Liwko 02.11.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Prawda, solarów nie mam bo po co, ale mieszkałem w domu z piecem 20 lat i nigdy, przenigdy do tego nie wrócę. Nawet jakbym miał dostawać ten węgiel za darmo to nie mam zamiaru po prostu się tym babrać. W tym samym czasie wolę zarobić te 1500zł na ten mój prąd i nie zatruwać życia sąsiadom. I nie strasz mnie takimi bajkami o zniesieniu taryfy nocnej (w krajach wyżej rozwiniętych to elektrownie sterują pompami ciepła kiedy włączają drugą taryfę). Powiedz mi Bobek o co ci chodzi? Skąd ta agresja? Carolinka zadała pytanie to jej odpisałem jak ja to widzę. Napisałem jej przeca że jeśli ma gaz w granicy działki to niech zakłada ale pytanie jeszcze jakie ma opłaty za ten gaz? Jak pisałem wczoraj widziałem rachunek rodziców i się lekko przeraziłem, a to był rachunek za miesiące letnie! Nie rozumiem twojego zachowania. I według ciebie piec to tanie rozwiązanie a pompa drogie i tak ma zostać na wieki wieków amen, tak? Edytowane 2 Listopada 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Słuchaj Bobek, ja nie jestem samolubem a że mam coś co się świetnie sprawdza to zachwalam. Ludziom przede wszystkim trzeba pokazać alternatywę!!! Co do opłacalności solarów temat był wałkowany wszerz i wzdłóż i wyszło co wyszło. Jeżeli ktoś ma taki solar to najwidoczniej albo go dostał za naprawdę niewielkie pieniądze albo po prostu nie umie liczyć. A przyznać się do tego niewielu potrafi. Więc ci co nie mają solarów nie mogą się wypowiadać na temat ich opłacalności? Mają je kupić i się dopiero wypowiadać? Fajnie że myślałeś o pompie a szkoda że to dla ciebie było nieopłacalne, ale napisz mi proszę ile musiała by kosztować abyś ją kupił? Tylko mi nie pisz że tyle co lodówka bo sama sprężarka kosztuje 2-3tyś., podstawowy sterownik od tysiąca i cała reszta bebechów jeszcze kilka. Ile? Wiem że piec kiedyś a piec dzisiaj to duży przeskok na plus, ale mam kolegę który wyraźnie ma już go dość (groch, Klimosz). Nie chcę nikogo namawiać do zmiany już istniejącej instalacji bo to już jest drogie ale zanim ktoś zacznie budowę powinien znać wszystkie alternatywy. A co do cen prądu to zapewne pójdą w górę, chociaż mamy i tak po Węgrzech najdroższy ale jedno jest pewne-będzie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Myślę że carolinie niewiele to pomoże w podjęciu decyzji. Sorry carolkaI Bobek ja się z tym zgadzam w całej rozciągłości. Przeczytaj sobie jeszcze raz uważnie to co zmodyfikowałeś i powiedz czy o tym właśnie dokładnie nie piszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debren 02.11.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Witam, podłączę się pod ten temat, ponieważ mam podobny dylemat. Kupiłem w tym roku działkę, budowę zacznę prawdopodobnie dopiero za dwa lata (2012) - trzeba działkę spłacić do końca, poza tym trzeba coś $$ odłożyć, żeby zacząć swój domek budować. Razem z Żoną jesteśmy zakochani w domach drewnianych (płaz, min 22 cm, myśleliśmy o 26-28 ). Teraz pojawia się pytanie - jak toto ogrzać? Dom dwupoziomowy - parter plus poddasze, bez piwnicy, 121 m^2. Ogrzewanie podłogowe wszędzie, dobrze ocieplony dach, szczelne okna, etc. Gaz jest w pobliżu - jakieś 100 metrów od naszej działki, ale mamy nadzieję, że ktoś zacznie już budować wcześniej i gaz "pojawi" się bliżej Na 99% będzie kominek, nie wiem jednak czy z płaszczem wodnym czy bez. Ogrzewanie na prąd odpada (złe wspomnienia z ogrzewania mieszkania piecami kaflowymi przerobionymi na prąd), tak samo wszelkie palenie w piecu (węgiel, groszek, etc). Czy warto iść w bufor- jeśli tak, to jak duży (500litrów? więcej? mniej?) Czytałem sporo o PC, mam jednak nadal wątpliwości, czy będzie to opłacalne. Solary odpadają. Działka znajduje się w Wielkopolsce, 25 km od Poznania. Edytowane 2 Listopada 2010 przez debren zapomniałem o powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Zgadzam sie, wiec napisze bardzo wyrazie TO CO JEST DOBRE DLA Liwko NIKONIECZNIE BĘDZIE DOBRE DLAcarolinka i dopisze od siebie ,na obecną chwile PCi to przereklamowany shit, który jest bardzo drogi w montażu i równiez drogi w eksploatacji, jeżeli chcesz miec jakieś oszczedności musisz wprowadzic rygor ogrzewania ,kombinować z 2 taryfami, generalnie musisz pilnować na bieżaco kosztów. i prosze mi nie mowic ze jezeli dałeś za Pci 28koła to carolinka zapłaci tyle samo,nawet nie wiesz w jakiej strefie klimatycznej mieszka?ile osób będzie zamieszkiwać?jakie temperatury w domu preferuje?jakie zużycie cwu? dlaczego nie mówisz ze do opłacalnosci musi dodatkowo(koszty ) ocieplic dom,powinna mieć reku, jakoś ci się zapomina o tych kosztownych dodatkach. Ps Zgadzam sie z kol serwo66 i kol piotrmak Przeczytaj sobie baranie od początku ten temat! carolinie zaproponowałem gaz a dopiero Matilde1 zaproponowałem że jak chce kiedyś pompę to lepiej od razu się na nią zdecydować. Dalsza dyskusja z tobą nie ma kompletnie sensu. Żegnam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Działka znajduje się w Wielkopolsce, 25 km od Poznania. W którym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debren 02.11.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 W którym kierunku? Gmina Kleszczewo - na południowy wschód od Poznania. debren Daj sobie spokoj z PCi idz w Gaz + bufor min 1000l spokojnie da radę na co+cwu. A jak wyglądają koszty za gaz w takim przypadku? Wiem, że to zależy od warunków, ale boję się, że podłogówka i bufor to spora ilość wody do ogrzania i że piec będzie dosyć sporo musiał chodzić. Szwagierka ma ogrzewanie domu właśnie na gaz i zimą rachunki bolą (ostatniej zimy prawie 2 tyś za dwa miesiące, chociaż ma duży dom), dlatego waham się z tym gazem. Poza tym słyszałem, że przyłącze też swoje kosztuje. Z drugiej strony to i tak pikuś w porównaniu do kosztów instalacji PC. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.11.2010 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Widzę, że przez niewinne pytanie o radę i dotychczasowe doświadczenia użytkowników rozpętałam, niezamierzenie, mała forumową wojnę Mimo wszystko chciałabym bardzo podziękować wszystkim doradzającym za zabranie głosu i okazaną pomoc na pewno przegadamy temat jeszcze nie raz z naszym architektem, jak go/ją w końcu wybierzemy Pozdrawiam wszystkich forumowiczów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Musisz dowiedzieć się jaki masz gaz w twoim rejonie i ile kosztują wszystkie przesyłowe. Jeżeli nie wiele to zakładaj ale u mnie się okazuje że latem za sam przesył około 90zł. To jakiś dramat. Wszędzie ludzie się pytają ile kosztuje gaz a zapominają o reszcie. Podobno zimą wygląda to nieco inaczej ale nie wiem dokładnie ile. Muszę dokładnie przeanalizować rachunki rodziców. A co do pompy to wiele informacji tu znajdziesz http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a A co do bufora to przy podłogówce czasami w ogóle jest zbędny bo sama podłogówka jest doskonałym buforem niezależnie od rodzaju ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Widzę, że przez niewinne pytanie o radę i dotychczasowe doświadczenia użytkowników rozpętałam, niezamierzenie, mała forumową wojnę Mimo wszystko chciałabym bardzo podziękować wszystkim doradzającym za zabranie głosu i okazaną pomoc na pewno przegadamy temat jeszcze nie raz z naszym architektem, jak go/ją w końcu wybierzemy Pozdrawiam wszystkich forumowiczów:) No tak to niestety czasami bywa:( Jeszcze raz sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunter 03.11.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 No widzę, że ostra dyskusja się narodziła... A tak naprawdę bez żadnego powodu:) Moim zdaniem nikt tutaj nikomu nic nie wciskał, nie mówił, że jedno rozwiązanie jest najlepsze, tylko każdy coś sugerował, a ta druga osoba po prostu chyba źle to zrozumiała lub odebrała:) Aż się trochę boję wypowiadać w tym temacie:p Ale zauważyłem jedno zdanie, z którym nie mogę się zgodzić: "PC to przereklamowany shit". Moim zdaniem w niektórych miejscach jak najbardziej się to sprawdza. Oczywiście nie można ślepo ich instalować w każdym domu, bo to faktycznie jest bez sensu. Ale jeśli zrobi się odpowiednie pomiary, szczegółową analizę, to może się okazać, że PC jest najlepszym (ale tylko w tym konkretnym przypadku!) rozwiązaniem. A przy innych obliczeniach, innych potrzebach, innej lokalizacji- np. gaz będzie najkorzystniejszy. Więc chyba nie ma reguły. Ja sam teraz planuję zamontować PC, wygląda na to, że u mnie ten sposób się sprawdzi. Firma, która będzie realizowała moją inwestycję twierdzi, że koszty instalacji u mnie powinny się zwrócić po jakichś 10 latach. Więc nie jest tak źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jak masz jakieś pytania lub wątpliwości zapraszamy do tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi./page328W miarę możliwości postaramy się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.11.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 nawet gdybyś w całości wykorzystał te 2,5MWh wyprodukowanej przez solar to bezpośrednio oznacza to że zaoszczędziłeś 391kg węgla, czyli śmiało można powiedzieć że twoja instalacja zwróci się najwcześniej po 40 latach, jeśli nie po 50-dziesięciuPOd względem energetycznym masz oczywiście rację (pod warunkiem zastosowania kotła o dobrej sprawności, co przy spalaniu 2-3kg węgla na dobę może być trudne). Jednak do tego musisz jeszcze doliczyć robociznę potrzebną do obsługi tego kotła. Licząc tylko 15 minut dziennie na obsługę przez 180 dni w roku masz 45 rg. Jaką stawkę robocizny preferujesz? Albo inaczej, za ile chciałbyś w domu sąsiada codziennie poświęcić 15minut na rozpalenie kotła? Myślę, że spokojnie można przyjąć 10zł/rg, co daje dodatkowe 450zł rocznie. Wiem, można to zastąpić automatycznym kotłem z podajnikiem. Jednak w tym wypadku koszty inwestycyjne zbliżają się już do kosztów instalacji kolektorów słonecznych, a i tak kilka minut dziennie trzeba na obsługę kotła poświęcić. Można też przyjąć, że kotłownie węglową już masz i chodzi tylko o tę oszczędność czasu na obsługę kotła. Chyba jednak nie tylko o to chodzi. Obsługa kotła w czasie upału do przyjemności z pewnością nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Istniej jeszcze coś takiego jak komfort Uzytkowania Niemożliwe, Bardziej ci zależało na komforcie niż na ewentualnych zyskach??? I dla tego kupiłeś solary??? Miałem już z tobą nie dyskutować ale szczęka mi opadła więc nie mogłem się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 oszczedność nie jest moja najmocniejszą strona I to zdanie najbardziej mi się podoba bo wyjaśnia wszystko. Dlaczego więc doradzasz ludziom jak mają oszczędzać skoro sam tego nie potrafisz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kindyk 05.11.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ja sam teraz planuję zamontować PC, wygląda na to, że u mnie ten sposób się sprawdzi. Firma, która będzie realizowała moją inwestycję twierdzi, że koszty instalacji u mnie powinny się zwrócić po jakichś 10 latach. Więc nie jest tak źle... Ja też przymierzam się do założenia pompy ciepła i jestem z Twoich okolic. Szukam wykonawców i zastanawiam się czy Ty jesteś zadowolony z firmy, która dla Ciebie to robiła? Jakieś namiary możesz na nią podać? Napisz na prw, będę wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi61 06.11.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 (edytowane) Napisał Zdzisław D. . Może to śmieszne dla kogoś kto nie patrzy jeszcze z tej perspektywy. Słowo roztrwonić wziąłeś dosłownie. Szanuje cięzko zarobione pieniądze ale jesli moja koncepcja będzie miała jakiś stopień sensowności to zrealizuje zamiar. .. Ja zdecydowanie patrzę z tej perspektywy ale wg mnie nie ma sensowności w tym,żeby wydać 60-70 tys.zł,żeby mieć mniejsze rachunki,skoro za te niby większe rachunki nie zapłacimy tyle do końca życia Jest jeszcze takie coś jak bezpieczeństwo i ryzyko. Inwestycja w alternatywne i tanie źródło ogrzewania jest wtedy trochę inaczej kalkulowana. Co do kominka; Znam oba typy; z płaszczem i bez. Normalny dobrze jak ma długą rurę z ożebrowaniem ( na odprowadzeniu spalin) w obudowie i nawet małe rozprowadzenie ciepła dla domku piętrowego. To czy szyba będzie zakopcona zależy już od nas-jak mocno przytkamy wwiewne otwory (aby długo się spalało) lub mamy świeże drewno to i tak szyba się okopci. Co do kominka z płaszczem- raz - powinno być awaryjne źródło prądu –zasilanie pompy obiegowej – aby nam się nie zagotowało; dwa - szyba będzie zadymiona; trzy – więcej drewna wychodzi. Popieram stwierdzenie , że lepszy dom energooszczędny (ciepły) z tańszym ogrzewaniem niż inwestycja w b.dobre ogrzewanie słabiej ocieplonego. Co ważne w domu energooszczędnym to wyważenie strat ciepła. Jak mamy mur ze wsp.0.3 i duże okna ze wsp.1.6 (dla całego okna a nie tylko szyby) to wtedy i tak nie będzie to dom energooszczędny. Albo duże okna albo szukać b.ciepłych okien i nie za dużych (z wąskimi ramami ale głębokimi (7-9cm), najlepsze - drewnianych skrzynkowych komorowych ale nie słyszałem aby u nas były dostępne. // u siebie w domku 12letnim w dużych oknach (nieotwieralnych, bez argonu) zamontowałem drugie okno ( mur z ociepleniem ma ok.60cm tak że spokojnie się zmieściło) i odczuwam lepszy komfort – nie ciągnie zimno od okien zimą.// Solary – ma takowe -3 panele płaskie, dwa zbiorniki buforowe (jeden był przy piecu) z cyrkulacją. Solary z zasilaniem własnym ( inverter z 4 akumulatorami po 90Ah) przez panel fotowoltaiczny (3m2) … i stwierdzam, że to inwestycja opłacalna dla ciekawskich lub dla … domów wczasowych, itp. u mnie solar po przez straty ze zb.buforowego dogrzewa kotłownie i suszy pranie szybciej Edytowane 6 Listopada 2010 przez novi61 dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Tak, ta pompa również z "zestawem do CWU" kosztowała 28tyś. A wodę grzeję latem za 20zł miesięcznie. Zawsze jest ciepła i nie trzeba być zbytnio oszczędnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.11.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Właśnie ze nie, twoją paplaninę a realne osiagniecia..... dziennik budowy, foty itd.... paplac to sobie moze Paris Hilton... mpoplaw, wątek, który wspominasz jest tak rozbudowany, że niestety trudno w nim coś znaleźć, zwłaszcza w nowej wersji Forum . Chwała Ci za jego założenie i wiele konstruktywnych w nim wpisów. Swego czasu zmobilizowałem j-j do założenia własnego dziennika budowy. Wyszedł z tego ciekawy wątek : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99 . Może byś także w odrębnym wątku opisał swoje osiągnięcia w zakresie energooszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.11.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 tylko że forum się zmieniło i dzisiaj są jakieś dziwne blogi budowlane w których za bardzo nie wiadomo co i jak opisywać, oraz w planach zaczyna mi się krystalizować idea budowy 3-ciego domu już dla siebie, więc już wkrótce mogę nawet nie mieć żadnych namacalnych rachunków z 2-giego j-j sobie z tym poradził. Wcale nie musi to być w dziale Dzienniki budowy. Możesz taki wątek zamieścić w dziale Wymiana doświadczeń . Z tego co pamiętam miałeś przy swoich budowach kilka ciekawych rozwiązań, np. izolacja ściany piwnicy pianka poliuretanową, czy strop izolowany proszkiem "pumeksowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts