Dareckyy 05.11.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Może nie przeczytałem uważnie, ale co oznacza "Wystarczy zmienić w czas filtr" ? Chodzi mi orientacyjnie raz na miesiąc, kwartał, czy pół roku?Piszesz dobry pochłaniacz, a ja proszę o przykład takiego pochłaniacza.Jeśli chodzi o umiejscowienie anemostatu, to ma znajdować się nad pochłaniaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.11.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Może nie przeczytałem uważnie, ale co oznacza "Wystarczy zmienić w czas filtr" ? Chodzi mi orientacyjnie raz na miesiąc, kwartał, czy pół roku? Piszesz dobry pochłaniacz, a ja proszę o przykład takiego pochłaniacza. Jeśli chodzi o umiejscowienie anemostatu, to ma znajdować się nad pochłaniaczem? Dareckyy wybacz moja poprzednia uwaga nie była skierowana do ciebie. Anemostat w pobliżu pochłaniacza. Tutaj jest trochę informacji o pochłaniaczach: http://muratordom.pl/kuchnia/agd-do-kuchni/pochlaniacz-i-wyciag,60_1862.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Tutaj też jest o pochłaniaczach i filtrach:http://www.mixelectronics.pl/poradnik_zobacz,20,jak-wybrac-okap-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 08.11.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Mój wykonawca zdecydowanie odradza takie rozwiązanie, proponując wyrzut powietrza znad okapu kanałem grawitacyjnym z przepustnicą. Twierdzi, że filtry w pochłaniaczach b szybko zapychają się tłuszczem (mowa o filtrach węglowych), i w sumie opary wędrują kanałami. Wg niego pochłaniacz tak, ale b dobry i często (raz w miesiącu) wymieniany filtr, który jednak trochę kosztuje.W sumie to zależy ile razy się gotuje. Byłem zdecydowany na takie rozwiązanie, ale przekonał mnie. Przejdę ocieploną rurą przez sufit i dach, dając kominek wentylacyjny. Tylko podczas włączania okapu kominek będzie otwarty. Nie wiem jaki to będzie kominek, ale pisaliście tutaj, aby był nieco wyższy (zalegający śnieg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.11.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Nie bardzo rozumiem, po co filtr węglowy – przecież to powietrze nie jest kierowane do kuchni.Moim zdaniem, wystarczy zwykły filtr z włókniny, który możemy nawet prać.Dla tłuszczu to starczy, a zapachy nie mają znaczenia (w tym przypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.11.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Mój wykonawca zdecydowanie odradza takie rozwiązanie, proponując wyrzut powietrza znad okapu kanałem grawitacyjnym z przepustnicą. Zaciekawiła mnie ta przepustnica. Jak ona działa? Czy posiada jakiś napęd? Bo jeśli ma być kanał grawitacyjny, to sama się przecież nie otworzy(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.11.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Dla tłuszczu to starczy, a zapachy nie mają znaczenia (w tym przypadku). Czy znamy skład chemiczny wszystkich oparów? Ja (tak, jak podałem wyżej) wolę (nie zagłębiając się w ten "skład oparów") usuwać te opary oddzielnym, krótkim kanałem, aby (na wszelki wypadek) nie zapaskudzić tej pozostałej, "czystej" instalacji wentylacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.11.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Czy znamy skład chemiczny wszystkich oparów? Idąc tym tropem, należy zlikwidować "kratkę" w kuchni, lub założyć na niej, dobry filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 09.11.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Przepustnica niestety miałaby być otwierana ręcznie, przed uruchomieniem wyciągu kuchennego, mało wygodne rozwiązanie. Ja oczywiście byłem nastawiony na pochłaniacz z filtrem i kratkę wyciągową kanału gdzieś ponad (nie robiłem dodatkowego kanału grawitacyjnego dla powietrza usuwanego z okapu), ale wykonawca twierdzi, że wyciagając wszystko przez reku kanały się zanieczyszczą i wymiennik również może i gwarancji mi nie da. Teoretycznie ma rację, druga strona to oczywiście straty ciepła, zakłócenia ciśnienia stosując dodatkowa grawitację do kuchenki. I tak źle i tak niedobrze. Niech ktoś może wypowie się na ten temat kto używa jednego i drugiego rozwiązania. Temat omawiany był wcześniej, ale napewno już jakiś czas te instalacje pracują, więc i doświadczenia jakieś są. Nie wiem też, jak to zrobić u siebie ( u sąsiada robiła inna firma i również okap kuchenki będzie podłaczany do komina grawit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Przepustnica niestety miałaby być otwierana ręcznie, przed uruchomieniem wyciągu kuchennego, mało wygodne rozwiązanie. . Wystarczy zamontować klapę zwrotną,, odpowiednio „wywarzoną” i będzie działała automatycznie – jakiś „dziwny” ten wykonawca, że nie zna takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.11.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Idąc tym tropem, należy zlikwidować "kratkę" w kuchni, lub założyć na niej, dobry filtr. Zbyt daleko idący i nietrafiony wniosek (wynika chyba z twej przekory?). Kratka w kuchni prowadzi tylko do jednego, własnego kanału wentylacyjnego i służy odprowadzaniu zużytego powietrza na zasadzie konwekcji. Okap nadkuchenny ma wentylator, który wtłacza te opary pod ciśnieniem wprost znad kuchni, co powoduje, że są one znacznie "bogatsze" w zanieczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Zbyt daleko idący i nietrafiony wniosek (wynika chyba z twej przekory?). Kratka w kuchni prowadzi tylko do jednego, własnego kanału wentylacyjnego i służy odprowadzaniu zużytego powietrza na zasadzie konwekcji. Przy wentylacji mechanicznej - konwekcja? To co ma do tego "ochrona" wymiennika rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.11.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 a może do 11 kondygnacji???W Polsce naprawdę zabronione jest instalowanie wentylacji mechanicznej w budynkach wielorodzinnych? W budynkach do 9 kondygnacji wentylacja mechaniczna lub grawitacyjna. W budynkach wyższych dopuszczalna jest tylko wentylacja mechaniczna. Przepisy to regulujące poniżej: http://www.instalacjebudowlane.pl/130-26-76.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.11.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 (edytowane) Z autopsji mogę napisać tak:1. Używam od dwóch lat osobnego kanału do którego mam podłączony okap w budynku wielorodzinnym i na samym wentylatorze w okapie jest trochę tłuszczu i w kanałach nazbierała się znikoma ilość tłuszczu, okap jest bez filtra metalowego (filtra tłuszczu) i w ogóle jakiegokolwiek innego,2. Nie można mówić o znacznym zanieczyszczeniu kanałów tłuszczem w przypadku kiedy zawsze jeśli to tylko możliwe wykorzystuje się pokrywki zwykłe podczas gotowania lub lub pokrywki siatkowe podczas smażenia.Według mnie zastosowanie filtrów metalowych na okapie sprawia, że znikomo mała ilość tłuszczu trafia do kanału i większość osiada na filtrze. Zanim ta znikoma ilość tłuszczu dotrze do rekuperatora zdąży osiąść na ściankach kanałów i nie zaszkodzi mu w żaden sposób. Warunek skutecznego działania okapu to niepozbawianie go własnego wentylatora lub taka konfiguracja całego układu wentylacyjnego, aby można było zwiększyć przepływ powietrza przez okap w kuchni. Co nam z okapu, który jest podłączony do kanału o przepływie powiedzmy nawet 70m3/h (kuchenka gazowa)??? Kiedy to "dobre okapy" mają nawet 5-10 razy tyle i dopiero przy odpowiednim ciągu są skuteczne. Druga sprawa to nie wiem na ile realne, ale jednak ryzyko tłoczenia przez włączony wentylator w okapie powietrza z kuchni do innych pomieszczeń, z których to powietrze powinno być zabierane np. do łazienki (jeśli opór na reku będzie wystarczający do tego aby cześć powietrza tłoczonego przez okap było wypychane do reku i do przykładowej łazienki). Edytowane 10 Listopada 2010 przez ryhu82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.11.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Wystarczy zamontować klapę zwrotną,, odpowiednio „wywarzoną” i będzie działała automatycznie – jakiś „dziwny” ten wykonawca, że nie zna takiego rozwiązania. Dokładnie, jest takie ustrojstwo co się otworzy jak będzie coś dmuchało z okapu i zamknie się jak przestanie dmuchać i kosztuje kilka złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.11.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 a może do 11 kondygnacji??? Może czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.11.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Zgodnie z obowiązującymi przepisami:- obowiązująca norma (pkt.2.1.4) podaje, że WM w budynkach ponad 9 kondygnacji,- natomiast Rozporządzenie w sprawie WT (par. 148.1.) podaje, że w budynkach wysokich i wysokościowych, czyli takich ponad 9 kondygnacji. Jakby nie interpretować wychodzi, że WM w budynkach ponad 9 kondygnacji jest obowiązkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.11.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Dla wyjaśnienia na pytanie salik, moja odpowiedź poniżej: Napisał salik W Polsce naprawdę zabronione jest instalowanie wentylacji mechanicznej w budynkach wielorodzinnych? W budynkach do 9 kondygnacji wentylacja mechaniczna lub grawitacyjna. W budynkach wyższych dopuszczalna jest tylko wentylacja mechaniczna. Przepisy to regulujące poniżej: http://www.instalacjebudowlane.pl/130-26-76.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.11.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Przy wentylacji mechanicznej - konwekcja? To co ma do tego "ochrona" wymiennika rekuperatora? To była odpowiedź na słowa sz. kolegi: "Idąc tym tropem, należy zlikwidować "kratkę" w kuchni, lub założyć na niej, dobry filtr." Gdzie tu są jakieś słowa o wymienniku rekuperatora??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 To była odpowiedź na słowa sz. kolegi: "Idąc tym tropem, należy zlikwidować "kratkę" w kuchni, lub założyć na niej, dobry filtr. Przy wentylacji „grawitacyjnej” stosowanie wyciągu mechanicznego jest zabronione. Wynika to: - z przepisów, które zabraniają stosowania w jednym pomieszczeniu różnych (mieszanych) systemów wentylacyjnych, - z logiki, przy włączeniu „wyciągu” istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że „zaciągać” będzie z kanału (kratki) wentylacyjnej (wywiewnej) z kuchni, a w związku z tym, cały „syf” zgromadzony w tym kanale, trafi do kuchni ( dlatego ten przepis). Trzeba mieć to na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.