Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełna Zabudowa kaloryferów i wymuszenie konwekcji

Tomeo

Recommended Posts

Na wstępie witam wszystkich.

A teraz do sedna:

Ostatnio byłem u kolegi w domu i zauważyłem w łazience zabudowane płytami K-G pokrytymi kaflami rury centralnego ogrzewania. Są to pionowe rury przekroju mniej więcej 4cm biegnące od sufitu do podłogi jakich wiele w blokach z wielkiej płyty. Na dole przy podłodze oraz u góry przy suficie kolega wstawił jedynie kratki wentylacyjne może z 15x15 cm takie standardowe białe. Podobno również ściana za rurami została wyklejona folią izolacyjną aby odbijać ciepło. I teraz moje pytania, na które proszę Szanowne grono o odpowiedź:

1. Czy wstawiając kratki u góry i na dole faktycznie można wymusić obieg konwekcyjny powietrza?

2. Czy Waszym zdaniem kolega bardzo straci na ogrzewaniu łazienki?

3. Czy w ogóle można sobie pozwolić na taką stałą zabudowę, w sumie nie ma tam żadnych liczników, ani zaworów tylko same rury.

Przyznam, że nawet ładnie to wygląda bo rury nie szpecą łazienki i sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, stad moje pytania.

Dziękuję

Tak samo się wymusza przepływ powietrza przez obudowę zwykłego kominka. I działa to. :)
Niby tak, ale wkład kominkowy nagrzewa się jakby ciut bardziej niż kaloryfer więc i sprawność układu przy różnicy temperatur 200-300 stopni będzie nieco wyższa niż przy różnicy 30-40 stopni.

Podobnie jak JoShi sądzę że straty będą spore, ale skoro taka zabudowa już jest, a sezon grzewczy w trakcie, to pozostaje tylko poczekać i dowiedzieć się jak to sprawdza się w praktyce.

JoShi :

Teoretycznie to niby powinno być tak, że ciepłe powietrze uderza w w sufit i się rozchodzi równomiernie po pomieszczeniu, teoretycznie:)

Ha ha ha...

Niby tak, ale wkład kominkowy nagrzewa się jakby ciut bardziej niż kaloryfer więc i sprawność układu przy różnicy temperatur 200-300 stopni będzie nieco wyższa niż przy różnicy 30-40 stopni.

Ponad to kominek oddaje dużo ciepła szybą a i same wyloty nie są pod sufitem tylko jednak znacznie niżej.