dawiddur 23.10.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam serdecznie wszystkich!Jestem młodym człowiekiem, który zdecydował się na zakup swojego "M".To o co chce zapytać w zasadzie oddaje tytuł postu, no ale wszystko po kolei.Mieszkam w niedużej miejscowości w pobliżu Łodzi. Kupiłem średniej wielkości mieszkanie(73m2) o wysokości pomieszczeń 4m!. Mieszkanie nie jest w żadnej spółdzielni, lecz w wspólnocie. Każdy posiada swoje indywidualne ogrzewanie. Poprzedni właściciel stworzył prowizoryczne ogrzewanie centralne z piecyka olejowego. Mimo, że to mieszkanie nie będzie tym "docelowym", to chciałbym zrobić jakieś ogrzewanie. Jak to w kamienicy kominy są, nawet 3 w mieszkaniu(wcześniej piece kaflowe). Jakie zrobić ogrzewanie? marzy mi się kominek z C.O. Jakie na to są szanse? Czy może jednak wygospodarować jakieś pomieszczenie i zrobić CO z typowym "śmieciuchem"(nie mylić z paleniem śmieci;) ).Co robić? Co radzicie? Elektryczne odpada ze względu ogromny koszt. Gazowe odpada bo po prostu gazu nie ma. Olej również(koszt). Nie odstraszajcie mnie rąbaniem drewna itd. Liczę się z tym. Ktoś poradzi? Mieszkanie znajduje się na ostatnim, drugim piętrze. Budynek nie jest docieplony.Jeśli o czymś zapomniałem to proszę pisać.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 27.10.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Ktoś doradzi?;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 13.11.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Ja osobiście doradzam złożyć post w dziale instalacje: ogrzewanie, tam więcej pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 13.11.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Drugie piętro, nieocieplone ściany, noszenie węgla do końca życia na drugie piętro nie uśmiecha się - drewno już prędzej, palenie w kominku owszem, ale kiedy Ciebie nie będzie (bo w pracy) to kto nagrzeje jak na dworze -20'C??? Jednak zastanowiłbym się nad doprowadzeniem gazu. Jeśli nie to kominek z płaszczem wodnym i buforem kilkusetlitrowym oraz wspomaganie elektrycznym (trójfazowym) kotłem c.o., Kiedy Cię nie ma kocioł elektryczny podtrzymuje temperaturę, bufor z kominka podgrzeje wodę do mycia i pozwoli akumulować nadmiar ciepła itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.11.2010 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Zacząłbym od obniżenia pomieszczeń. 4 m - jak w kaplicy jakiejś... Podwieszany sufit z g-k może zdziałać bardzo wiele. A o "ogromnych" kosztach ogrzewania elektrycznego... cóż, oprócz gazu, którego nie masz, ani noszenia opału na drugie piętro, zbyt wiele alternatyw nie pozostaje... Współczesne grzejniki elektryczne mają dużą sprawność i przy umiejętnym zagospodarowaniu wcale nie muszą rujnować budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 14.11.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Zacząłbym od obniżenia pomieszczeń. 4 m - jak w kaplicy jakiejś... Podwieszany sufit z g-k może zdziałać bardzo wiele. A o "ogromnych" kosztach ogrzewania elektrycznego... cóż, oprócz gazu, którego nie masz, ani noszenia opału na drugie piętro, zbyt wiele alternatyw nie pozostaje... Współczesne grzejniki elektryczne mają dużą sprawność i przy umiejętnym zagospodarowaniu wcale nie muszą rujnować budżetu. Ocieplić sufit da się bez jego zbytniego obniżania, w kamiennicy to kwestia usunięcia tynku, trzciny i desek z sufitu - ułożenie wełny pomiędzy drewnianymi belkami stropowymi, następnie pokrycie całości stelażem, folią i płytami i sufit obniża się raptem o 2-3cm, jeśli mamy dostęp do naszego sufitu od góry (od strony strychu) to od niej zaczynamy: usuwamy glinkę i piach z przestrzeni między belkami i wykładamy tą przestrzeń wełną, pokrywamy folią paroprzepuszczalną (osłona przed brudem), przykrywamy usuniętymi deskami od strony mieszkania (tańsza wersja) lub płytami OSB (droższa wersja) i tym sposobem mamy około 25cm wełny nad głową. 4 metry do góry to doskonała przestrzeń na wykonanie antresoli i uzyskanie w ten sposób dodatkowej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 17.11.2010 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Widzę, że pojawiły się jakieś odpowiedzi. Super!Zacznę od końca. Antresola jak najbardziej jest. Pełni ona funkcję sypialni. Jeśli chodzi o opuszczanie sufitów to to pojawią się problem, ponieważ okna są ogromne i sięgają niemal sufitu( jakieś 20-30cm od sufitu). Powoli zaczynam szukać jakiś możliwości obniżenia częściowo sufitu. Oczywiście musi to "mieć ręce i nogi"... Odnośnie stropu... to mieszkanie jest na drugim piętrze. Nad mieszkaniem już tylko strych. Stropy są oczywiście betonowe, a nie jak ktoś wspomniał o drewnianych. Gaz odpada ponieważ nie ma go w mieście. Początkowo myślałem o kominku z wodnym c.o. Niestety wszyscy którzy korzystają z takiego rozwiązania, odradzają je. Kominek do co dziennego ogrzewania to podobno kiepski pomysł z uwagi na dym, brud, ciągle brudną szybę. W poszukiwaniu alternatyw, w sieci znalazłem to: http://www.najtanszeogrzewanie.pl/Suche fakty prezentują się bardzo ciekawie. Natomiast nie znam żadnych użytkowników takiego ogrzewania. W teorii brzmi super. Niski koszt instalacji, rzekomo niski koszt używania, WYGODA, WYGODA, no i sama zasada działania inna niż w grzejnikach elektrycznych jakie znam. Jestem świadom tego, że noszenie węgla czy drewna na drugie piętro jest uciążliwością. Niestety minusem mieszkania w kamienicy jest zazwyczaj problem z ogrzewaniem. Za to za żadne skarby bym nie kupił mieszkania w bloku! Wolałem wydać troszkę więcej, a mieszkać przyjemniej (nie licząc ogrzewania;))Mimo wszystko proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi.Pozdrawiam, Dawid D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konfident 27.11.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 W mojej kamienicy, wspólnie załozyliśmy ogrzewanie centralne. Jeden piec w piwnicy, wspolne rachunki za węgiel, wszyscy zadowoleni, a problem z ogrzewaniem nareszcie sie skończył. Remont sufitu juz dawno za mną, wbrew pozorom, starej warstwy izolacyjnej było bardzo duzo, trzcina, glina...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmarźlak 25.08.2012 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam! Poszukuję porady i proszę o takie:) Zimą tego roku musiałem w szybkim tempie szukać mieszkania i padło na mieszkanie w prywatnej kamienicy. Mieszkanie na 2 piętrze, środkowe, chłodzi tylko ściana z 2 dużymi oknami starego typu (raczej od kąd kamienica stoi) podwójne; i duże dwu skrzydłowe drzwi. Jakoś po uszczelniałem tej zimy to się dało ale ciężko szło gdy -20 st na zewnątrz. Mieszkanie ma 40m2 kwadratowych wysokie na jakieś 3,5m; już w nim był piec akumulacyjny starego typu na szamot o mocy 2,5KW, zdaję sobie sprawę ,że to za mała moc na takie mieszkanie. W te duże mrozy rano miałem około 21 stopni w całym mieszkaniu ale łazienka była dogrzewana farelką. W mieszkaniu mam komin, i chcę kupić do niego piecyk kominkowy i tu zaczyna się dylemat.... piecyk żeliwny, ciężki jak na tą podłogę no i długo rozgrzewać takiego ale potem trzyma lub stalowy wyłożony szamotem o mocy około 9kw na drewno i węgiel. Do komina będzie wiodła długa dosyć rura co też doda ciepła z tego co czytałem, ale pytanie jaki piecyk wybrać? Nie mam piwnicy:/ więc planuje w mieszkaniu w "przedpokoju" trzymać kostki trocinowe bo z drzewa obawiam się korników ze względu na podłogę drewnianą i do tego węgiel w worku ; może źle myśle ale staram się jakoś z tego gniazdka na zimę zrobić ciepłe gniazdko.Poza piecykiem teraz uda mi się porządnie uszczelnić okna i drzwi chce obić najgrubszą tapicerką aby je ocieplić i wyciszyć. Dziękuje i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 26.08.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Ja kiedyś stosowałem Jotula (bez żadnej szybki w drzwiach) i rurę z radiatorem, ale pamiętaj, że taka długa rura ma wadę w postaci ciemnych nalotów na suficie no i na ścianie w pobliżu, spokojnie ogrzejesz, szybko się nagrzewała sama rura, piec trochę dłużej, drewnem spokojnie możesz grzać, a jak się boisz korników to Cię uspokoję, że zanim zjedzą Ci podłogę to już od dawna Cię tam nie będzie ;-D Sam zapach drewna w mieszkaniu jest bardzo przyjemny, jeśli nie kupisz zagrzybionego no i dobrze by było przewidzieć punkt składu tego opału, wbrew pozorom 3,5 m h to jest gdzie to trzymać, im bliżej pieca tym lepiej i czyściej w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.10.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Cokolwiek działasz z kominami, a kominy nie są Twoje, tylko wspólne musisz mieć opinię kominiarską i na piśmie również zgodę wspólnoty mieszkaniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts