Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana nośna pomiędzy kominem, a piecem

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post więc chciałbym powitać wszystkich serdecznie.

Jestem na etapie ustalania zmian w gotowym projekcie przed oddaniem go do adaptacji. Było juz pierwsze spotkanie z architektem, ale jeszcze pozostały drobne detale do samodzielnego zastanowienia.

Pytanie takie jak temat. Czy nie ma przeszkód aby ściana nośna znajdowała się pomiędzy kominem (systemowy schiedel) a piecem grzewczym.

W projekcie pomieszczenie gospodarcze jest zbyt małe na np. zasilanie ekogroszkiem (przewidziano gaz) i stąd pomysł aby piec przenieść do garażu wydzielając dla niego dodatkowe pomieszczenie. Komin pozostałby w tym samym miejscu, ale piec znajdowałby się po drugiej stronie ściany.

Nie mam możliwości przeniesienia komina ponieważ dach garażu jest niższy niż dach domu i komin musiałby iść "po ścianie".

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi :)

Greg

Gość Konto usunięte_12*
Pytanie takie jak temat. Czy nie ma przeszkód aby ściana nośna znajdowała się pomiędzy kominem (systemowy schiedel) a piecem grzewczym.

Właśnie ja tak zrobiłem. Mam komin systemowy w łazience, a kominek za ścianą nośną w salonie. W otworze (w tej ścianie nośnej) został umieszczony króciec trójnika (45 stopni). Jeśli masz komin na spaliny gazowe, to pamiętaj o odpowiednim wykonaniu wyczystki dla odprowadzania skroplin do kanalizacji (trzeba przewidzieć stały odpływ).

Pozdr.

Gość Konto usunięte_12*
natomiast mój komin systemowy jest nie za a w ścianie nośnej, lepszy dostęp, mniej zajmuje miejsca w piwnicy, na parterze i na poddaszu

Wszystko dobrze, gdy obudową wkładu ceramicznego są takie same cegły, jak reszta tej ściany. Jeśli jednak są to systemowe pustaki keramzytobetonowe, to nie jest to prawidłowe (niejednorodna ściana).

komin systemowy z pustakami keramzytowymi, oddylatowany 1cm szczeliną (wypełniona pianką) od ścian nośnych, działowych i stropów, otynkowany tynkiem c-w w miejscu styku ze ścianami + siatka leduchowskiego, jest to jak najbardziej prawidłowe, zgodne z projektem architektoniczno-budowlany, obliczeniami konstruktorskimi w nim również, a ściana nośna jest jednorodna, natomiast komin systemowy ze ścianą nośną być jednorodne ani nie muszą ani nie powinny

Gość Konto usunięte_12*
natomiast mój komin systemowy jest nie za a w ścianie nośnej, lepszy dostęp, mniej zajmuje miejsca w piwnicy, na parterze i na poddaszu

"edde

komin systemowy z pustakami keramzytowymi, oddylatowany 1cm szczeliną (wypełniona pianką) od ścian nośnych, działowych i stropów, otynkowany tynkiem c-w w miejscu styku ze ścianami + siatka leduchowskiego"

Skoro tak, to znaczy, że CIĄGŁOŚĆ tej ściany nośnej jest przerwana?

Jeżeli jest to ściana nośna wewnętrzna, to nie widzę przeszkód w postawieniu komina w tej ścianie. Oszczędzamy miejsce. Tak mam zrobione u siebie. Problem większy gdy chcemy taki komin wbudować w ścianę nośną zewnętrzną którą spina wieniec ale i to jest do obejścia dla konstruktora.

Gość Konto usunięte_12*
A po co komu ciągłość ściany nośnej ? Strop praktycznie każdy można oprzeć na "dziurze" [jeżeli krawędzie otworu są odpowiednio wykonane]

Owszem, tak (o ile tak ten strop został zaprojektowany).

Jednak ściana nazywa się w pełni NOŚNĄ jeśli "spina" pozostałe ściany w jedną całość.

A komin z innego materiału nie mogący być z nią połączony powoduje, że przestaje pełnić tę rolę.

Jednak ściana nazywa się w pełni NOŚNĄ jeśli "spina" pozostałe ściany w jedną całość.

Nie znam tej teori że ściany nośne dzielą się na "w pełni nośne" i jakieś inne. Nie słyszalem też nic o tym że sciany spinają w całośc pozostałe ściany.

Za spinanie w calość odpowiedzialny jest wieniec, a ten można wykonać tak aby spinał budynek z kominem w środku.

Gość Konto usunięte_12*
Nie znam tej teori że ściany nośne dzielą się na "w pełni nośne" i jakieś inne. Nie słyszalem też nic o tym że sciany spinają w całośc pozostałe ściany.

Za spinanie w calość odpowiedzialny jest wieniec, a ten można wykonać tak aby spinał budynek z kominem w środku.

Szanowny kolego , czy aby na pewno jesteś konstruktorem? Jeśli tak, to się "poddam". Jeśli projektant przewiduje konieczność zastosowania ściany nośnej wewnątrz budynku (oprócz ścian obwodowych), to znaczy, że ta ściana powinna być powiązana na całej wysokości z najbliższą. Jeśli nie jest (z powodu komina), to aby była ścianą nośną powinna być w jakiś inny sposób "usztywniona" na tej swobodnej krawędzi.

Do takiego "usztywnienia" tej swobodnej krawędzi sam wieniec nie wystarczy! Chciałbym, aby jakiś doświadczony konstruktor mnie sprostował, jeśli się mylę.

moim zdaniem się mylisz (nie jestem konstruktorem, za to konstruktor zaprojektował i obliczył mój projekt w którym jest tak jak wczesniej napisałem), do spinania ścian jest wieniec, ściana nośna jest od przenoszenia obciążeń, przeważnie stropu

wg Twojego toku rozumowania m.in. słupy też nie miałyby racji bytu w budownictwie

a jeśli nośna miałaby być powiązana na całej wysokości z sąsiednią to również w niej nie powinny znajdować się np. otwory drzwiowe czy okienne (bo zaburzają teorię "całej wysokości")

pozdr

Szanowny kolego , czy aby na pewno jesteś konstruktorem? Jeśli tak, to się "poddam". Jeśli projektant przewiduje konieczność zastosowania ściany nośnej wewnątrz budynku (oprócz ścian obwodowych), to znaczy, że ta ściana powinna być powiązana na całej wysokości z najbliższą. Jeśli nie jest (z powodu komina), to aby była ścianą nośną powinna być w jakiś inny sposób "usztywniona" na tej swobodnej krawędzi.

Do takiego "usztywnienia" tej swobodnej krawędzi sam wieniec nie wystarczy! Chciałbym, aby jakiś doświadczony konstruktor mnie sprostował, jeśli się mylę.

Nie wiem skąd to bierzesz ale zapewne nie z podręcznikow dla projektnta :) Cos kombinujesz.

Jakie znaczenie do rozmowy ma kim jestem z zawodu ?

edde dobrze pisze.

Gość Konto usunięte_12*

1. wg Twojego toku rozumowania m.in. słupy też nie miałyby racji bytu w budownictwie

2. a jeśli nośna miałaby być powiązana na całej wysokości z sąsiednią to również w niej nie powinny znajdować się np. otwory drzwiowe czy okienne (bo zaburzają teorię "całej wysokości")

pozdr

Ad.1 - słupy mają odpowiednią konstrukcję (są np. zbrojone)

Ad.2 - ale zawsze jednak są ze sobą połączone

...bo z dużą pewnością wypowiadasz się w tak specjalistycznej sprawie

Może cie to uspokoi moze nie, jestem konstruktorem.

Ściany nośne nie muszą się łaczyć z innymi, nie musza sie łaczyć także z tymi obwodowymi.

Nie każdy słup jest zbrojony :) I stoją.

Gość Konto usunięte_12*
Może cie to uspokoi moze nie, jestem konstruktorem.

Ściany nośne nie muszą się łaczyć z innymi, nie musza sie łaczyć także z tymi obwodowymi.

Nie każdy słup jest zbrojony :) I stoją.

O.K. No to mnie uspokoiłeś. Ja z kolei jestem konstruktorem, tylko z branży metalowej. W moim domu jednak "dla pewności" postawiłem komin systemowy OBOK ściany nośnej.