Gobelin 24.10.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Witam, Jaki polecacie kocioł gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny, z zamkniętą komorą spalania do ogrzania bliźniaka 125 m2 ( w tym 15m2 garaż). Budynek z pustaka ceramicznego, 10cm styropian, 20cm wełny na poddaszu, okna 3 szybowe. Nie zależy mi specjalnie na marce, raczej aby był niezawodny i aby można było dodać sterowanie temperaturą w pokojach. 1) jaka moc kotła 2) jaka marka3) wiszący czy stojący - zależałoby mi aby zajmował jak najmniej miejsca4) zasobnik wbudowany czy zewnętrzny ?5) jak obliczyć całkowity koszt kotłowni, bo oprócz pieca bedzie zbiornik na wodę + osprzęt. Macie do polecenia jakieś konkretne marki ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.10.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Pytanie w stylu jaki samochód kupić? Nikt nie da ci precyzyjnej odpowiedzi no chyba, że jacyś sprzedawcy kotłów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 03.11.2010 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Zarówno pytanie jak i parametry domu są mimo wszystko bardziej doprecyzowane niż pytania w stylu "jaki samochod kupić" Z pewnościa nie jestem pierwszą osobą która boryka sie z problemem kupna pieca gazowego, więc warto wykorzystać doświadczenia innych osób. Jestem otwarty również na propozycje od sprzedawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.11.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 03.11.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Moze taki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocio%C5%82-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 04.11.2010 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 a czy te kotły współpracują ze stykami zwierno rozwiernymi? Mam w każdym pokoju wyprowdzony kabel pod czujnik pokojowy i zdaje się sterowanie pracą pieca powinno się odbywać właśnie poprzez takie styki. Jeśli ktoś jesze ma do polecenia jakieś inne marki czy typy pieców to jestem otwarty na propozycje P.S. Czy Waszym zdaniem wystarczy moc około 14KW czy należy szukać mocniejszego (20kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.11.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 każdy kocioł może maksymalnie pracować z dwoma regulatorami, pogodowym i pokojowym,regulator pokojowy w pomieszczeniu reprezentatywnym pilnuje temperatury w tym pomieszczeniu w pozostałych pomieszczeniach jego rolę przejmują głowice termostatyczne na grzejnikach,to co masz wyprowadzone, to przewody pod termostaty sterujące siłownikami na rozdzielaczu i stosuje się je zdecydowanie do podłogówki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 04.11.2010 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 ok a nie można używać czujnika w pokoju w którym jest nie tylko podłogówka ale rówież (albo wyłącznie tradycyjne ogrzewanie), jak temperatura spada poniżej zadanej to taki czujnik załącza ogrzewanie (pewnie wlaśnie jak mowisz na rozdzielaczu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts