stronie ma główny katalog w formie online i cokolwiek chcesz można sobie dobrać. Zawiera z jakieś 1k stron. Ja mam główne katalogi obu firm w wersji papierowej bo jest mi łatwiej z nich korzystać i ... troszkę częściej z nich korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.11.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Jezusie.... Co Ty tam planujesz upchać? J. No... będzie tam jakiś system inteligentnej instalacji jeszcze nie wybrałem ostatecznie jaki. Mam instalację położoną w gwiazdę więc mogę wybierać między różnymi systemami. Z instalacją trochę zaszalałem nawet jak by to był klasyczna instalacja to też by była rozbudowana i do tego rozbudowana instalacja alaramowa (a to wszystko przez Zbycha ) Stoi teraz przed mną duże wyzwanie zrobienia szafy rozdzielczej a w mojej okolicy niestety nie ma błyskotliwych elektryków. Jedna rozdzielnica 100x100cm ile pomieści modułów. Chcę tak połączyć rozdzielnice żeby wypełnić całą wnękę do tego przewidzianą nawet jak będzie przewymiarowana. Chociaż wcale nie wiem czy będzie przewymiarowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.11.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Oczywiście, że ma. Powiem więcej, mi osobiście bardziej podobają się rozdzielnice Hagera - są dopracowane w każdym szczególe. Moeller na swojej stronie ma darmowe oprogramowanie (do ściągnięcia) do konfiguracji dowolnej rozdzielnicy, nawet z modułami. Jest całkiem ciekawe. Hager na swojej stronie ma główny katalog w formie online i cokolwiek chcesz można sobie dobrać. Zawiera z jakieś 1k stron. Ja mam główne katalogi obu firm w wersji papierowej bo jest mi łatwiej z nich korzystać i ... troszkę częściej z nich korzystam. W sumie też mam papierowe katalogi ale z rozdzielnicami Hagera nie poradziłem sobie, te katalogi Hagera są mało czytelne jak dla mnie ale nie jestem elektrykiem. Czy możesz mi pomóc i podać linka do tych rozdzielnic szczególnie te które można łączyć pionowo i w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.11.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 .. te katalogi Hagera są mało czytelne jak dla mnie ... Czy możesz mi pomóc i podać linka do tych rozdzielnic szczególnie te które można łączyć pionowo i w poziomie. Wszystkie rozdzielnice przemysłowe można łączyć na styk ale uważam, że rozdzielnice FM Media są najbardziej atrakcyjne pod względem konfiguracji i designu dla mieszkaniówki. Z takich małych rozdzielnic to Volta najlepiej nadaje się do łączenia w moduły - nie dosyć, że tania to i ładna ale można do niej zmieścić tylko 48 modułów lub płytę montażową. A oto przykład rozdzielnicy multimedialnej firmy Hager: http://www.hager.pl/rozdzial-energii/rozdzielnice-/fw-media/1043.htm i jej poszczególene komponenty dla Twojego przykładu: Podtynkowa rozdzielnica FW Media, pusta, z ramką maskującą i drzwiami (bez rusztowania, do zabudowy) - FW64UDI Wymiary: wysokość 95cm, szerokość 105cm, głębokośc 11cm. Dokupując do tego: - podzespół nośny do zabudowy aparatów modułowych UN06GN - szt 3 - pokrywa z wycięciami do powyższej zabudowy aparatów US61A5 - 3 szt - zestaw z płytą montażową UN61TN o wymiarach wysokość-76cm i szerokość 25cm - 1 szt. otrzymujemy kompletną rozdzielnicę na 216 modułów i płytę montażową o powyższych parametrach. Jeżeli płyta montażowa jest za mała to kosztem jednego zestawu nośnego można zamontować podwójną płytę o wymiarach 76x50cm i możliwość zamontowania 144 modułów. Myślę, że nieważne co byś nie wpakował to w zupełności Ci wystarczy a montowanie rozdzielnic tak po prostu by zabudować ścianę jest troszeczkę przerostem formy na treścią. Ale jeżeli chciałbyś mieć wszystko z najwyższej półki to proponuję zamontować wszystko firmu Hager - łącznie z osprzętem sieciowym możliwym do zabudowy na szynach modułowych. Co więcej, Hager równiez posiada automatyke budynkową na KNX'ie więc może warto się jej przyjrzeć. Bardzo ciekawe rozwiązania a na dodatek wszysto w jednej kolorystyce. Jeszcze mało? Jeżeli będziesz montował jakieś aparaty firmy F&F czy jeszcze kogoś tam, to wiedz, że prawie wszystkie mozna zastąpić produktami Hagera - tylko trzeba wiedzieć gdzie to szukać i jak to ugryźć. Ps. To nie jest żadna reklama czy namawianie na wybór konkretnej firmy. Ja poprostu troszeczkę zagłębiłem się w oferty czołowych producentów osprzętu elektrycznego i teletechnicznego. Wielokrotnie jak chcę iśc do wanny na "wielkie wygrzewanie" to biorę główne katalogi owych producentów i czytam od deski do deski. To jest to co uwielbiam najbardziej. Naprawdę można wiele ciekawostek znaleźć, wyczytać a i dzięki temu mam bardzo szeroką ofertę do zaprezentowania potencjalnemu klientowi. Dla mnie najlepszy klient to taki co wie co by chciał mieć w domu - a ja mu już przygotuję ofertę według jego największych potrzeb i pragnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi00trek 05.02.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Zabezpieczenie przed licznikowe B25 (kanlux takie założyli przy montażu licznika) co trzeba zrobić, żeby je zmienić na jakieś lepszej firmy na przykład Hagera ?? i czy można założyć to zabezpieczenie o innej charakterystyce na przykład C25 ?? Co myślicie o takim podziale obwodów i różnicówek ???? W domu w rozdzielni jest główne zabezpieczenie B25 odcinające całość. Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe B+C B20 - odcinające rozdzielnie w garażu ( w której jest różnicówka i zabezpiecznia obwodów gniazd, światła i g. siłowego) B16 - odcinające rozdzielnie w piwnicy ( w której jest róznicówka i zabezpieczenia obwodów światła i gniazd) B6 - światło spiżarka nie wpięte pod żadną różnicówke (miejsce gdzie jest rozdzielenia) Różnicówka 3fazowa 40A 0,03AB325 - kuchnia indukcyjna (wykorzystane 2 fazy)B16 - Gniazdo piekarnikaB16 - Gniazdo mikrofaliB16 - Gniazdo zmywarkiB6 - Gniazdo okapu i lodówkiB16 - Gniazda w kuchni nad blatem ( czajnik, frytkownica, opiekacz, ekspres do kawy, itp ) Różnicówka 1 fazowa 30A 0,03AB10 - pokoje gniazdaB10 - pozostałe gniazda (korytarz, hol, klatka schodowa)B10 - Gniazdo spiżarka (zamrażarka)B10 - Gniazdo spiżarkaB10 - Gniazdo spiżarka B10 - Gniazdo na tarasieB10 - Gniazdo pole do podłączenia oświetlenia ozdobnego Różnicówka 1 fazowa 30A 0,03AB10 - gniazda łazienkaB10 - Gniazdo pom. Gospodarcze (bez szczególnego przeznaczenia)B16 - Gniazdo pralka Różnicówka 1fazowa 30A 0,03AB6 - Światło kuchnia, łazienka, p, gospodarczeB6- Światło pokojeB6 - światło poleB6 - piec gazowy centralnego ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.02.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 ja w mieszkaniu 70m 3 pokoje mam w sumie 12 modułów i jedną różnicówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.02.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Zabezpieczenie przed licznikowe B25 (kanlux takie założyli przy montażu licznika) co trzeba zrobić, żeby je zmienić na jakieś lepszej firmy na przykład Hagera ?? i czy można założyć to zabezpieczenie o innej charakterystyce na przykład C25 ?? Zmienić koniecznie na C25 albo nawe D25. Jak? "Pogadać" z pierwszym lepszym elektrykiem z ZE, choćby tym, z którym odbiór będziesz załatwiał. B20 - odcinające rozdzielnie w garażu ( w której jest różnicówka i zabezpiecznia obwodów gniazd, światła i g. siłowego) Tak samo, dałbym to C20 B325 - kuchnia indukcyjna (wykorzystane 2 fazy) Czy planujesz instalację w kuchni restauracyjnego ciągu kuchennego na osiem pól grzewczych? Na diabła ci tak ogromny bezpiecznik, zwłaszcza, jeśłi przedlicznikowy masz taki sam? 3B16 wystarczy z powodzeniem. A trzecia faza na piekarnik, nie trzeba do niego ekstra bezpiecznika. B16 - Gniazdo piekarnika B16 - Gniazdo mikrofali B16 - Gniazdo zmywarki B6 - Gniazdo okapu i lodówki B16 - Gniazda w kuchni nad blatem ( czajnik, frytkownica, opiekacz, ekspres do kawy, itp ) Tak na upartego, to ten czajnik, frytkownica, opiekacz i ekspres też mogłyby mieć każde osobny bezpiecznik. Jeśli oczywiście chcesz to tak robić, jeśli nie - dwa, max. trzy obwody na całą kuchnię wystarczą. Podobnie pozostałe - za dużo tych obwodów, kilometry przewodów ci wyjdą, ogromna rozdzielnia, a niczemu to w sumie sensownemu nie służy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi00trek 05.02.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Zmienić koniecznie na C25 albo nawe D25. Jak? "Pogadać" z pierwszym lepszym elektrykiem z ZE, choćby tym, z którym odbiór będziesz załatwiał. J. A jeśli odbiór jest już zrobiony ?? Da sie to jakos załatwić inaczej niż przyjazdem Panów z ZE ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.02.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 nie da się, to zaplombowane miejsce i tylko ci panowie władni są te plombę zerwać i załozyć, i często za to dutki liczą, dlatego tez układ z elektrykiem na etacie w ZE bywa najkorzystniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.02.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Niekoniecznie.Należy zgłosić potrzebę zerwania plomby ze względu na awarię.Można wymienić zabezpieczenie, założyć pokrywę i zgłosić zakończenie prac.Panowie z ZE przyjadą, rzucą okiem, założą plomby i skasują za założenie plomb.Prace powinien/musi wykonać elektryk, który działa na danym terenie żeby nie było problemów z odbiorem. W mojej opinii, wymiana zabezpieczenia głównego z B25 na C(D)25 nic nie wniesie.Aby mówić o jakiejś selektywności zabezpieczeń to musisz dać topik lub wyłącznik selektywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 06.02.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Mam u siebie trzy różnicówki. Pierwsza oświetlenie i sprawy zewnętrzne typu domofon, brama, oświetlenie zewnętrzne (do tej pory nie miałem nigdy problemu z wyłączeniem w czasie deszczu czy coś). Druga gniazda + siła (wraz z piwnicą). Trzecia kocioł grzewczy. Szafa to 3x18. Wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 02.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Witam Mam pewien kłopot do rozwiązania z podłaczeniem róznicówek pod które podpięte mają być obwody które z kolei mają być wydzielone pod automatyczny przełączni faz. Zobaczcie na zdjecie, obwody CO ,alarm, solary, komp/sterownia/IT, lodowka mają być podpięte pod APF a znajdują się na róznych różnicówkach. Gdzie wpiąć APF? Gdybym zasilił róznicówki 5.0, 7.0, 8.0 z jednej fazy poprzedzając je APF to nie tylko te obwody które chcę ( o numerach 5.3, 7.4, 8.1, 8.2, 8.3) będą zasilane przez APF (mam zakupiony typ PF431, o dopuszczalnym obciążeniu rezystancyjnym 16A ) co może spowodować jego przeciążenie. Edytowane 2 Listopada 2011 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.11.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 NIe da się tego zrobić zachowując taki układ połaczeń, że te obwody są na różnych różnicówkach i zresztą nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie - one mają działać "zawsze", więc niech mają taką szansę, niech im ta szansa nie będzie odbierana przez przypadkowe bądź celowe (alarm!!!) zadziałanie różnicówki wymuszone z innego obwodu. Wyjmij te obwody spod obecnych różnicówek, doinwestuj w osobną różnicówkę jednofazową, zainstaluj ją za tym APFem i będzie dobrze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 02.11.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Jarek.P A może poprostu przesunąć obwód lodówki i CO do obwodów róznicówki 8.0. - co o tym myslisz?Troche to dziwne połączenie obwody elektroniki i lodówka ale wolalbym nowej róznicówki nie dawac, i tak mam ich sporo a rozdzielnia robi sie ciasna, chce tam jeszcze w przyszłości zmieścić sterownik PLC. PS: Jak masz podłączony sygnalizator faz? przed wyłącznik główny?, zaraz za?, czy jest poprzedzony bezpiecznikiem? jeśli tak jakim?Wg materiałów F&F sygnalizator taki jak masz ty i ja powinien być poprzedzony bezpiecznikiem 6A jeśli przed jest bezpiecznik wiekszy lub równy 25A (ja mam 25 A w skrzynce przyłącza w ogrodzeniu), zastanawiam sie czy jeszcze dawać w rozdzielni. Edytowane 2 Listopada 2011 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.11.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Jarek.P A może poprostu przesunąć obwód lodówki i CO do obwodów róznicówki 8.0. - co o tym myslisz? Troche to dziwne połączenie obwody elektroniki i lodówka Czemu nie. Dziwność dotyczy tylko logiki, bo z technicznego punktu widzenia nie powinno być problemu. Nowoczesna lodówka (zakładam, że wraz z nowym domem będzie współczesna lodówka, a nie Mińsk po renowacji) nie sieje przy załączaniu zbyt wielkimi zakłóceniami, więc nie powinna generować problemów. PS: Jak masz podłączony sygnalizator faz? przed wyłącznik główny?, zaraz za?, czy jest poprzedzony bezpiecznikiem? jeśli tak jakim? Wg materiałów F&F sygnalizator taki jak masz ty i ja powinien być poprzedzony bezpiecznikiem 6A jeśli przed jest bezpiecznik wiekszy lub równy 25A (ja mam 25 A w skrzynce przyłącza w ogrodzeniu), zastanawiam sie czy jeszcze dawać w rozdzielni. Mam go zaraz za FRem. Przed FRem są zabezpieczenia zalicznikowe D25A (też w skrzynce przyłącza), tak więc sygnalizator jest podłączony niezgodnie z zaleceniami producenta, ale stwierdziłem, że w imię ich troski o własne cztery litery nie będę dorzucał trójfazowego bezpiecznika dla ochrony trzech neonówek we wspólnej obudowie, czyli czegoś, co niedotykane, nie walone młotkiem itd, jest w zasadzie wieczne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 02.11.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A więc tak zrobie, sygnalizator tez pozostawie wpięty jak u ciebie.Jak skoncze rozdzielnie wkleje i bede oczekiwał waszej krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 02.11.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam Mam pewien kłopot do rozwiązania z podłaczeniem róznicówek pod które podpięte mają być obwody które z kolei mają być wydzielone pod automatyczny przełączni faz. Na APF generalnie piec, alarm, pompy i sterowni solarów - lodówkę bym odpuścił. Kolejność podłączenia - APF, różnicówka 1F, esy. Zobacz w mojej rozdzielni - górny lewy róg, dwa obwody (kotłownia+IT/alarmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts