andrzejtr 22.10.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam. Czy wiecie coś o wzmacnianiu wylewki przed położeniem desek egzotycznych? Mieszkania 2 letnie, stan posadzki dobry, sucha jeden wykonawca nic o tym nie mówił - drugi twierdzi że to niezbędne (a to dodatkowy koszt). Nie wiem czy to fachowa porada czy próba zarobienia przez nich Z wierzchu wylewka jest twarda (tak stwierdzili) ale podobno wewnątrz (do 3 cm) jest zbyt krucha a wg niego sa wymagania aby była twarda do 3 cm w głąb. co wy na to? Cche j a nasączać wodą z krzemionka (czy czyms takim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.10.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam. Czy wiecie coś o wzmacnianiu wylewki przed położeniem desek egzotycznych? Mieszkania 2 letnie, stan posadzki dobry, sucha jeden wykonawca nic o tym nie mówił - drugi twierdzi że to niezbędne (a to dodatkowy koszt). Nie wiem czy to fachowa porada czy próba zarobienia przez nich Z wierzchu wylewka jest twarda (tak stwierdzili) ale podobno wewnątrz (do 3 cm) jest zbyt krucha a wg niego sa wymagania aby była twarda do 3 cm w głąb. co wy na to? Cche j a nasączać wodą z krzemionka (czy czyms takim) Jeżeli na wierchu jest twarda jak szkło to pewnie robił test rysikiem, czy tak? Ta wierzchnia warstwa o grubości około 0,3-0,5mm musi zostać usunięta i to bezwzględnie. następnie można wzmacniać jeżeli to konieczne. jezeli twoja wylewka ma wytrzymałość na zrywanie rzędu 0,7N/mm2 lub na ścinanie poniżej 0,8N/mm2 to jest ona bezużyteczna. Należy wtedy rozmawiać z developerem lub posadzkarzem, jeżeli był bezpośrednim wykonawcą tej wylewki. Skąd wiesz, że wylewka jest sucha? Jaką ma grubość? Z jakiego cementu została wykonana? Zapytaj wylewkarza jaką jego wylewka ma wilgotnosć równoważną przy 20C i 55% wilgotności względnej powietrza. Bądź na tym etapie wyjątkowo ostrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejtr 24.10.2010 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 wielkie dzieki za odp. Tak, robił test rysikiem. natomiast potem - zrobił dziurę dłutem, nie mam danych o wytrzymałości na zrywanie - tylko opinię "na oko". Stąd moja wątpliwość. Cenną uwagą jest to o rozmowie z developerem, tak zrobię - i bedę nalegał na okreslenie wytrzymałości na zrywanie jakimś przyrządem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.10.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 wielkie dzieki za odp. Tak, robił test rysikiem. natomiast potem - zrobił dziurę dłutem, nie mam danych o wytrzymałości na zrywanie - tylko opinię "na oko". Stąd moja wątpliwość. Cenną uwagą jest to o rozmowie z developerem, tak zrobię - i bedę nalegał na okreslenie wytrzymałości na zrywanie jakimś przyrządem Jeszcze jedno, wzmacnia się wylewki gdy są suche!! To oznacza, że jeżeli nie wiesz jaki rodzaj użyto cementu i jaka jest gruba, możesz czekać bardzo długo na wyschnięcie. Napewno usłyszysz, że takie wylewki robią od lat i nikt się nie skarżył. Nawet jeżeli coś się stanie na takiej lipnej wylewce, to kozłem ofiarnym jest ten ostatni, czyli parkieciarz. Jestem rzeczoznawcą i mam prawie na co dzień do czynienia z takimi wylewkami i nie wiedzą parkieciarzy czy kafelkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts