mim 23.10.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam, Czy ktoś z Was podłączał samodzielnie domofon ? Kupiłem nowy zestaw 1-numerowy interkomowy ELTCRAC z dwoma unifonami 1131 i bramową kasetą BKM z jednym przyciskiem. Na schemacie w bramie jest pokazanych 7 końcówek: 1,2,SG,DL (+), MK, _|_, GK. Ale w urządzeniu nie ma końcówki 2. Czy to jest jakiś problem, czy też ta końcówka 2 jest potrzebna gdyby były dwa przyciski w bramowej kasecie ? Podłączyłem zestaw na stole z jedną słuchawką. Za chwilę podłączę napięcie z gniazdka i sprawdzę czy działa. Odczuwam dreszczyk emocji, bo robię to pierwszy raz w życiu. Jeszcze mam pytanie co do elektrozaczepu. Gdzie mogę znaleźć w Internecie opis jak on działa ? Domyślam się, że zawiera on elektromagnes, który odciąga zaczep. Jeszcze dodam, że schemat w instrukcji mam taki jak na stronie: http://www.eltcrac.com.pl/produkcja/english/pdf/schematy/eng/eltcrac-schemat-piu.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 24.10.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 tak, zacisk nr dwa jest potrzebny przy kasecie dwunumerowej. A opis działania elektrozaczepu znajdziesz na stronach producenta. Żadna filozofia, działa tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 25.10.2010 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 tak, zacisk nr dwa jest potrzebny przy kasecie dwunumerowej. A opis działania elektrozaczepu znajdziesz na stronach producenta. Żadna filozofia, działa tak jak piszesz. Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze muszę tylko obmyślić sposób zamocowania kasety bramowej do metalowego słupka ogrodzenia oraz jak wyciągnąć kabel ze słupka przez wywierconą dziurkę. Zastanawiam się też czy wystarczy mi kolorów w kablu do bramy. Jest 14 żył ale po kilka w jednym kolorze, jakoś tak: 5 białych, 2 zielone, 2 czerwone, 2 niebieskie, czarny, fioletowy i brązowy - piszę z pamięci. Daje to siedem kolorów, a muszę wykorzystać osiem żył. Ale to chyba wystarczy, bo np. 2 zielone wykorzystam do elektrozaczepu i po jednym białym, czerwonym, niebieskim, czarnym, fioletowym, brązowym do kasety bramowej. Pozostaje problem jak rozróżnić, który biały, czerwony i niebieski wybrałem w bramie i w skrzynce w domu. Potrzebuję więc jakiegoś przyrządu do testowania który kabel jest który. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 25.10.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Jeśli to kabel telefoniczny (a tak wynika z opisu) to każda żyła biała jest skrecona z jakąś kolorową. Jak ostrożnie zdejmiesz izolację na dłuższym odcinku to będzie to wyraźnie widać. Nie da się pomylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.10.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Z Twojego opisu wynika, że zostanie Ci trochę żył wolnych.Połącz je równolegle parami np. biała+zielona (EZ) i biała+zielona (EZ).Uzyskasz większy przekrój (2x0,5) i dopiero takie przewody podepnij pod elektrozaczep.Częstym problemem jest spadek napięcia na tych kabelkach co skutkuje słabym przyciąganiem elektromagnesu. Przy znacznych długościach przewodu nawet takie parowanie nie pomaga i trzeba sobie inaczej radzić. Jak masz elektrozaczep na wierzchu to go nasmaruj zawczasu dobrym smarem.Elektrozaczepy lubią płatać figle zwłaszcza w zimie (mróz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 26.10.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Dziękuję za rady. Jeszcze nie odkręcałem elektrozaczepu od słupka. Po odkręceniu śrubek przy zamku nie dało się go wyjąć. Mam nadzieję, że jak odkręcę cały element przytwierdzony do słupka, to będę miał dostęp z drugiej strony. Wtedy będę wiercił otwór w słupku do przeciągnięcia kabli. Może jeszcze macie jakieś praktyczne rady, jak wyciągać przewody ze słupka przez mały otwór. 4 przewody pójdą do elektrozaczepu, a 6 do kasety bramowej przez drugi otwór w słupku. Całą wiązkę mogę wyjąć z góry, przygotować, a potem może związać jakimś sznurkiem na dwie porcje do każdej dziurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 26.10.2010 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 W czasie testu na stole zauważyłem, że izolację z przewodów domofonowych 0,5 mm da się ściągnąć paznokciami. Jest to przewód, który mam w ścianie do podłączenia unifonów, ma on 10 żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 28.10.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 tak, przy zdrowych paznokciach jest to możliwe w większości przewodów.A przeciskanie kabli- potrzebny Ci tzw. pilot np z przewodu 1x 1,5 mm2. Najpierw przetykasz go przez otwory ,następnie taśmą izolacyjną doklejasz kable docelowe i przeciągasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 29.10.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Dzięki za radę. Tak zrobię. Odkręciłem wczoraj panel z elektrozaczepem. Jest tam napisane 9-12 Vac. Zakładam że oznacza to prąd zmienny 9-12 V i że taki prąd poda centrala domofonu do elektrozaczepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 tak, jeśli masz wszystkie elementy ( kaseta, unifon zasilacz). Ze schematu podanego przez Ciebie nie wynika jakie napięcie podaje zasilacz na elektrozaczep, powinno to być w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 29.10.2010 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 W instrukcji obsługi zestawu jest napisane "Elektrozaczep prądu zmiennego (max do 350mA) (nie znajduje się na wyposażeniu zestawu) podłączamy do zasilacza domofonu według schematu"wytłuszczenie moje "Elektrozaczep zasilany napięciem ~ 8-15 V"Ta falka oznacza chyba prąd zmienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 07.04.2011 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Z opóźnieniem melduję, że domofon sam szczęśliwie podłączyłem Zrobiłem tylko jeden błąd - jak dzwoni się z bramy, to sygnał słychać na górze, a nie na dole. Wiem jak to poprawić, trzeba zamienić 1 z 2 w centrali, ale nie chciało mi się i tak już zostało. Kable przy słupku i w skrzynce w centrali identyfikowałem miernikiem. Do elektrozaczepu zrobiłem po dwa zgodnie z radą. Następny temat to alarm. Może kiedyś kupię i sam założę. Skoro udało mi się z domofonem, to może i z alarmem poradzę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts