Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lukrecja 2

Anna Pepa

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

mamy fundamenty więc czas założyć dziennik. Sami wiecie jak to jest na początku - ciągle gadamy o budowie, siedzimy w internecie, porównujemy ceny itp, itd.

To jest nasz projekt: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lukrecji-2/m4937b5b82e8fe - może nie jest idealny ale trudno musi być taki i już (gdyby można było zmienić projekt po wydaniu pozwolenia na budowę to zmieniłabym go już ze trzy razy i to nie dltego że jest zły, poprostu jestem najbardziej niezdecydowaną osobą na świecie).

Jesteśmy zaskoczeni tym jak spadły ceny robocizny i materiałów na budowę, mieliśmy dylemat kiedy kupować materiał, teraz czy w zimie i stwierdziliśmy że kupimy teraz, bo chcielibyśmy zacząć tak wcześnie na wiosnę jak sie tylko da.

Jeśli Ktoś ma ochotę skrobnąć coś do mnie to proszę bardzo, nie zakładam komentarzy bo nie wiem jak :-)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Tak sobie siedzę i myślę że zrobiłam straszną głupotę z lokalizacją budynku na działce. Szlak mnie trafia powiem krótko, budynek został wrysowany w zimie, nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić jak to rzeczywiście wygląda, jak realnie wyglądają odległości itp. Teraz mam salon i pokoje dzieci prosto w okna sąsiada, dzieli nas tylko 10 m. Strasznie mnie to zdołowało. Nie mogę już niczego zmienić ale jak o tym pomyślę to odechciewa mi się budować.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

i ja witam. Śledzę Twoje zmagania z wyborem projektu prawie od poczatku. Widzę, że nie tylko ja (i Iza30 :p) mam cały czas dylemat. Nieumiejętność podejmowania decyzji dotyczy także mnie, niestety. prowadź dziennik, będę ci kibicowac i wspierać dobrym słowem.

Moi znajomi też mają sypialnie i salon tuż koło ogrodzenia sąsiada. A ogrodzenie betonowe, brzydkie, fuj... Ńiezbyt fajnie wyglądało to podczas budowy. Ale Gdy zagospodarowali swoja małą działeczkę (iglaki i inne ciekawe roslinki), nie jest źle.

Trzymaj się :yes:

Słowa otuchy zawsze mile widziane w tym wątku :), czasy ciężkie i trudne, w pracy istny armagiedon (zwolnienia, na kogo wypadnie na tego bęc, niestety może trafić na mnie, ale mam nadzieję że wszystko będzie ok).

Wracając do tematu i nieszczęśliwego ulokowania budynku to działka ma właśnie w tę stronę spory spadek, różnica poziomu to około 1m, nie mogę zniwelować terenu bo poniżej jest dom sąsiada, musiałabym posadzić spore iglaki żeby choć salonu sąsiada nie oglądać, ale mam jeszcze jeden pomysł o tym potem bo lecę do sklepu.

• 4 weeks później...

Wracając do tematu okien tarasowych wychodzących na salon sąsiada, to rozwiązaniem może być okno narożne takie jak w tym projekcie: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-amarylisach/m485ba29cad739

Wtedy taras i okna nie byłyby vis a vis salonu sąsiada.

Co myślicie o tym? Piszcie bo to jeszcze mogę zmienić (chyba:)!

• 3 weeks później...
Wracając do tematu okien tarasowych wychodzących na salon sąsiada, to rozwiązaniem może być okno narożne takie jak w tym projekcie: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-amarylisach/m485ba29cad739

Wtedy taras i okna nie byłyby vis a vis salonu sąsiada.

Co myślicie o tym? Piszcie bo to jeszcze mogę zmienić (chyba:)!

Ania te okna narożne są piękne!Szkoda, że sama takich mieć nie mogę :( Jak tylko masz jeszcze możliwość zrób sobie takie!

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...