jarett 24.10.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Posłużyłem się cenami styropianu z allegro i kalkulatorami izolacyjności, których pełno w sieci. Buduję dom z Solbetu 24cm (600). Dom jest prosty, o zwartej bryle, dach dwuspadowy. Okna (jest ich sporo) będą Jezierski elia thermo (szyba potrójna 0,5). W projekcie mam 12 cm styropianu. Zastanawiam się też nad 15cm. Fragment elewacji będzie kryty drewnem (jakieś 20%) pod które styropianu/wełny wjedzie mniej. I teraz liczę, liczę i wychodzi mi, że najbardziej opłaca się (cena/parametry) położyć 15cm zwykłego styro 042 - uzyskuje wtedy izolacyjność na poziomie 0,21WmK15cm 038 daje 0,19, 12cm daje 0,2315cm 033 daje 0,17, 12cm daje 0,20 Różnica ceny między opcją najlepszą a najgorszą jest dwukrotna. Różnica w izolacyjności 0,04. Biorąc pod uwagę powierzchnię okien i drewna, to ten ułamek będzie prawdopodobnie nieodczuwalny. Jak myślicie? Na jaki styro (jeśli chodzi o lambdę) się zdecydowaliście i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.10.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Moim zdaniem się nie opłaca w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 25.10.2010 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 No, na to wychodzi...a już myślałem, że sobie kupie jakiś fajny styropian. Szary albo może w kropki. A tu lipa - zupełnie nie ma sensu. Jeszcze gdybym miał rekuperację to może, ale tak to pewnie ta różnica zwracała by się latami... dekadami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art127 25.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Ja już podjąłem decyzję przynajmniej co do grubości styro - będzie 15 cm - a rodzaj to też nie będę szalał zwykły ale za to trzeba przypilnować jakość położenia i może pianka na łączeniach płyt więcej da niż kropki i "ołówki" jako super dodatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 25.10.2010 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Ja już właściwie też - zwykła 15stka. Ewentualnie kupię kilka paczek czegoś lepszego pod drewno... chociaż ta pewnie koniec końców będzie wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts