Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe zasilane piecem na pelety

pies123

Recommended Posts

zapomnij ze za tyle kupisz ekogroszek..

kliknij w moja stopke tam masz moj dom i loknij sobie na metraz czy kotłownie

A po ile kupujesz ekogroszek?

Przejrzałem twój dziennik budowy (bardzo ładnie wszystko) ale nie znalazłem albo przeoczyłem info z czego dom wybudowałeś i jak ociepliłeś.

Ciekawe czy przy moim metrażu i ociepleniu udało by się spalać dziennie 15kg węgla przy mrozach -20 ?

I na jakiej powierzchni składujesz ile ton ekogroszku?

Edytowane przez pies123

Ja nie lubie bałaganu i ekogroszek kupuje w workach teraz eko poszybowało do góry od 800zł/t -nieżej workowanego nie kupisz,dom wybudowany jest z pustaka winebegrer czy jak to sie tam pisze ;) a ocieplony jest styropianem o grubości 12cm,składowany jest w kotłowni worek na worku całe 4 T

nie wiemy czym ocieplisz dom:)

No pisałem że ściany 20 lub 25cm styropian a strop 30cm. Dlaczego dałeś 12cm doszedłeś do wniosku że więcej to przesada?

A ile kosztowała cię instalacja kotłowni i jaki był koszt podłogówki wraz z robocizną za 1m2?

• 6 years później...

Witam

Kocioł na pellet 10kw, 100% podłogówki, temperatura wody w podłogówce 29-35st. regulowana zaworem 3d. Która opcja pracy kotła jest według was korzystniejsza:

1. Piec pracuje do temp. ok 70 st. wyłącza się i załącza ponownie przy temp ok 55st. W praktyce włącza się raz na 2h, przy mrozach -20 raz na godzinę.

2. Piec pracuje stale modulując temp. 50st.

Druga sprawa: nie mam zainstalowanego zaworu 3d na powrocie, hydraulik nie widział takiej potrzeby. Mam obawy, że niska temp powrotu wody do kotła spowoduje jego korozję. Czy moje obawy są słuszne?

• 2 weeks później...