Gość Konto usunięte_12* 10.01.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Po co ta kratka wentylacyjna? Zakładam że kominek jest z zamknięta komorą spalania i masz pociągniętą rurę do kominka z zewnątrz. Poczytaj sobie najpierw Rozporządzenie Min. Infrastruktury z 2002 r. w dziale dotyczącym kominów, a potem doradzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.01.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Poczytaj sobie najpierw Rozporządzenie Min. Infrastruktury z 2002 r. w dziale dotyczącym kominów, a potem doradzaj. Taaak. Takie same dyskusje są w wątkach dotyczących wentylacji grawitacyjnej w kotłowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 10.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Nie bardzo rozumiem, o której odnodze piszesz(?) Trójnik, o którym ja pisałem, musi być na samym dole kanału z rury PCW, a więc w kuchni (tam, gdzie jest okap). Myslałam, że trójnik dam 15 cm wyżej - tuż nad stropem - więc już w łazience nad kuchnią przy samej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Myslałam, że trójnik dam 15 cm wyżej - tuż nad stropem - więc już w łazience nad kuchnią przy samej podłodze. To błąd. Ten trójnik musi pełnić funkcję "syfonu" i jego dolna pionowa odnoga z rurką odprowadzającą skropliny winna być położona w najniższym punkcie instalacji. W związku z tym i kanał łączący okap z boczną odnogą trójnika powinien mieć lekkie nachylenie (ok. 3%) aby skropliny nie lały ci się na kuchenkę, a segmenty tego kanału powinny być odpowiednio zmontowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 11.01.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam, Mam pytanie ponieważ u mnie kratka wentylacyjna znajduje się na innej ścianie w odległości około 4 metrów od okapu, w związku z tym czy taka odległość nie przeszkadza aby podłączyć okap do kanału wentylacyjnego? Ponieważ w kuchni posiadam dwa oddzielne kanały wentylacyjne to czy mogę na jednym zamontować wyciąg mechaniczny a na drugim nawiew grawitacyjny, a okap z filtrem węglowym - czy to coś da (chodzi o wilgoć i zapachy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Poczytaj najpierw wcześniejsze posty - sporo już o tym napisano. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 11.01.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Przepraszam ale czy można jaśniej. Nie jest to zbyt miła odpowiedź.Proszę o konkretną odpowiedź na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Szkoda, że tak to odebrałeś. Czy nie zauważyłeś, że na tym Forum wyeksponowano apel do nowych forumowiczów, aby właśnie najpierw poczytali starsze posty, w których często (może i najczęściej) znaleźliby odpowiedzi na swoje pytania. I niech pytają dopiero wtedy, gdy rzeczywiście nic tam nie znajdą, aby nie "mielić" w kółko od nowa już poruszanych tematów (tym bardziej, że pytania podobne do twoich były stawiane całkiem niedawno).. Pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 11.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 OK, przeczytałem że te 4m nie grają roli i będzie działać dobrze.Ale ze względów estetycznych, czyli wykonanie grymsu przy suficiewolałbym tego uniknąć i wybrać metodę drugą, czyli nawiew i wywiew z kuchni osobnymi kominami.Ale czy z doświadczenia coś to da/?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Moim skromnym zdaniem pobieranie powietrza z kanału wentylacyjnego dla zaspokojenia "apetytu" wentylatora okapu nie jest najszczęśliwszym pomysłem, bo z dachu mogą wrócić do kuchni niezbyt miłe zapachy (pisałem o tym niedawno), jak np. wyziewy z kominka odpowietrzającego kanalizę lub dym z komina, lub (jeśli te kanały sąsiadują ze sobą) wróci to, co zostało przed chwilą wyrzucone przez okap . Poza tym te 4 metry przewodu między okapem a kanałem wentylacyjnym nie idą w linii prostej (a każda zmiana kierunku, to dodatkowe opory przepływu). Już lepiej poszukać nawiewu przez otwarte okno, z innych pomieszczeń lub po prostu poprzez zamykany otwór w ścianie (też o tym niedawno pisałem w tym samym dziale). Pozdr. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 30.01.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 WitamZ tego co przeczytalem to wnioskuje, ze najlepiej bedzie jezeli:-okap podlacze do rury spiro ocieplonej welna?-ta rure wyprowadze poza dom robiac przekucie w scianie zewnetrznej( od okapu do sciany bedzie jakies 2 metry)- na koncu tego kanalu zamontuje klape zwrotna (pytanie tylko czy w warstwie ocieplenia, juz na zewnatrz?) Chcialem podpiac okap do komina wentylacji grawitacyjnej ale obawiam sie skroplin w przewodzie wentylacji. No i mam miec rekuperacje. Czy dobrze kombinuje?Prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 30.01.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam Z tego co przeczytalem to wnioskuje, ze najlepiej bedzie jezeli: -okap podlacze do rury spiro ocieplonej welna? -ta rure wyprowadze poza dom robiac przekucie w scianie zewnetrznej( od okapu do sciany bedzie jakies 2 metry) - na koncu tego kanalu zamontuje klape zwrotna (pytanie tylko czy w warstwie ocieplenia, juz na zewnatrz?) Chcialem podpiac okap do komina wentylacji grawitacyjnej ale obawiam sie skroplin w przewodzie wentylacji. No i mam miec rekuperacje. Czy dobrze kombinuje? Prosze o odpowiedz. Okap do komina wentylacji grawitacyjnej? Przy rekuperacji chyba nie planujesz jeszcze grawitacyjnej. Jeśli jest bliżej - ja bym wrzucił okap pod ten kanał przewidziany kiedyś na grawitację, jeśli nie będzie nigdzie wykorzystany to okap właśnie tam i dodatkowo w kominie zainstaluj klapę zwrotną i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Przy rekuperacji chyba nie planujesz jeszcze grawitacyjnej. Jeśli jest bliżej - ja bym wrzucił okap pod ten kanał przewidziany kiedyś na grawitację, jeśli nie będzie nigdzie wykorzystany to okap właśnie tam i dodatkowo w kominie zainstaluj klapę zwrotną i będzie git. Rację ma glacjusz, że lepiej "wywalać" te opary po prostu na zewnątrz, a nie do komina murowanego. Radzisz mu założyć tam hodowlę bakterii i grzybków? Dobrze chociaż, że mu nie proponujesz wrzucenia tych oparów do instalacji rekuperatora, bo gdyby zapomniał wymienić filtr w okapie, to neźle by sobie tę instalację zapaskudził Edytowane 30 Stycznia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) -okap podlacze do rury spiro ocieplonej welna? Nic nie piszesz o odskraplaczu i koniecznym pochyleniu tej rury w jego kierunku. Poza tym rura spiro nie bardzo się nadaje do spływu skroplin (do odskraplacza), bo jest chyba karbowana w środku(?) Chcialem podpiac okap do komina wentylacji grawitacyjnej ale obawiam sie skroplin w przewodzie wentylacji. No i mam miec rekuperacje. I słusznie - patrz moja odpowiedź dla ryhu82 (powyżej). Kanał wentylacji "grawitacyjnej" zostaw sobie, bo przecież gdy wyłączasz okap, to już nie masz wymiany powietrza ("klapka" opada). Edytowane 30 Stycznia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 30.01.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Rację ma glacjusz, że lepiej "wywalać" te opary po prostu na zewnątrz, a nie do komina murowanego. Radzisz mu założyć tam hodowlę bakterii i grzybków? Dobrze chociaż, że mu nie proponujesz wrzucenia tych oparów do instalacji rekuperatora, bo gdyby zapomniał wymienić filtr w okapie, to neźle by sobie tę instalację zapaskudził w kominie murowanym od razu powstanie wylęgarnia wąglika ... ludzie tyle lat wykorzystywali komin murowany do usuwania powietrza z nad kuchenki i ja również wykorzystuję i nie widzę tam żadnych bakterii i grzybów, bo większość zanieczyszczeń osiada na okapie i rurze doprowadzającej do komina, a znikoma ilość dochodzi do samego komina a rury jest może 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 30.01.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Nic nie piszesz o odskraplaczu i koniecznym pochyleniu tej rury w jego kierunku. Poza tym rura spiro nie bardzo się nadaje do spływu skroplin (do odskraplacza), bo jest chyba karbowana w środku(?) I słusznie - patrz moja odpowiedź dla ryhu82 (powyżej). odskraplacz na pewno będzie mu potrzebny, tyle mu się tam pary będzie skraplać, jak by to miało być centralne ogrzewanie parowe... rura przebiegać będzie w ogrzewanym pomieszczeniu, jeszcze do tego w ocieplonej rurze, kondensacja występować będzie na "kratce" wylotowej na ścianie budynku dlatego trzeba zadbać o jej prawidłową instalację bo zapaskudzi Ci elewację (piękne zacieki) ... zrobisz jak uważasz, tylko pochwal się z upływem czasu jaki jest efekt podjętych decyzji, ile wody zebrało Ci się w proponowanym odskraplaczu, no ewentualnie jaki zagrzybiony i zawirusowany masz murowany komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 ... ludzie tyle lat wykorzystywali komin murowany do usuwania powietrza z nad kuchenki i ja również wykorzystuję i nie widzę tam żadnych bakterii i grzybów Nie widzisz, bo tam ...trudno zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 dlatego trzeba zadbać o jej prawidłową instalację I to jest właściwa odpowiedź! Bo "diabeł" tkwi w szczegółach i trzeba się do tego zabrać "z głową". Porady na tym Forum, to nie jest szczegółowy instruktaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 30.01.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Nie widzisz, bo tam ...trudno zajrzeć tak, tak ... świstak siedzi i zawija je w te sreberka, tak ciężko jest zdemontować rurę z okapu do komina i tam zajrzeć, że musiałem zatrudniać ekipę wyburzeniową, ale jakoś się udało, a teraz odwiedzi mnie sanepid i służby specjalne, bo stworzyłem zagrożenie epidemiologiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 tak, tak ... świstak siedzi i zawija je w te sreberka, tak ciężko jest zdemontować rurę z okapu do komina i tam zajrzeć, że musiałem zatrudniać ekipę wyburzeniową, ale jakoś się udało, a teraz odwiedzi mnie sanepid i służby specjalne, bo stworzyłem zagrożenie epidemiologiczne... Kaźmierz, nie nerwujsia...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts