darek2009 23.10.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Jestem na etapie wyboru projektu domu. Znajomi doradzają mi powierzchnię domu w okolicach 140m2 powierzchni użytkowej.Wtedy podobno koszty utrzymania (zwłaszcza ogrzewania) są znośne. Z drugiej strony mieszkam obecnie w mieszkaniu w bloku 90m2.Wydaje mi się, że dopiero przy powierzchni domu powyżej 150m2 odczułbym różnicę. Podoba mi się 3 projekty domów o powierzchni 160-180m2.Czy różnice w utrzymaniu domu o powierzchni ok. 140 m2 a domem o powierzchni np. 170m2 są znacząco różne. Jaki to rząd wielkości.Ma ktoś z Was takie doświadczenie?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 24.10.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Nie ma prostego przelicznika z powierzchni na koszty utrzymania. Ogrzewa się konkretną bryłę o jakiejś kubaturze i różnych elementach, przez które lubi umykać ciepło, czyli liczy się też wysokość pomieszczeń, powierzchnia i kształt dachu, rozmieszczenie i wielkość okien no i jak te metry rozkładają się na kondygnacje. Wiadomo, że różnie można całość ocieplić. Może zobacz taki kalkulator:http://www.hybrid.pl/rockwool/kalkulator_oszczednosci/Zawsze to jakieś orientacyjne kwoty. A Bobek_Budowniczy ma 100% racji - nie słuchaj doradców. Lepiej samemu pooglądać różne domy i budowy (zwykle właściciele nie robią problemu i jeśli zastaniesz ich na budowie, chętnie pokażą swój dom). Zawsze w naturze trochę inaczej to wygląda niż na rzutach. Czasem robi się założenie, że np. sypialnia nie może mieć mniej niż 15 czy 18 m2, a w realu możne się okazać, że fajne i komfortowo urządzone są też sypialnie 12-metrowe, albo w drugą stronę - 20 metrów ze względu na różne elementy konstrukcyjne domu to jeszcze trochę za mało. No a koszty utrzymania to nie tylko grzanie, ale też sprzątanie i odświeżanie co jakiś czas. No i kwestia, której nie poruszasz, a najbardziej obciąża - koszt budowy tych dodatkowych metrów a zwłaszcza koszt ich wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts