alice 18.02.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Po otrzymaniu wyliczeń z kilku hurtowni jestem - lekko mówiac - nieco zdenerwowany. Za każdym razem wyliczno inną powierzchnię dachu, a co za tym idzie inną ilość materiałów i koszt. Jestem zdezorientowany. Rozumię, że niektórzy starają się nieco naciągnąć wielkości, ale rozbieżności są dosyć duże i nie wiem, gdzie w końcu tkwi prawda. Raz to jest 340m2, raz 360, a nawet 370m2. Moje- oczywiście niedoskonałe i niefachowe wyliczenia dały wynik około 320m2. Czy mieliście do czynienia z takim problemem i jak sobie radziliście? Wiem, że i tak po postawieniu więźby trzeba wszystko dokładnie zwymiarować, ale tworząc budżet, potrzebuję przynajmniej przybliżonej wartosci kosztów ułożenia pokrycia dachowego, a jak na razie rozbieżności potrafią sięgnąć na tym samym materiale nawet kilku tysięcy zł.PzdrT/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 18.02.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Czesc! Ja mam juz dach postawiony, co sadze upowaznia mnie do udzielenia kiluk rad. 1. Liczac koszty postawienia domu (tu dachu) bierz zawsze najbardziej pesymistyczna opcje!!! Zawsze!!! Policz koszty najlepiej 380 m2 dachu. Niestety tak zawsze jest niezaleznie od tego czy policzysz wszystko bardzo dokladnie czy nie, ze koszty rosna! Wypadki losowe, brak tego czy owego w jednej hurtowni, transport, opoznienia na budowie, nowy VAT itp. 2. Zamawiajac materialy juz w trakcie budowy biez pod uwage zawsze najoptymistyczniejsza wersje! Tu pewnie ok 320m2. Pamietaj ze zawsze mozesz dokupic co wcale nie musi podniesc kosztow ani opoznic prac jesli dobrze to rozplanujesz i sie dogadasz ze sprzedajacymi, a ze zwrotami czasem trudno!!! Pozdrawiam i zycze pieknego szczelnego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Ten koleś " nade mną" ma racje!! Słuchaj GO ! dekaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 19.02.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 1. Do bużdetu zawsze dane ostrożne (pesymistyczne) - to podstawowa zasada rachunkowości... 2. Na budowę bierz z lekkimzapasem, ale współpracuj tylko z tymi, co przyjmą ewentualną nadwyżkę (inaczej narazisz ise na straty czasu i pieniędzy, bo transport 15 dachówek już moze nie być za darmo)... 3. Policz powierzchnię w poziomie i podziel przez cotangens kąta nachylenia dachu... U mnie podst. 320 m2 kąt 30st, to daje 376 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iooooo 19.02.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Niestety ale niektóre hurtownie celowo zaniżają koszt materiału na dach, żeby ich kalkulacja wyszła taniej, a potem niestety trzeba dokupować materiał i w sumie to wychodzi to samo co w innej hurtowni, biorąc właściwą ilość. Trzeba też patrzeć na to czy można bez problemu( długie oczekiwanie) dokupić lub oddać to co zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 19.02.2004 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Dzięki za wszystkie uwagi. No i jeszcze raz biorę się za te cotangensy Pzdr T/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts