Gobelin 23.10.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam, W jaki sposób zapewnić komfort temperaturowy w pomieszczeniach tak aby ustawiać temperaturę per pomieszczenie bądź per grupa pomieszczeń. Standardowo chyba stosuje sie jeden regulator pokojowy w pomieszczeniu referencyjnym + termostaty na kaloryferach, ale chciałbym do tego podejść inaczej. 1) Czy można kupić oddzielne regulatory temperatury per pomieszczenie ? 2) Jak to podłączyć do pieca ? 3) Jeśli decydować się na rozwiązanie czujników przewodowych to jakie kable trzeba położyć (dwużyłowe? skrętka ?) 4) Chyba ze lepiej czujniki bezprzedodowe PS Będzie pewnie piec gazowy kondensacyjny, marka jeszcze nie wybrana z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Jest to możliwe przy zastosowaniu konkretnych termostatów grzejnikowych, wówczas każde takie pomieszczenie może być wyposażone w automatyke np. firmy Auraton sterujące zaworem termostatycznym na danym grzejniku/ach. Tutaj krótki opis:AURATON 80B TX RX jest bezprzewodowym systemem sterującym pracą grzejników. Umożliwia to dostosowanie temperatury pomieszczeń do indywidualnych potrzeb użytkowników Dodatkowo system wyposażyć można w czujnik otwarcia okna AURATON 80B TX WINDOW, który informuje regulator o jego otwarciu. Dzięki temu łatwe jest ustawienie osobnej temperatury chłodzenia pomieszczenia, co oszczędza energię. Ponadto system umożliwia sterowanie do 8 grzejników jednym regulatorem. W przypadku budynków o rozbudowanej strukturze stref grzewczych istnieje opcja rozszerzenia zestawu o centralę zarządzającą regulatorami AURATON DRC 1000. Możliwość sterowania do 8 grzejników jednym regulatorem AURATON 80B TX (wymaga zakupienia dodatkowych termostatów grzejnikowych AURATON 80B RX dostępnych w ofercie osobno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 23.10.2010 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Jarecki - dziękuję za szybką odpowiedź. Brzmi ciekawie, jeśli dobrze rozumiem to działa to w ten sposób że termostaty grzejnikowe 'rozmawiają' bezprzedowdowo z regulatorem nadrzędnym 'AURATON 80B TX RX' na którym ustawiamy sobie zadaną temperaturę w każdym pomieszczeniu. a) Jakie są zalety tego rozwiązania w porównaniu z programowalnymi termostatami grzejnikowymi + jeden regulator pokojowy w pomieszczeniu referencyjnymb) Czy sterowanie odbywa się wyłącznie na zaworach przy kaloryferach czy też gdzieś również na poziomie rozdzielaczac) czy można sterować rónież podłogówką (bo takowa będzie w łazienkach, przedpokoju i kuchni) d) Czy regulator Auraton programuje się w jednym miejscu i można określać cykle tygodniowe cykle grzewcze (np aby rano i wieczorem temperatura była wyższa a jak się jest w pracy niższa) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 To urządzenie steruje tylko głowicami termostatycznymi na grzejniku lub na grzejnikach. Normalny termostat pokojowy w przypadku kotła gazowego rozłączyłby kocioł, gdyby została osiągnięta temp. w danym pomieszczeniu. Wejdź sobie na strone firmy Auraton i ściągnij instrukcję od wymienionego wyżej modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 04.11.2010 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 w każdym pokoju zamonotwałem oddzielny kabel pod czuknik pokojowy, tak aby można było w każdym pomieszczeniu sterować i programować ogrzewanie. Z tego co zdołałem się dowiedzieć sterowanie opiera się o styki zwierno-rozwierne. W jaki sposób zrealizować takie sterowanie ? i jakie piece współpracują ze stykami zwierno-rozwiernymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 04.11.2010 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 w każdym pokoju zamonotwałem oddzielny kabel pod czuknik pokojowy, tak aby można było w każdym pomieszczeniu sterować i programować ogrzewanie. Z tego co zdołałem się dowiedzieć sterowanie opiera się o styki zwierno-rozwierne. W jaki sposób zrealizować takie sterowanie ? i jakie piece współpracują ze stykami zwierno-rozwiernymi i bardzo dobrze, że położyłeś kable. teraz musisz zadbać o siłowniczki do kaloryferów- lub do rozdzielacza. Jeden z termostatów będzie sterował kotłem ( zakładam, że to będzie kocioł gazowy). ten umieszczasz w pomieszczeniu referencyjnym, dodatkowo w tym pomieszczeniu będzie najwyższa temperatura. Pozostałe termostaty będą sterować siłownikami, regulując temp w odpowiednich pomieszczeniach. Czasami wymaga zastosowanie zasilacza i przekaźników, jeśli masz siłowniki na 230 V, a wybrany przez Ciebie termostat nie pozwala na pracę z takim napięciem ( prądowo to spokojnie wytrzymają). Polecam połączyć to z kontaktronami w oknach, można wtedy po uchyleniu okna ( wietrzenie) wyłączyć grzanie ( oszczędność) System nadaje sie też do podłogowego. Ja stosuje sterowniki FINDER- rewelacja designu w stosunku do ceny i funkcjonalności. Jarecki-przytoczony przez Ciebie sterownik Auraton steruje 1 zaworem. I nie steruje kotłem. A tutaj trzeba "pożenić " z sobą parę rzeczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 05.11.2010 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 dzięki Magicc, Tak bedzie to piec gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (choć jescze nie wiem jaki ) Kable położone są w ten sposób ze z 1 piętra ida od czujników do kotłowni, a z pomieszeń na 2 piętrze idą od czujników do rozdzielacza na 2 piętrze i dodatkowo od rozdzielacza jest jeszcze kabel wielożyłowy do kotłowni, tak aby zapewnić komunikację rozdzielacza z piecem. To chyba będzie tak że będą 2 rozdzielacze, jeden właśnie na II piętrze, drugi w kotłowni. Co do siłowników umieszczonych w rozdzielaczach to czy mają one działać w ten sposób że jak temperatura spadnie poniżej zadanej to będą przepuszczać ciepłą wodę a jak nie to zatrzymają przepływ ? Mogłbyś podać jakiś link albo konkretną nazwę tych sterowników FINDER, bo jak szukam w googlach to mi jakieś głupoty wyskakują. Będę wdzięczny również za przykłady siłowników. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 07.11.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 termostat- takihttp://www.kangoo.pl/szukaj/Termostat+czarny/producent/finder Ale można inne, a siłowniki- http://www.inteligentny-dom.org.pl/index.php?p49,silownik-termiczny-24v-do-zaworu-1-2 Ale z tych nie korzystałem, ia oprócz tego 24 V...Nie moge znaleźć zapisanego odnośnika do strony z w miarę tanimi odnośnikami. I pamiętaj o kablu zasilającym do rozdzielacza, ew, o jakieś skrzynce elektrycznej obok rozdzielacza.najlepiej jak sobie jakiś schemat narysujesz - wtedy wszystko Ci się wyjaśni. Jakby co służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 magicc przytoczony przez moja osobe sterownik steruje więcej jak 1termostatem, ale fakt, że przygrzejnikowym.Nie trzeba też dodatkowo nimi sterować kotłem, to tylko moja opinia. Na kotle może zostać stała wartośc np. 50 czy 55st.C a sterować można samymi grzejnikami, chodzi przeciez o komfort cieplny w pomieszczeniach.. To tylko pomysł, można też inaczej. Znałem to rozwiązanie od pewnego instalatora, dlatego podałem taki przykład. Nie zajmuję się fachowo wykonywaniem instalacji grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 08.11.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A czy nie prościej byłoby kupić takie głowice na grzejnik : http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=288 Widziałem podobne na allegro za 80 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 08.11.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Jarecki79- ok. każde pomysł to jakieś rozwiązanie. ja generalnie jestem przeciwny stosowaniu urządzeń radiowych tam, gdzie można zastosować połączenia kablowe. To sprawia zawsze mniej problemów. Radio to ostateczność. Oprócz tego dochodzą problemy z bateriami ( zawsze się "kończą" w najmniej oczekiwanych momentach, oprócz tego należy minimalizowac ich użycie w trosce o środowisko) pawelo_pl- oczywiście że prościej będzie zastosować takie rozwiązanie. Tylko mam te same uwagi co powyżej, tak samo jak trudności z integracją z innymi systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.11.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 pawelo_pl- oczywiście że prościej będzie zastosować takie rozwiązanie. Tylko mam te same uwagi co powyżej, tak samo jak trudności z integracją z innymi systemami. Proponowane przeze mnie rozwiązanie było konsekwencją Twojej wypowiedzi : Pozostałe termostaty będą sterować siłownikami, regulując temp w odpowiednich pomieszczeniach. Czasami wymaga zastosowanie zasilacza i przekaźników, jeśli masz siłowniki na 230 V, a wybrany przez Ciebie termostat nie pozwala na pracę z takim napięciem ( prądowo to spokojnie wytrzymają). Bo dokładdnie tak działają tego rodzaju regulatory a przy tym jest to rozwiązanie tańsze, bez żadnych dodatkowych kabli mające jeszcze tą przewagę że w każdym pomieszczeniu można o innej godzinie ustawić inną temperaturę. Problemem jest podłogówka na której też przecież można założyć głowicę termostatyczną. Witam, 1) Czy można kupić oddzielne regulatory temperatury per pomieszczenie ? 2) Jak to podłączyć do pieca ? Wydaje mi się że tak się nie da X regulatorów steruje jednym piecem - zawsze któryś będzie kazał grzać - no i w konsekwencji i tak piec będzie "ganiał" wodę po całym obiegu - a tak przynajmniej termostat na grzejniku odetnie daną nitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robja 22.12.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 ja mam zrealizowane sterowanie ogrzewaniem indywidualnym w pomieszczeniach przy pomocy sterowników pokojowych sterowanie ogrzewaniem, oświetleniem - inteligentny dom w systemie eHouse Każdy sterownik ma 24 programy pracy i wbudowany terminarz do bezobsługowej pracy przykłady projektowania instalacji oświetleniowej i ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 28.12.2010 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Witam podepne sie pod temat bo tez mam kilka pytan. Otoz w calym domu ogrzewanie podlogowe(parter i poddasze), kazde pomieszczenie na osbnej petli. Do kazdego pomieszczenia jest doprowadzony kabelek 3x1,5 linka i dociagniete sa do kotlowni. Chcialbym pio prostu miec mozliwosc sterowania temp. w kazdym pomieszczeniu z osobna. I co teraz, co musze kupic? Na pewno jakis regulator temp na przyklad taki: http://allegro.pl/honeywell-regulator-termostat-pomieszczeniowy-i1342307403.html ???I silowniki? Jakie? Co jeszcze? Dodam, ze ogrzewanie to piec kondensacyjny gazowy. Prosze o odpowiedz, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 28.12.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 I co ten honeywell ma niby robić ? To jest sterownik pod jeden czujnik a Ty chcesz sterować temperaturą w każdym pomieszczeniu osobno - czyli pozostaje zastosować regulatory elektroniczne na grzejnikach j.w . Poza tym taki regulator jaki przedstawiasz jest mało dokładny ( sterowanie pokrętłem) i brak mu stref czasowych - lepiej już kupić np Eurostera lub Auratona - ale oczywiście to i tak nie załatwi problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.12.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 A nie lepiej tego wszystkiego pożenić z centralą alarmową?Oprócz dnia tygodnia i godziny są do dyspozycji czujniki otwarcia okna, czujniki ruchu, sygnał że nikogo nie ma w domu, etc...Możemy sterować CO i CWU..... Słowem znacznie więcej możliwości niż ze zwykłego regulatora pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.12.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Chciałbym zauważyć że przy podłogówce która wolno sie nagrzewa i wolno stygnie, najkorzystniejsze jest utrzymywanie stałej tempratury. Nie tylko ja uważam że stosowanie siłowników jest nieopłacalne - czas reakcji płyty grzejnej uniemożliwia różnicowanie temperatury w zależności od pory dnia, czy tym bardziej otwarcia okna... Ja co prawda ułożyłem okablowanie "przy okazji", lecz temperaturę w poszczególnych pokojach ustawiłem "raz na zawsze" przy pomocy dławienia przepływów. Jedynym czujnikiem jest pogodówka i steruje zaworem 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.12.2010 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Chciałbym zauważyć że przy podłogówce która wolno sie nagrzewa i wolno stygnie, najkorzystniejsze jest utrzymywanie stałej tempratury. Nie tylko ja uważam że stosowanie siłowników jest nieopłacalne - czas reakcji płyty grzejnej uniemożliwia różnicowanie temperatury w zależności od pory dnia, czy tym bardziej otwarcia okna... Ja co prawda ułożyłem okablowanie "przy okazji", lecz temperaturę w poszczególnych pokojach ustawiłem "raz na zawsze" przy pomocy dławienia przepływów. Jedynym czujnikiem jest pogodówka i steruje zaworem 4d. No a co w takim razie w okresie przejściowym, kiedy wystarczy ogrzewać np. łazienkę i salon ? Albo gdy któreś pomieszczenie jest z reguły nie używane, ale od czasu do czasu trzeba tam położyć nocujących gości, którzy po nocy lub dwóch wyjeżdżają i pokój znowu będzie pusty ? Jak sobie radzić w takich sytuacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.12.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Pisząc tamtego posta pomyślałem o koleżance cieszyniance - kiedyś już przedstwiliśmy nasze opinie...W okresie przejściowym - czemu ogrzewać tylko salon? Jeśli jest chłodno to i tak ogrzewam wszystkie pokoje, tyle że chłodniejszą wodą, to zadanie pogodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.12.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam podepne sie pod temat bo tez mam kilka pytan. Otoz w calym domu ogrzewanie podlogowe(parter i poddasze), kazde pomieszczenie na osbnej petli. Do kazdego pomieszczenia jest doprowadzony kabelek 3x1,5 linka i dociagniete sa do kotlowni. Chcialbym pio prostu miec mozliwosc sterowania temp. w kazdym pomieszczeniu z osobna. I co teraz, co musze kupic? Na pewno jakis regulator temp na przyklad taki: http://allegro.pl/honeywell-regulator-termostat-pomieszczeniowy-i1342307403.html ??? I silowniki? Jakie? Co jeszcze? Dodam, ze ogrzewanie to piec kondensacyjny gazowy. Prosze o odpowiedz, pozdrawiam! Jeśli mimo wszystko dalej chcesz różnicować temperaturę w pomieszczeniach mając ogrzewanie podłogowe, to musisz kupić sobie tyle sterowników temp ile pomieszczeń. Jak już kupować termostaty, to lepiej takie które można programować czasowo ( o sensie ich stosowania może innym razem). Potem musisz kupić tyle siłowników np. takich http://allegro.pl/glowica-silownik-termiczny-do-rozdzielaczy-klw30-i1373270933.html Uwaga: zwróć uwagę, czy zakupiony sterownik może sterować napięciem nominalnym siłownika ( np. 230V), oraz czy położone kable sa do tego przystosowane ( kable telefoniczny na ten przykład) Potem łączysz odpowiedni siłownik z odpowiednim sterownikiem. W zależności od tego możesz sobie skonfigurować tak aby wyłączenie wszystkich wyłączało równocześnie kocioł. A nie lepiej tego wszystkiego pożenić z centralą alarmową? Oprócz dnia tygodnia i godziny są do dyspozycji czujniki otwarcia okna, czujniki ruchu, sygnał że nikogo nie ma w domu, etc... Możemy sterować CO i CWU..... Słowem znacznie więcej możliwości niż ze zwykłego regulatora pokojowego. Robercie - można. Trochę czasu poświęciłem już takim sterowaniom i muszę przyznać, że mimo niechęci do stosowania alarmu do innych rzeczy jest to wygodne urządzenie- miedzy innymi dlatego że dostajemy rozwiązanie systemowe w cenei alarmu ( a nie jakies druciarstwo przypadkowych producentów),a do tego porządne wsparcie od strony programowania. Jednak nie wszyscy mają na to ochotę, a po za tym w akcesoriach alarmowym i tak brak czujników temperatury, siłowników- dlaczego końcówki systemu należy kupować osobno, trzeba je podłączyć do alarmu ( stosując dodatkowe rozdzielnice z przekaźnikami). A 99% sterowań to ON/OFF, więc jakaś wyrafinowana logika nie jest potrzebna. Suma sumarum- należy się zawsze dobrze zastanowić nad zastosowanym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts