nodan 24.10.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Wybraliśmy projekt i teraz będziemy go dawać kilku-kilkunastu ekipom do wyceny zarówno z materiałem jak i sama robociznę. Czy warto zamówić dokładny kosztorys zrobiony przez biuro z którego pochodzi projekt -koszt 240zl, myślę żeby nie dać się zrobić w wala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 25.10.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 26.10.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 26.10.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 potwierdzam nie warto płacić za kosztorys, ma się on nijak do realności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.10.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 ale warto zrobić sobie samemu w projekcie powinno być zestawienie materiałów. Ceny z najbliższej hurtowni i masz kosztorys bez robocizny. A to mają ci wycenić w firmach. Przynajmniej do etapu SSZ u mnie się zgadzało. Rozjechało się na przyłączach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 28.10.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Kupowac nie warto, warto samemu policzyc! To po to, zeby sobie potem nie pluc w brode ze sie 2 razy przeplacilo. Jezeli koszty sa dla Ciebie istotne (masz malo kasy) przyda Ci sie to, jesli mozesz wydac dowolna sume na dom kosztorys jest zbedny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ymarc 28.10.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Wybraliśmy projekt i teraz będziemy go dawać kilku-kilkunastu ekipom do wyceny zarówno z materiałem jak i sama robociznę. Czy warto zamówić dokładny kosztorys zrobiony przez biuro z którego pochodzi projekt -koszt 240zl, myślę żeby nie dać się zrobić w wala. Witam! Większość odpowiada, że nie warto. Najczęstszy argument na "nie" brzmi mniej więcej tak: "i tak się nic nie sprawdzi, bo kosztorys sobie a budowa sobie". No cóż często tak jest, ale nie z winy kosztorysu. Jeżeli zrobicie sobie listę zakupów i ustalicie ile możesz wydać a potem w markecie kupicie zupełnie, co innego to czy wasza lista zakupów była zła czy wam zabrakło dyscypliny? Jeszcze inna sprawa to ogólnikowe informacje z projektu budowlanego, jaki zapewne kupiliście. W takim projekcie jest np. napisane "wełna mineralna" "okna pcv" "dachówka ceramiczna" - ale ile tego jest na rynku do wyboru? Z tego powodu nie wartko kupować kosztorysów z biura, bo tam są założone rozwiązania, jakich być może nie zastosujecie. Ale jest jeden powód, dla którego warto zamówić albo w biurze projektów albo od kosztorysanta kosztorys z PRZEDMIAREM. Dzięki przedmiarowi, (który możecie sami uściślić, jeżeli chodzi o rodzaj materiałów) możecie otrzymać sensowne oferty od wykonawców. Trochę więcej na ten temat możecie przeczytać w moich wypowiedziach na tym forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144367-ile-kosztuje-kosztorys Jeżeli chcielibyście samo sporządzić kosztorys to jest w internecie troche darmowych kalkulatorów do samodzielnych wycen różnych etapów budowy. Wpiszcie w wyszukiwarkę "kosztorys za darmo" a pewnie coś znajdziecie do samodzielnej wyceny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.10.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Przeczytałam i jestem pełna podziwu. Jednakże przy zamawianiu samej robocizny już taki wlasny kosztorys wystarczy. Ja miałam dobry projekt i bardzo dobre zestawienie materiałów. I, jak pisałam, do końca SSZ bardzo mi się zgadzała rzeczywistość z kosztorysem. Potem nastała wykończeniówka i diabli wzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts