bettka 23.10.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witajcie, buduję dom wg projektu jak poniżej, ale chcę zastosować inną kolorystykę niż ta na wizualizacji. Nie będzie gzymsów nad oknami, okna będą w kolorze ciemnego drewna i bez szprosów, w podobnym kolorze także drzwi wejściowe i brama garażowa. Dach będzie z karpiówki i tu marzy mi się kolor antracytowy (taki ciemny grafit), jak Waszym zdaniem będzie do wyglądało? Na drugim zdjęciu jest przykładowy kolor dachówki. No i dodatkowo pytanie, jakie kominy do grafitowego dachu? Czy oprócz grafitowych/czarnych można coś jeszcze zastosować? Może takie żółte? Liczę na opinie http://images45.fotosik.pl/356/c2fa087de2adba90med.jpg http://images50.fotosik.pl/355/c9d3104002f9b48cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Komin można obłożyć grafitową płytka włókno-cementową lub specjalną płytką podobną do dachówki. Obróbki z płytki włókno-cementowej, rynny tytanowo-cynkowe kosze i obróbki kominów wykonać na "nokach", podbitka tynkowana w kolorze elewacji. Będzie elegancko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 28.10.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Panie Andrzeju, bardzo dziękuję za odpowiedź, ale jako laik zapytam: dlaczego kominy obłożyć płytką włokno-cementową a nie murować z klinkieru? Czy tylko kwestia estetyki czy także inne aspekty? I co to znaczy obróbki kominów na "nokach"? Mam nadzieję, że mój dekarz będzie wiedział, ale i ja bym chciała wiedzieć przed rozmową z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.10.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 To była moja propozycja. Obłożenie komina płytką daje praktycznie 100% szczelności i pozwala na ocieplenie komina. Noki to specyficzna forma obróbki blacharskiej, szczelna, elegancka, nie wymagająca żadnych uszczelek. Ta forma obróbki jest stosowana tylko przez wyrafinowanych dekarzy ze względu na dużą pracochłonność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 28.10.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Powiem tak, im bardziej dziwna kolorystyka itp. tym bardziej (moim zdaniem) dom traci walorów estetycznych. prostota mnie urzeka, ale kazdy ma swoje zdanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 29.10.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 No tak.Tylko np. moim zdaniem dziwna to jest kolorystyka z obrazka - czerwony dach i żółta elewacja. Propozycja autorki wątku jest stonowana i moim zdanem to zestawienie kolorów to strzał w 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 02.11.2010 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 No właśnie, tym obrazkiem nie sugeruję się w ogóle. Raczej oglądam sobie różne dachy i zastanawiam się, co mi sie podoba. Robię zdjęcia tych domów i zgrywam sobie zdjęcia własne forumowiczów, które mi się podobają. Z tego co widzę, większość kominów jest z klienkieru, ewentualnie w kolorze elewacji, czy te pierwsze nie są ocieplane? Wtym tygodniu pojade zobaczyć płytki włókno-cementowe i sprawdzę cenę, jeśli koszt będzie za wysoki, to wybór ograniczy się To samo dotyczy orynnowania tytan-cynk, obawiam się, że na dzień dzisiejszy nas na nie nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 03.11.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Nie wiem ile tych rynien macie... u mnie orynnowanie tytan-cynk to kwota ok. 5000 zł (sam materiał). Blacha tytan - cynk do obróbek była piekielnie droga i z niej zrezygnowaliśmy - nie pamiętam dokładnie, ale to chyna jakoś 4-5 - krotność ceny normalnej blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 05.11.2010 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Hej myszonik, a możesz jeszcze napisać, na ile była wycena orynnowania plastikowego czy innego (tańszego)? To da mi pojęcie o cenie u nas, bo na razie mamy wycenę plastikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.11.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Nie pamiętam jaka była cena orynnowania plastikowego. Miałam ją w innych wycenach łącznie z dachówką i nie pamiętam dokładnie. Wydaje mi się, że plastikowe jest tak mniej więcej o połowę tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 15.11.2010 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 A co powiecie na taką kolorystykę jak na załączonym zdjęciu przy moim kształcie dachu? W szczególności chodzi mi o kominy z takiego klinkieru, bo moim zdaniem bardzo ładne sa i pasują zarówno do czerownej klasycznej dachówki jak i do antracytowej. Przy okazji: może ktoś wie, jaki to kolor i rodzaj karpiówki i cegły klinkierowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.11.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 do antracytu moim zdaniem najładniej czerwony lub żółty klinkier, nie dawalabym absolutnie ciemnego kominajaki cokół planujesz dać ? ja do czarnego dachu ciemnobrazowych rynien i stolarki daje żółty klinkier na kominy i cokół komin na fotce powyzej tez prezentuje sie bardzo ciekawiepytanie - jakie kolory planujesz na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 16.11.2010 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Co do elewacji, to jeszcze nie mam koncepcji Chyba po decyzji i wykonaniu kominów i dachu dopasuję coś. Myślę raczej o jasnych ecru odcieniach lub szarościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.11.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Ja mam kominy z takiego klinkieru do antracytowej (prawie czarnej dachówkI) Moim zdaniem będzie pasować bo po klinkier jeździłam z dachówką, ale dachówka jeszcze nie jest położona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 16.11.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Bardzo ładny ten klinkier! A czy powierzchnia klinkieru nie powinna byc maks. gładka? Bo ja na razie takiego tylko szukałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 18.11.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 To jest klinkier ręcznie formowany, którego powierzchnia w ogóle nie jest gładka, a same cegły nieregularne. Ale ja takiego szukałam, bo te gładkie zupełnie mi się nie podobają. U mnie tylko ręcznie formowany wchodził w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genmaicha 18.11.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 mam grafitowy dach i bardzo polecam. rowniez zmienialam z czerwonego:)a komin jaki mam...nie pamietam!! serio:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 20.11.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Genmaicha, a może jakies zdjęcie? Nadal szukam cegły na kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.11.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 bettika jeśli podoba Ci się klikier ręcznie formowany to pooglądaj vandersandena mają mnóstwo fajnych kolorów...http://www.vandersanden.com.pl/index.php?strona=oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts