Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe zasilane piecem na pelety

pies123

Recommended Posts

Witam na wiosnę rozpoczynam budowę domu według tego projektu http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czterykaty3/index.php.

Dom będzie budowany z pustaka MAX izolacja będzie się składał z 20cm styropianu (ściany) i 30cm wełny na stropie.

Chce zamontować ogrzewanie podłogowe w całym domu i mam w związku z tym parę pytań.

Czytałem że najlepszym źródłem ciepła dla ogrzewania podłogowego jest kocioł kondensacyjny, niestety u mnie zamontowanie tego kotła jest nie możliwe. Po prostu brak sieci gazowej a butla z gazem na działce odpada.

Ogrzewanie ekogroszkiem mnie nie przekonuje - pył, kurz, masa popiołu i zapach węgla.

W związku z powyższym zainteresowałem się ogrzewaniem domu za pomocą PELET.

I teraz moje pytania. Czy jest możliwe połączenie tych dwóch rzeczy to jest PODŁOGÓWKI i PELET??

Jak się mają koszty ogrzewania peletami do ekogroszku czy jest tańsze?

Co myślicie o tym pomyśle? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z peletami.

Albo może ktoś ma jeszcze inny pomysł.

Z góry dziękuje za informacje.

Edytowane przez pies123

Poczytaj jakie kłopoty mają uzytkownicy kotłów na pelety.

i ostanie, zrodło ciepła na podłogówkę.... wg mnie to mozesz ogrzewać CO nawet energią jądrową -podłogówce wszystko jedno) każde zródło bedzie dobre:)

Pewnie można :) Spytałem ponieważ gdzieś wyczytałem że do ogrzewania podłogowego najlepiej nadają się piece niskotemperaturowe czyli kondensacyjne. A kotły na ekogroszek źle pracują w niskotemperaturowym obiegu wody.

Jakie kłopoty mają użytkownicy kotłów na pelety?

Bo jak do tej pory to na forum było masę postów o kłopotach z ustawieniami kotłów na ekogroszek. Jednym spala 2t na miesiąc a innym przy tej samej powierzchni i temp w pokojach tylko 500kg.

Czy mógłbyś mi napisać jaki kocioł posiadasz i ile spalasz ekogroszku w sezonie grzewczym. I jaką masz powierzchnie domu?

Aha i co tymi kłopotami jakie mają użytkownicy pieców na pelety?

Kłopoty są dokładnie takie same jak przy ekogroszku - kłopoty ze złą regulacją kotła i kłopoty z jakościa paliwa.

Mam w końcu swoją własną kotłownię na pelety. Domek 120m, ocieplony w normie, bez przegięc. Kociołek na drewno (odpadowe po budowie) z palnikiem na pelety. Jest czysto - w kotłowni mam suszarnię bo sucho i ciepło. Ładuję 200 kg na jakieś 10 dni, popiół wybrałem po miesiącu pracy. Jest super.

Pzdr

Hmm dużo konkretów to tutaj się nie dowiedziałem. Każdy pisze jakieś ogólniki.

Mam w końcu swoją własną kotłownię na pelety. Domek 120m, ocieplony w normie, bez przegięc.

Ocieplony w normie bez przegieć?? A co to jest dla ciebie ta norma i przegięcia??

również chciałem kupić piec na pelet ale skutecznie wybili mi to z głowy i ..... nie żałuje, ładuje zasobnik 1x na tydzien raz na 3 dni wyciągam popiół... i tyle mojego

Dlaczego wybili ci to z głowy, może coś konkretniej napiszesz.

Po prostu wypisanie plusów i minusów daje lepszy obraz niż stwierdzenie "bo na ekogroszek jest lepszy a pelety to syf". Pisząc ogólniki to każdy może być expertem w każdej dziedzinie.

Dziękuje za porady.

Hmm dużo konkretów to tutaj się nie dowiedziałem. Każdy pisze jakieś ogólniki.

Ocieplony w normie bez przegieć?? A co to jest dla ciebie ta norma i przegięcia??

Dlaczego wybili ci to z głowy, może coś konkretniej napiszesz.

Po prostu wypisanie plusów i minusów daje lepszy obraz niż stwierdzenie "bo na ekogroszek jest lepszy a pelety to syf". Pisząc ogólniki to każdy może być expertem w każdej dziedzinie.

Dziękuje za porady.

Norma to dla mnie mniej niż 10 cm izolacji w scianach i w stropie. Mam tylko bufor 500l.

Bobek - niczego tu nie reklamuję. Jak chcę coś zareklamowac to piszę na priv tym, którzy mnie o to proszą.

Pzdr.

Bobek Budowniczy Mając na wyjściu kotła 52 stopnie, co Ci daje ten wymiennik i zawór 3d? Przecież jakąś ilość ciepła musi zabrać instalacja - to ile wtedy wróci do kotła? Dotknij ręką powrotu i będziesz wiedział.

Po to są zawory 3d i 4d żeby kocioł mógł pracować w optymalnych temperaturach, a nie dusić się w 50 stopniach.

Bobek,

Po pierwsze, te pytanie nie było do ciebie

Po drugie, nie odnosiło się tylko do PC ale do systemów bezobsługowych (przecież są jeszcze inne oprócz PC)

Po trzecie, nie każdy tak jak ty siedzi tu na forum od dwóch lat a dopiero zaczyna swoją przygodę z domem i warto mu uświadomić gdzie popełnia błąd a gdzie można inaczej.

Po czwarte, wątek o PC jest i to nie jeden a jeden z nich jest najrozleglejszym na tym forum

Po piąte, jeśli koszt systemu bezobsługowego wyniósłby podobnie jak systemu z piecem to nie mów mi że wybrał byś dzisiaj piec

Po szóste, mamy XXI wiek i nie trzeba być na usługach domu tylko cieszyć się z jego użytkowania

Po siódme gorąco i bez uszczypliwości Pozdrawiam

Edytowane przez Liwko

Dlaczego pies123 nie chcesz czegoś bezobsługowego? Co za tym przemawia? Masz czas do wiosny aby się dobrze nad tym zastanowić.

Może będę chciał coś bezobsługowego narazie jestem na etepie zbierania informacji.

Jeśli tak polecasz Pompę ciepła to chciałbym od ciebie usłyszeć jakieś argumenty które za tym przemawiają.

Więc czekam teraz na konkrety z twojej strony ale nie w rodzaju argumentu "bo pompa ciepła jest tańsza niż ekogroszek" Chcę dokładnych informacji.

Także jeśli możesz to powiedz mi jaka pompa ciepła była by odpowiednia dla mojego domu (ile Kw, jaki rodzaj wymiennika) A także jaki jest całkowity koszt całej instalacji pompy. Jaki jest koszt użytkowania (ile energii elektr. pobiera i czy są jakieś koszty serwisowe).

Po otrzymaniu tych informacji będe się mógł zastanawiać

Pozdrawiam.

Zróbmy tak. Przejdź na wątek o pompach ciepła http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi./page326

Tam jest bardzo dużo informacji na ten temat. Żeby nie było że cię namawiam najpierw poczytaj (tak przynajmniej ze 30 ostatnich stron. Ja przed budową przeczytałem je wszystkie:)) Jest tam też kilka osób (użytkowników) które pomogą ci w odpowiedzi na wszelkie pytania. Przy okazji jest jeszcze kilka wątków http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a może w nich też coś ciekawego znajdziesz. Zrobisz jak będziesz chciał ale właśnie masz dobry czas na wszelkie przemyślenia.

Pzdr

a prąd idzie do góry.....http://biznes.onet.pl/podwyzka-goni-podwyzke-teraz-gaz-prad-juz-wkrotce,18490,3742787,1,prasa-detal

Prąd, gaz, węgiel, zboże, pelety wszystko idzie do góry a żeby jeszcze było śmieszniej to każde z tych urządzeń pobiera prąd. Jak na razie to tylko energia słoneczna jest za darmo dla kolektorów chociaż też nie do końca bo znowu prąd jest potrzebny.

Dlatego chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje dzienna praca PC.

Czy ty potrafisz mi powiedzieć co za 10 lub 15 lat będzie najtańsze??

Bo może koszt inwestycji pompy zwróci się za 10 lat a może nie jak cena za energię elektr. pójdzie szybciej w górę niż innych surowców.

Ja jak na razie mam mętlik w głowie a jak słyszę że ktoś ma dom o powierzchni 120m2 i w sezonie spala 6 ton ekogroszku to mi szczęka opada. Czyli licząc po 700zł/t to daje 4200zł jak dla mnie cena ogromna. To ile płacą osoby które mają domy 200m2?.

Cały czas zastanawiam się czy przy moim metrażu i warstwie ocieplenia którą mam zamiar założyć, koszty będę miał takie same. Jeśli tak to mnie to przeraża.

Dlatego napisałem też o tych peletach. Ale sprawdziłem ceny peletów i co widzę za dobry pelet trzeba dać 600zł/t. Co przy mniejszej kaloryczności od ekogroszku sprowadza się do tych samych kosztów.

To nie wiem czy któryś z forumowiczów jest w stanie mi powiedzieć ile czy warstwy ocieplenia są odpowiednio duże i ile będzie mnie kosztowało grzanie ekogroszkiem.

Zróbmy tak. Przejdź na wątek o pompach ciepła http://forum.muratordom.pl/showthrea...uwagi./page326

Dzięki za linka przejrze ten temat.

Dlatego chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje dzienna praca PC

Ostatni raz tutaj o PC ale Bobek widocznie do mnie pije.

Dom 133m2 użytkowej.

Latem bez CO dziennie 2kWh na CWU dla 3 osób

Teraz około 10kWh dziennie z czego 3 na CWU (więcej bo zmieniłem ze względu na rok szkolny CCWU)

A jeżeli Bobek naprawdę pijesz (do mnie) to zapraszam znienacka na kielicha to się na własne oczęta przekonasz:)

Pzdr

A i zapomniałem dodać że 1 w pierwszej taryfie a 9 w drugiej.

Edytowane przez Liwko