Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zamówić szczegółowy kosztorys

nodan

Recommended Posts

ale warto zrobić sobie samemu

w projekcie powinno być zestawienie materiałów. Ceny z najbliższej hurtowni i masz kosztorys bez robocizny. A to mają ci wycenić w firmach.

Przynajmniej do etapu SSZ u mnie się zgadzało. Rozjechało się na przyłączach ;)

Wybraliśmy projekt i teraz będziemy go dawać kilku-kilkunastu ekipom do wyceny zarówno z materiałem jak i sama robociznę. Czy warto zamówić dokładny kosztorys zrobiony przez biuro z którego pochodzi projekt -koszt 240zl, myślę żeby nie dać się zrobić w wala.

Witam!

Większość odpowiada, że nie warto. Najczęstszy argument na "nie" brzmi mniej więcej tak: "i tak się nic nie sprawdzi, bo kosztorys sobie a budowa sobie". No cóż często tak jest, ale nie z winy kosztorysu. Jeżeli zrobicie sobie listę zakupów i ustalicie ile możesz wydać a potem w markecie kupicie zupełnie, co innego to czy wasza lista zakupów była zła czy wam zabrakło dyscypliny? Jeszcze inna sprawa to ogólnikowe informacje z projektu budowlanego, jaki zapewne kupiliście. W takim projekcie jest np. napisane "wełna mineralna" "okna pcv" "dachówka ceramiczna" - ale ile tego jest na rynku do wyboru? Z tego powodu nie wartko kupować kosztorysów z biura, bo tam są założone rozwiązania, jakich być może nie zastosujecie. Ale jest jeden powód, dla którego warto zamówić albo w biurze projektów albo od kosztorysanta kosztorys z PRZEDMIAREM. Dzięki przedmiarowi, (który możecie sami uściślić, jeżeli chodzi o rodzaj materiałów) możecie otrzymać sensowne oferty od wykonawców. Trochę więcej na ten temat możecie przeczytać w moich wypowiedziach na tym forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144367-ile-kosztuje-kosztorys

Jeżeli chcielibyście samo sporządzić kosztorys to jest w internecie troche darmowych kalkulatorów do samodzielnych wycen różnych etapów budowy. Wpiszcie w wyszukiwarkę "kosztorys za darmo" a pewnie coś znajdziecie do samodzielnej wyceny.

pozdrawiam

Przeczytałam i jestem pełna podziwu. Jednakże przy zamawianiu samej robocizny już taki wlasny kosztorys wystarczy.

Ja miałam dobry projekt i bardzo dobre zestawienie materiałów. I, jak pisałam, do końca SSZ bardzo mi się zgadzała rzeczywistość z kosztorysem. Potem nastała wykończeniówka i diabli wzieli :)