Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem podłogowym

atom_28

Recommended Posts

Witam wszystkich

Nie wiem czy to normalne ale w nowo budowanym domu mam zrobione ogrzewanie podłogowe i nawet jak grzeje cały dzien to na podłodze praktycznie nie czuc ciepła. wydaje mi sie ze hydraulik coś sknocił przy rozdzielaczu mianowicie wydaje mi sie ze pompa powinna pchac ciepłą wode w podłoge ale jak na załączonym zdjęciu widac to wydaje mi sie ze nie ona raczej omija podłogę ;( ale zaznaczam ze nie jestem pewien. rozdzielacz na wejsciu ciepłej wody jest ciepły ale na wylocie to trzeba sie wczuć aby mozna było ciepło poczuć.

Co o tym sądzicie??

Na drugiej fotce rozdzielacz do grzejników.

Pozdrawiam

SNC00905.jpg

SNC00906.jpg

Edytowane przez atom_28

• 1 month później...

Witam;)

Ja swój problem rozwiązałem, chydraulik wmawiał mi ze wszystko jest ok, ale ja coś nie bardzo w to mogłem uwierzyc bo zimna podłoga jak cho...ra . Wiec ustawiłem pomke od podłogówki na 3 bieg i pozakrecałem wszystkie węzownice oprócz jednej tak długo az na powrocie było czuc ciepło i tak stopniowo wszystkie zrobiłem, Prawdopodobnie było pozapowietrzane i teraz jest oki,;) Moze spróbuj tak zrobić

ale u mnie tez było czuc cieplo na rozdziielaczu ale nie na podlodze, rozdzielacz bedzie ciepły jesli nawet tylko jedna wezownica bedzie działac. Mój chydraulik tez mówił ze jest dobrze bo rozdzielacz ciepły ale dopiero jak przepompowałem kazdą wezownice na rozdzielaczu osobno to zaczeła podłoga grzac

ale u mnie tez było czuc cieplo na rozdziielaczu ale nie na podlodze, rozdzielacz bedzie ciepły jesli nawet tylko jedna wezownica bedzie działac. Mój chydraulik tez mówił ze jest dobrze bo rozdzielacz ciepły ale dopiero jak przepompowałem kazdą wezownice na rozdzielaczu osobno to zaczeła podłoga grzac

bardzo dobrze

Witam wszystkich

Nie wiem czy to normalne ale w nowo budowanym domu mam zrobione ogrzewanie podłogowe i nawet jak grzeje cały dzien to na podłodze praktycznie nie czuc ciepła. wydaje mi sie ze hydraulik coś sknocił przy rozdzielaczu mianowicie wydaje mi sie ze pompa powinna pchac ciepłą wode w podłoge ale jak na załączonym zdjęciu widac to wydaje mi sie ze nie ona raczej omija podłogę ;( ale zaznaczam ze nie jestem pewien. rozdzielacz na wejsciu ciepłej wody jest ciepły ale na wylocie to trzeba sie wczuć aby mozna było ciepło poczuć.

Co o tym sądzicie??

Pozdrawiam

mam identyczne skrzynki i ten sam problem odpowietrzałem podłogówke ale nie każdą pętle z osobna(parę dni temu spuściłem całą wodę z jednej pętli ale nie było powietrza więc dałem sobie spokój) w skrzynkach mam założone odpowietrzniki automatyczne uruchomiłem w tamtym roku tak więc powinno sie już odpowietrzyć a grzeje dalej kiepsko jak grzało drugi problem który zauważyłem to że w listwe zasilającą idzie średnio o 15 stopni mniej niż temperatura na kondensacie dzieje sie tak pewnie dlatego że zasilanie jest mieszane z powrotem zawsze a powinno chyba dopiero gdy podłoga zbytnio się nagrzeje przy węglowym to może i lepiej ale przy kondesacie to chyba najlepiej grzać najniższą temperaturą jaka jest możliwa,moim zdaniem to w zasilanie powinno iśc tyle ile jest na piecu pompka powinna tylko pchać w podłogę a nie jeszcze mieszać, kondensat puści w podłogę tyle ile trzeba tym bardzie gdy jest jeszcze sterowanie podłogowe moim zdaniem ten kan system można o kant dupy rozbić.

• 2 months później...
Witam wszystkich

Co o tym sądzicie??

Pozdrawiam

Witam.

Gotowe rozdzielacze z grupami pompowymi do podłogówek nie są najlepszym rozwiazaniem. Mialem kiedys taki rozdzielacz dobrej firmy x ....sytuacje była taka, ze woda zasilajaca np o temperaturze 40 stopni wchodząca do rozdzielacza przed głowicą ograniczająca temperaturę byla zabierana przez pompe , ale w miedzy czasie sciągal mnostwo zimnej wody z powrotu....i co sie dzialo termometr pokazywal max 25 stopni. Dzialo sie tak dlatego, że wiekszość zimnej wody bylo pobieranej z powrotu przez pompe tlocząca wode w zasilenie. Przy temeraturze na zasilaniu z kotla 60 stopni bylo ok czyli temeratura wody na termometrze za pompa pokazywala 38-40 stopni. Byl tak kociol kondebsacyjny wiec to jest jedno wielkie nie porozumienie. Przerobilem ten uklad calkowicie. Obecnie stosujemy najczesciej zawór trójdrożny termostatyczny z nastawą 20-43 przystosowany do ogrzewania podłogowego. Najlepiej jest przed uruchomieniem każdy obwód odpowietrzyć indywidualnie. Druga sprawa jest taka, ze wszystko uzaleznione jest takze od tego w jakim pomieszczeniu znajduje sie sterownik. Jezeli bedzie to najcieplejsze pomieszczenie w calym domu i kociol bedzie załaczał sie bardzo rzadko to automatycznie nie bedzie czynnika grzewczego do samej podlogowki. Dlatego jestem zwolennikiem sterownikow bezprzewodowych.

Pozdrawiam Tomasz Sulej