efilo 18.07.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 przy okazji przeczytałam o dylematach lustrzanych. jestem za opcją 80 cm. będzie zgrabnie a to wystarczająca szerokość żeby było również wygodnie. wysokość - nad kranem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 18.07.2011 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) nicol ja w sprtawie uchwytów i twojego priwa mam inne - zobacz sobie zobal U-9 albo U-10 tu link do katalogu http://zobal.com.pl/uploads/pliki-pdf/2010%20pl-ru/uchwyty.pdf bardzo wygodne i przez to że nie jest to zwykły wygięty ceownik tylko mają pod spodem ten łuk - bardzo 'miękkie' w użytkowaniu. polecam. u mnie wystają na całej długości szuflady. dziekuje pieknie efilio! U-10 nie dopatrzylam sie w katalogu, ale mniemam ze masz na mysli profil taki jak nizej - U-9 ? zobacze co moj pan od kuchni na to powie - ale super ze zwracasz mi uwage na takie szczegoly jak cos co nie jest latwo dostepne dla wzroku teraz juz bede zwracac uwage http://img535.imageshack.us/img535/4599/uchwytzzobalu9.png i dzieki za rade co do lustra Edytowane 18 Lipca 2011 przez nicol21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.07.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 U-10 jest kilka kartek dalej - profil ma taki sam tylko część uchwytu jest bez tego wystającego (sam płaskownik) jeszcze tylko uzupełnie dlaczego 'nad kranem' bo wczoraj musiałąm nacisnąć enter jak lustro jest niżej to bardzo sie brudzi od mokrych rąk 'zakręcających' kran. jak jest troszke wyżej to pozostaje nietknięte - mam i tak i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 19.07.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 To i ja wtrącę swoje trzy grosze. Ja jakoś zapomniałam o kwestii wysokości lustra ale jak teraz spojrzałam na projekt autorstwa naszej forumowej Madzi to wyszło że będzie jakieś 22cm. Szerokie na 80cm (taka szeroka będzie też szafka pod umywalką), wysokie na 65cm bo to wysokość dwóch poziomych kafli pomiędzy brązowymi paskami. I jak patrzę na pustkę na ścianie zostawioną na wklejenie lustra to z całą pewnością będzie ok. Szerzej byłoby za szerokie a i szerszej szafki nie dało rady zrobić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 20.07.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 U mnie oba lustra będą 35 cm nad umywalką (na wys. ok. 120 od podłogi). W kibelku szerokość 55 - 60 cm bo uwywalka 55 cm ma Myślę, że im wyżej, tym praktyczniej (tylko bez przesady ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 21.07.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Nicol ja też mam lustro jedno przy samej krawędzi umywalki drugie pół płytki nad Po umyciu tego przy bezpośrednim zetknięciu wcale aż tak bardzo się nie brudzi..a może ja już się przyzwyczaiłam że idealnie czysto nie jest? Praktyczniej i na pewno nie mniej ładnie jest lustro trochę podwyższyć. Uchwyty Zobala bardzo fajne, czeka się na nie miesiąc, przycinają na wymiar. Kolor pierwszy chrom, drugi inox, trzeci to prawie jestem pewna że aluminium...tytanowe byłby trochę ciemniejsze. P.S. Serio chcesz taki szablon zrobić w którymś z pokoi ? ;/ Szablon zwykle powoduje to, że tylko jedno właściwe ustawienie elementów jest możliwe. Ja osobiście obstawiłabym jakąś ładną tapetę...no chyba że nie lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 22.07.2011 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) rzeczy związane z hydrauliką posuwają się do przodu, elektryka - bardzo pomału. mój chłopina postanowił zrobic to sam. ma plany zrobione przez elektryka, z wykształcenia elektronik więc kuma o co chodzi. tyle że będzeie dużo wolniej. poważne problemy: ocieplenie/izolacja parteru - zerwaliśmy płytki, jakies 3-4cm piachu, jest goły beton. nie ma dużo miejsca bo od betonu do obecnej warstwy płytek jestledwo 7cm! i jak to odizolować! styropian jest gruby :/ a przecież na niego jeszcze trzeba dać wylewkę!klej,płytki.... czy są jakieś inne sposoby izolacji niż styropian? i coś co można dać w cieńszej wartstwie? z rzeczy mniej ważnych. w poniedziałek założono nam piec - fajowo! tylko że ja chciałam przemalować to pomieszczenie na wiosnę szczypiorkową. niestety jako że w domu jestem przez 4 wieczory to nie zdąrzyłam w niedzielę machnąć całej ściany choć raz - nie mówić że dwa. myślałam że pociąnełam ją tak że piec i boiler się zmieszczą. Ale okazuje się że nie ... więc trzeba będzie się nagimnastykować żeby to dobrze zrobić :/ wrrrr . zła jestem na siebie że w ub piątek zostawiłam światła włączone w aucie, potem w sobotę i niedzielę byłam uziemiona [luby w podróży] bo bym kurka 2 razy pomalowała i byłoby gites... ale piec prezentuje się super na tle zielonej ściany http://img155.imageshack.us/img155/4284/2201201113.jpg stelaż geberit postawiony w łazience pan hydraulik mnie zmartwił że nei będzie miejsca na mój murek :/ a szkoda.... bardzo! Edytowane 22 Lipca 2011 przez nicol21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 22.07.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 no proszę! jakie postępy! Piec cudnie się prezentuje na tej Twojej szczypiorkowej wiośnie I nic nie widzę, żeby było wymalowane niedokładnie... (w sensie, że wychodzi białe zza pieca). Co do izolacji - niestety nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 22.07.2011 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 wychodzi, wychodzi - jak spojrzysz na boiler tam na dole gdzie są rurki - widać że za nimi nie jest pomalowane. coż będę przymykać na to oko - ale najpierw będę bawić się malutkim pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 22.07.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 dasz sobie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 24.07.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) Pilne pytania - jako że ostateczne ustalenia muszę dać co do elektryki: na jakiej wysokości dajecie kinkiety na ścianie? czy 1,9m od podłogi to ok, za wysoko, za nisko? wysokość salonu to ok. 2,65m. szerokościowo myślę o 1/4 i 3/4 ściany. ściany mają odcinki po ok 3,5m długości, mam tutaj na myśli salon gdzie na środku długiej ściany jest kominek. kinkiety będą też na ścianie tv - oczywiście też trzeba je dać na tej samej wysokości. Pomocy! Kinkiety na chwilę obecną to cubic z chors'a. oświetlnie nad lustrem w łazience - ile nad lustrem (lustro będzie wklejane, szerokość 80cm, wysokości nie wiem jeszcze, ale płytki mamy po 30cm szerokości i tak sobie myślę że łatwo byłoby aby lustro miało 90cm wysokości - ale jakie są standardy? w ogóle jaki jest koszt lustra przy zamówieniu???) i jakie lustra do wklejenia są dobre - bo zupełnie się w temacie nie orientuję. generalnei to mogę iść do sklepu i powiedzieć "lustro poproszę" :/ oświetlnie nad stołem w jadalni. szerokość pomieszczenia to 3,5m, długość części jadalnej jest nieregularna :/ ale powiedzmy ze ma z 4,30m. czy da rade tam sensownie wstawić stół na 8 osób? i jak umieścić oświetlenie? jakie są plany? : po jednej stronie ściana i na niej jakaś komoda, czyli chyba ok 45-50cm szerokości, tak? jaki jest wygodny odstęp od mebla do krzesła? 1m? czy może 80cm? a może więcej niż 1m? szerokość stołu 1m? zostaje mi zatem jakiś 1m z drugiej strony - gdzie to będzie kuchnia. czy lampę na suficie dać oddaloną o 2m od ściany na której będzie komoda? dla przypomnienia rzut oka na układ kuchni, jadalni i części wypoczynkowej. http://img24.imageshack.us/img24/2758/pierwszepietroukladswia.jpg część wypoczynkowa salonu. długość odcinka ściany z kominkiem 3,95m. w tej części najprawdopodobniej stanie narożnik ze stolikiem kawowym. pytanie jest - jak umieścić lampę nad stolikiem wypoczynkowym. narożnik chyba powinien być z 15-20cm odsunięty od ściany, potem siedlisko z oparciem ma ok 1-1,10m szerokości. jaka jest optymalna przestrzeń między stolikiem na kawę a kanapą? 1m? więcej? mniej? ehhh STRESA MAM!!! Edytowane 24 Lipca 2011 przez nicol21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 24.07.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) Nikol, narysowałam Ci rysunek, który pokazuje ile powierzchni zajmuje stół, krzesła i ile powinno być miejsca wokół. W zasadzie stół na 8 osób powinien mieć 240-260 cm długości. http://foto3.m.onet.pl/_m/ae38220815e3a497857065e9414d6ba7,21,19,0.jpg Co do oświetlenia nad stołem, to przy takim odsunięciu stołu od komody, jaki Ci narysowałam to lampa od ściany powinna mieć jakieś 200-205 cm. Edytowane 24 Lipca 2011 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 25.07.2011 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Magda 34 dziękuję Ci bardzo. jedynie kilka pytań żeby nie było że zle zrozumiałam. to 100cm to jest od sciany na której będzie komoda do lini krzeseł czy może po tych 100cm odstępu jest jeszcze trochę odstępu na wysunięcie krzesła? nie dopatrzyłam się odległości na rysunku. - czy to też może powinno być 33cm tak jak po lewej stronie [ściana z oknem]?też tak myślałam że od strony kuchni powinno być więcej przestrzeni choćby z powodu tego że przejście obok stołu to jedyne dojście do kuchni. czy w wykończeniówce jest dużo takich decyzji które trzeba podjąć tak stranie wcześnie? i z takim stresiorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 25.07.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Hmn...nicol jak przywykniesz to już się nawet nie stresujesz w wykończeniówce niestety wiele decyzji podejmuję się w biegu ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 28.07.2011 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Czy mozecie mi prosze podac adresy sklepow w wawie (ze 2-3) gdzie bede mogla znalezc jakies fajne kontakty i wylaczniki swiatla? zupelnie Wawy nie znam, a bede tam w przyszlym tygodniu i chcialam kupic wlaczniki do salonu i kuchni - w tym potrojne pstryczki. podobaja mi sie serie z Berkera crystal i tym podobne jako ze nie bede kupowac do calego domu to moze byc ciut drozej [ w sensie wole gdzies blizej miasta zeby nie tracic pol dnia na dojazd] Dzieki jak zawsze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 30.07.2011 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 (edytowane) Remont, niewiele sie dzieje. ekipy żadnej nie ma, mój chłopina wolno robi elektrykę - jedynie pokój gościnny, łazienka i kuchnia częściowo mają rowki. a jeszcze tyyyyle tego.Luby zepsuł mi plan kinkietu do WC :/ będzie mu wygodniej zrobić oświetlnie centralne :/ kurcze, szkoda że nei mamy elektryka bo bym miała swiatło tam gdzie chcę. No ale oszczędzamy! Dziś kupiłam płyn do nasączenia ścian żeby wilgoć nie szłą w górę. Jednak budynki starsze były budowane bez żadnych uszczelnień :/ za 23 litry płynu dałam jakieś 800 PLN :/ a będziemy chyba conajmniej 3 opakowania potrzebować!! Płyn na wilgoć jest z (Rubson czyli Henkel). Skoczyłam z szybką wizytą do sklepu z dekoracją wnętrz - przejrzałam troszkę tapet. Kurcze, bardzo fajne ma Osborne & Little - Teatro! tyle że drogie są :/ ale tak sobie myślę, że jedna ściana w sypialni mnie może nei zrujnuje? tylko muszę znaleźć miejsce na te tapety które już kupiłam do sypialni właśnie..... luby nie będzie zadowolony! tylko na żadnych stronach polskich sklepu nei znalazłam.... http://img23.imageshack.us/img23/4047/tapety25.jpg Edytowane 30 Lipca 2011 przez nicol21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 08.08.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Hej,dziś jadę na inspekcję postępów prac elektrycznych a w międzyczasie - czy widziałyście ten typ lampy tak żeby były 3 na 1 listwie? nie mówię o dokładnie tą lampę ale 3 na jednej listwie - chodzi mi o potencjalną lampę nad stół. http://img593.imageshack.us/img593/2559/img01229201108061229.jpg jednocześnie - czy macie może domofon z Orno ? czy są ok czy raczej dać sobie spokój? http://img190.imageshack.us/img190/2834/img01193201108051349.jpg Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 13.08.2011 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) pomału, ale idziemy do przodu. wg mnie data konca września jako daty wprowadzki jest zagrożona, mój luby twierdzi że będzie ok. w międzyczasie robi elektrykę. zamurował drzwi do kuchni, wyburzył ścianę i wygląda to fajniej. http://img197.imageshack.us/img197/2158/img01382201108131644.jpg ujęcie z miejsca gdzie będzie kanapa: http://img689.imageshack.us/img689/8614/img01378201108131644.jpg a tu w nagrodę za skucie tynku nad oknem w kuchni luby zagrał sobie w kółko i krzyżyk http://img839.imageshack.us/img839/3404/img01375201108131642.jpg a to już widok na oświetlenie górne w kuchni - czyli pokiereszowana podłoga w małym pokoju: http://img806.imageshack.us/img806/2056/img01374201108131640.jpg ja przy zmieniłam koncepcję na sypialnię - będzie glamour tzn tak troszkę. jednak mi się to spodobało. kiedyś w sklepie widziałam ładne tapety, a potem oświetlenie... chyba takie będzie: http://img846.imageshack.us/img846/1937/helenlampawiszca1x20wpo.jpg plus http://img695.imageshack.us/img695/3721/italuxhelenkinkietmbm1o.jpg oświetlenia centralnego nie planujemy, choć będzie wyciągnięty kabel i gdyby nam się odmieniło to wystarczy domontować żyrandol. Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez nicol21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 13.08.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Hmn...może Cię zmartwię Nicol ale te lampy Helen są strasznie tandetne, przynajmniej w kontakcie w cztery oczy ze mną Poza tym klosze są czarne a nie brązowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 14.08.2011 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 martwisz Venus.... ze czarne doczytałam, ale że tandetne to już nie.... może kiedyś uda mi sie je lajf zobaczyć.... a czy masz coś w podobny deseń co miałoby i długie zwisy i kinkiety? [sypialnia] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts