Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za wykończenie czoła krokwi

gunarb

Recommended Posts

Oczywiście można taką obróbkę wykonać łupkiem ale zdecydowanie to co przedstawiono na zdjęciu łupkiem nie jest. Jest to płytka włóknocementowa. Na podstawie tego zdjęcia nie można stwierdzić czy jest to Struktonit firmy Euronit czy produkt Cembritu a może jeszcze inny producent. Przedstawione wykończenie najlepiej stosować przy hakach nakrokwiowych. Przy zastosowaniu haków doczołowych mały problem to konieczność wiercenia otworów. Pozdrawiam.

Na płytkach nigdy hak nie jest solidnie zamocowany bo płytki nie dolegają całą powierzchnią do deski. Oczywiście że z hakami nakrokwiowymi jest więcej roboty no i trzeba mieć łamak. w związku z tym montaż rynny też jest droższy. Pozdrawiam.

• 2 months później...
Mam zrobioną obróbkę deski czołowej blachą. Bardzo mi się nie podoba ponieważ powciągało mi tą blachę i wygląda to koszmarnie. Rynny montowane są do deski czołowej. Chciałbym teraz bez demontowania rynien przykręcić do tej deski (na blachę) płytki włóknocementowe. Czy jest szansa że będzie to dobrze wyglądało? Czy nie będzie za bardzo widać wycięć na haki od rynien? Coś zrobić muszę bo nie mogę już na tą deskę patrzeć!

W taki sposób jest to niewykonalne. Pozdrawiam.

Czyli pozostaje mi tylko demontaż rynien, haków i blachy i montaż płytek do deski? Chciałbym tego za wszelką cenę uniknąć. A jakbym zdemontował tylko rynny, a haki i blachę zostawił to nie ma szansy na przykręcenie tych płytek na blachę wycinając w nich miejsce na haki? Kolega montował już te płytki do deski na której zamontowane były rynny i wygląda to całkiem dobrze. Jedyna różnica jest taka że u mnie jest jeszcze ta nieszczęsna blacha.

No skoro u kolegi wyszło dobrze i wykonanie Ci się podoba to nie pytaj tylko rób. Pragnę tylko zwrócić uwagę na fakt, iż płytki zachodzą na siebie (podwójna grubość) co może spowodować problem w ponownym zamontowaniu rynny. Czasami droga na skróty może być kosztowna. Pozdrawiam.