Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocioł gazowy kondensacyjny?

Gobelin

Recommended Posts

Witam,

Jaki polecacie kocioł gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny, z zamkniętą komorą spalania do ogrzania bliźniaka 125 m2 ( w tym 15m2 garaż). Budynek z pustaka ceramicznego, 10cm styropian, 20cm wełny na poddaszu, okna 3 szybowe. Nie zależy mi specjalnie na marce, raczej aby był niezawodny i aby można było dodać sterowanie temperaturą w pokojach.

1) jaka moc kotła

2) jaka marka

3) wiszący czy stojący - zależałoby mi aby zajmował jak najmniej miejsca

4) zasobnik wbudowany czy zewnętrzny ?

5) jak obliczyć całkowity koszt kotłowni, bo oprócz pieca bedzie zbiornik na wodę + osprzęt.

Macie do polecenia jakieś konkretne marki ?

pozdrawiam

Zarówno pytanie jak i parametry domu są mimo wszystko bardziej doprecyzowane niż pytania w stylu "jaki samochod kupić" :) Z pewnościa nie jestem pierwszą osobą która boryka sie z problemem kupna pieca gazowego, więc warto wykorzystać doświadczenia innych osób.

Jestem otwarty również na propozycje od sprzedawców :)

a czy te kotły współpracują ze stykami zwierno rozwiernymi? Mam w każdym pokoju wyprowdzony kabel pod czujnik pokojowy i zdaje się sterowanie pracą pieca powinno się odbywać właśnie poprzez takie styki.

Jeśli ktoś jesze ma do polecenia jakieś inne marki czy typy pieców to jestem otwarty na propozycje :)

P.S.

Czy Waszym zdaniem wystarczy moc około 14KW czy należy szukać mocniejszego (20kw)

każdy kocioł może maksymalnie pracować z dwoma regulatorami, pogodowym i pokojowym,

regulator pokojowy w pomieszczeniu reprezentatywnym pilnuje temperatury w tym pomieszczeniu w pozostałych pomieszczeniach jego rolę przejmują głowice termostatyczne na grzejnikach,

to co masz wyprowadzone, to przewody pod termostaty sterujące siłownikami na rozdzielaczu i stosuje się je zdecydowanie do podłogówki,