Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorąca obudowa

mateuszs

Recommended Posts

Witam,

Specjalista zamontował i obudował kominek (wkład Bef Blanzek 520H). Weekendowe palenie we pod koniec sierpnia i we wrześniu po kilka godzin i było oki. Cieplutko, obudowa lekko ciepła (wełna i płyta). Od tygodnia po już 2h palenia nad kominkiem obudowa jest gorąca tak na wysokości 50cm, a 10cm nad wkładem prawie parzy. Nie mam ramki z kamienia - po pierwsze nie pasowałaby do zabudowy, po drugie spec twierdził, że nie jest wymagana. Co robić - panikować, czy olewać i czekać czy zmieni się na gorsze?

No coś jest nie tak. Obudowę masz "zimną" więc po dłuższym paleniu może być ciepła, ale parzyć nie powinna w żadnym wypadku. Płyta GK regularnie pieczona, po pewnym czasie się rozpadnie, o zagrożeniu pożarowym nie wspominam.

Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy. Albo skopana izolacja, albo zbyt mała powierzchnia kratek wentylacyjnych. Ile i jakich dużych masz kratek na dole, ile na górze? Czy taka nagrzana obudowa zaczyna śmierdzieć?

• 4 months później...

Dawno mnie nie było bo dostępu do neta nie miałem.

Sprawdzał to ten niby fachowiec od kominka, świecił oglądał (ja też) i nic nie znalazł, wszystko wyglądało na dobrze zrobione.

Przy takim długim paleniu - całodziennym dokładaniu i utrzymywaniu ognia to czasami zaśmierdzi tak jak na początku - niby wtedy wypalała się farba i inne cuda.

Obudowa jest gorąca zaraz nad kominkiem (szybą). Muszę dodać, że nie mam żadnego kamienia bo to jest tak zamontowane jak obrazek - równo z obudową jest szyba kominka i myślałem, że ciepłe powietrze od szyby nagrzewa obudowę - w innym miejscu się nie grzeje.

Kratki wlotowe to ok 1/2 kratek wylotowych.

Powierzchnia wlotów 2szt x 11cm x 11cm

Powierzchnia wylotów 2szt x 11cm x 24cm

Pan od regipsów nie robi innych rzeczy tylko kominki i to jest firma na rynku od 15lat - polecona. To nie mistrz wszystko robiący w domu.

Wełna nie leży na wkładzie z tego co pamiętam. Sprawdzę i napiszę ile cm jest wyżej.

Tak małe kratki czyli wentylacja to szukanie kłopotów , wkład można ugotować na cacy . Przy tak małej wentylacji czyli złym odbiorze ciepła przegrzewanie się obudowy nie jest niczym szczególnym . Złe przewietrzenie powoduje dodatkowo pogorszenie się sprawności pracy kominka . Radzę szybko naprawić ten błąd w sztuce budowania kominków konwekcyjnych zanim stanie się coś niebezpiecznego .

szczelina między okapem a górną krawędzią fasady?

kominek mam zamontowany jak obrazek na ścianie - pomiędzy kominkiem a płytą jest szczelina w pionie ok 7mm której nie widać po przykręceniu ramki osłaniającej - taki myk BeF zamiast kamienia czy innych rzeczy. Kominek licuje się z obudową - nie jest wgłębiony

Kratki będę kazał zmienić bo gwarancji jeszcze trochę zostało :-)

Podane prze p.Daniela wielkość kratek nie odnosi się tylko do wymogów firmy BeF , jest to normalna praktyka przy wszystkich wkładach kominkowych grzejących konwekcją . Powierzchnia aktywna kratek powinna wynosić minimum 600cm na wlocie zimnego powietrza i 800cm na wylocie podgrzanego .

Szczelina 7 mm jest ok. 5 mm też by obskoczyło. Co do kratek to Forest oczywiście ma rację, a producent przy wkładzie Blanzek 520H napisał :

"min. przekrój dopływu powietrza konwekcyjnego 600 cm2, min przekrój wylotu powietrza konwekcyjnego 870 cm2 koniec" cytatu.

Należy pamiętać że przekrój dopływu powietrza to NIE JEST powierzchnia kratki. W zależności od gęstości kratki czynna powierzchnia to zwykle jest ok 50-60% czyli mówiąc obrazowo przez twoje kratki 2szt x 11cm x 24cm przelatuje mnie więcej tyle powietrza co przez jeden otwór 11cm x 24cm bez kratki. 11cm x 24cm=264cm2 do zaleceń producenta brakuje bagatela ciut ponad 600 cm2 na wylocie i prawie 500 cm2 na wlocie.

Ciesz się ze tym razem udało się nie spalić chałupy i popraw obudowę jak najszybciej