Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie okapu do komina.

Recommended Posts

I to jest właściwa odpowiedź! Bo "diabeł" tkwi w szczegółach i trzeba się do tego zabrać "z głową". Porady na tym Forum, to nie jest szczegółowy instruktaż.

a w szczegółach opisujesz grzyby i wirusy w murowanych kanałach wentylacyjnych, których na oczy nie widziałeś bo trudno tam zajrzeć... gubisz się

z mojej strony wszystko w tym temacie

życzę powodzenia w instalacji zainteresowanemu

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
a w szczegółach opisujesz grzyby i wirusy w murowanych kanałach wentylacyjnych, których na oczy nie widziałeś bo trudno tam zajrzeć... gubisz się

z mojej strony wszystko w tym temacie

życzę powodzenia w instalacji zainteresowanemu

Tylko spokojnie, szanowny kolego! Złość piękności szkodzi!

Ja się nie denerwuje...

Facet ma wymurowany komin, za który zapłacił zapewne nie małe pieniądze, a tu mu pociskacie temat, że ma kolejną dziurę w ścianie robić na odprowadzenie spalin znad okapu, gdzie sens i logika, taniej w komin i tyle, nie zaszkodzi mu to w żaden sposób zakładanej rekuperacji, jeśli dodatkowo tylko wrzuci klapę zwrotną to będzie zdecydowanie lepsze rozwiązanie - według mojej oceny i tak już pozostanie. Ja grzybów, pleśni i wirusów w prawidłowo eksploatowanym kominie murowanym nie widziałem, z autopsji wiem, że to bardzo dobre rozwiązanie. Walor estetyczny - nie ma kratek i rur w elewacji domu, nie szumi i nie zalatuje obiadem w ogrodzie, niby niewiele, ale zależy dla kogo.

Gość Konto usunięte_12*
Ja się nie denerwuje...

1. a tu mu pociskacie temat, że ma kolejną dziurę w ścianie robić na odprowadzenie spalin? znad okapu, gdzie sens i logika,

2. taniej w komin i tyle, nie zaszkodzi mu to w żaden sposób zakładanej rekuperacji, jeśli dodatkowo tylko wrzuci klapę zwrotną to będzie zdecydowanie lepsze rozwiązanie - według mojej oceny i tak już pozostanie.

3. Ja grzybów, pleśni i wirusów w prawidłowo eksploatowanym kominie murowanym nie widziałem,

Ad.1 - od kiedy to z okapu są spaliny? Ja dotąd słyszałem tylko o oparach zawierających oprócz pary wodnej wieloraki "syf" z gotowania stanowiący (po wychłodzeniu) świetną pożywkę dla drobnoustrojów. Taki komin murowany z podłączonym okapem wręcz ocieka w środku.

Ad. 2 - otwórz kiedyś wlot swojego okapu do tego murownego komina i włóż rękę (tylko ją potem dobrze umyj!!) - pychota? :p

Ad.3 - prezentujesz tu nam swoją dziecinną teorię, że skoro czegoś nie widać, to tego tam nie ma :rolleyes:. Lub inaczej - czego oczy nie widzą, tego ...sercu nie żal.

Jeśli tak od lat robi wielu, to jeszcze nie znaczy, że tak jest dobrze, tylko, że tak im wygodniej.

Ad.1 - od kiedy to z okapu są spaliny? Ja dotąd słyszałem tylko o oparach zawierających oprócz pary wodnej wieloraki "syf" z gotowania stanowiący (po wychłodzeniu) świetną pożywkę dla drobnoustrojów. Taki komin murowany z podłączonym okapem wręcz ocieka w środku..

Rozumiem że jak puścimy ten cały syf na elewację to nic nie będzie ociekało i wszystko będzie cacy?

Staram się zrozumieć dlaczego od dawna usilnie lobbujesz za puszczaniem tego całego syfu z okapu na elewację i nie bardzo rozumiem.

Gość Konto usunięte_12*
Rozumiem że jak puścimy ten cały syf na elewację to nic nie będzie ociekało i wszystko będzie cacy?

Staram się zrozumieć dlaczego od dawna usilnie lobbujesz za puszczaniem tego całego syfu z okapu na elewację i nie bardzo rozumiem.

Zechciej poczytać wcześniejsze moje posty. Nie lubię się powtarzać. Już pisałem na temat dręczącego cię pytania o elewację.

to się nazywa mania dziurawienia elewacji i zamurowywania kominów murowanych... :-D

sobieradek ładnie wypunktował moją odpowiedź, ależ to same niczym nieuzasadnione opowiastki, co mi z tego, że komin jest brudny, to komin, musi być brudny i niech sobie jest, po drugie jak masz kuchnię gazową to co powstaje w procesie spalania gazu? -opowiedź: spaliny! Dodatkowa rura w kuchni puszczona nawet w rogu ściany aż do ściany zewnętrznej nie jest estetyczna, choćby ją tonami płyt obłożyć, znowu jakieś coś bo ktoś sobie coś ubzdurał, że kominy się brudzą. To proponuję wykopać rów przez środek łazienki i kuchni co by ścieki odprowadzać poza dom, bo rury kanalizacyjne się brudzą, tam to jest bakterii i drobnoustrojów i to tak blisko jedzenia bo w zlewowym odpływie.

Witam

Obserwuje dyskusje, nabiera rumiencow;)

Ale do rzeczy: dla mnie najlepszym wyjsciem tzn. najwygodniejszym:), byloby pociagniecie tej rury( jakiej w koncu, spiro czy innej?) do obecnej kratki komina wentylacyjnego. Na koncu tejze rury umieszczam klape zwrotna, przed wejsciem do komina( czy tak?). Rura ma miec jakis spadek? W ktora strone? Nie bedzie zadnego skraplacza, musialbym dziure w dole komina robic. Rure ocieplic welna? Przy wejsciu do komina rura bedzie musiala zakrecac o 90stopni, okap jest na tej scianie co komin wentylacyjny- czy bedzie to blad? No i z racji tego, ze bedzie reku, to obrobic wejscie rury do komina tak, zeby nie bylo zadnych nieszczelnosci. Czy prawde godom?;)

Witam

Obserwuje dyskusje, nabiera rumiencow;)

Ale do rzeczy: dla mnie najlepszym wyjsciem tzn. najwygodniejszym:), byloby pociagniecie tej rury( jakiej w koncu, spiro czy innej?) do obecnej kratki komina wentylacyjnego. Na koncu tejze rury umieszczam klape zwrotna, przed wejsciem do komina( czy tak?). Rura ma miec jakis spadek? W ktora strone? Nie bedzie zadnego skraplacza, musialbym dziure w dole komina robic. Rure ocieplic welna? Przy wejsciu do komina rura bedzie musiala zakrecac o 90stopni, okap jest na tej scianie co komin wentylacyjny- czy bedzie to blad? No i z racji tego, ze bedzie reku, to obrobic wejscie rury do komina tak, zeby nie bylo zadnych nieszczelnosci. Czy prawde godom?;)

Dyć dobrze godosz ;-)

Rura - to twój wybór - karbowana (elastyczna) "bardziej szumi", gładka mniej (ale wymaga stosowania kształtek), wszystko zależy od odległości, stopnia skomplikowania podłączenia, użytych materiałów, obudowy poprowadzonej rury etc. Ja użył bym elastycznej rury typu FLEX. Klapę zwrotną umieścił bym przed wejściem do komina, rura dobrze by było aby miała jednak spadek w kierunku okapu z 2% (im bliżej wejścia do komina tym wyżej ), rury nie trzeba ocieplać chyba że zależy Ci na wytłumieniu hałasu, ale i tak najwięcej powstaje go w samym okapie. Fakt, że okap będzie na ścianie kominowej to zaleta ze względu na odległość i łatwość w prowadzeniu rury. Wejście do komina powinno być szczelne, dobrze żeby rura sięgała do wewn. krawędzi kanału murowanego lub umieść tam klapę zwrotną i podłącz do niej rurę.

Powodzenia ;-)

Gość Konto usunięte_12*
to się nazywa mania dziurawienia elewacji i zamurowywania kominów murowanych... :-D

sobieradek ładnie wypunktował moją odpowiedź, ależ to same niczym nieuzasadnione opowiastki, co mi z tego, że komin jest brudny, to komin, musi być brudny i niech sobie jest, po drugie jak masz kuchnię gazową to co powstaje w procesie spalania gazu? -opowiedź: spaliny! Dodatkowa rura w kuchni puszczona nawet w rogu ściany aż do ściany zewnętrznej nie jest estetyczna, choćby ją tonami płyt obłożyć, znowu jakieś coś bo ktoś sobie coś ubzdurał, że kominy się brudzą. To proponuję wykopać rów przez środek łazienki i kuchni co by ścieki odprowadzać poza dom, bo rury kanalizacyjne się brudzą, tam to jest bakterii i drobnoustrojów i to tak blisko jedzenia bo w zlewowym odpływie.

To są dopiero dyrdymały i przekręcanie moich słów! Ale cóż, każdy może tu doradzać - jest demokracja.

Niech biedny czytelnik sam sobie (na wyczucie) wybierze :rolleyes:

• 3 months później...
kratka w ścianie (w zależności od wykonania) najczęściej skutkuje zaciekami na elewacji... albo ów kratkę wysunąć przed elewację kilka cm, albo zrobić mini parapecik pod kratką tak aby wystawał kilka cm od elewacji albo zrobić kominek... jeszcze kwestia odległości kratki od dachu i okien etc.

jeszcze kwestia odległości kratki od dachu i okien etc.

Rozumiem, że to zdanie dotyczy tej drugiej kratki (nie od okapu tylko do wentylacji kuchni)?

Od jednego okna z nawiewnikiem (kuchennego) jakieś 1,5m w linii prostej. Od drugiego okna z nawiewniekiem (w salonie) - jakieś 6m. Od dachu będzie ze 4m.

W projekcie okap i kratka wentylująca kuchnię są obok siebie.

Gość Konto usunięte_12*
Czy dobrze rozumiem, że rurę z okapu można wyprowadzić na elewację (wystarczy zwykła kratka w ścianie czy musi być jakiś dłuższy kominek)? Czy w kuchni w płytą elektryczną potrzebna jest jeszcze jakaś kratka wentylacyjna na dach?

Najpewniejszym rozwiązaniem jest wyprowadzenie oparów z okapu nadkuchennego oddzielnym kominkiem (rurociąg - rura spiro lub z PCW) ponad dach. Stamtąd ewentualne skropliny (występują tylko zimą!) spłuczą kolejne opady. Kratka z okapu w elewacji zewnętrznej, to zło konieczne stosowane wtedy, gdy nie ma innego wyjścia.

W kuchni z płytą elektryczną tak samo istnieje potrzeba wyprowadzenia oparów przy pomocy okapu na zewnątrz, bo występują tak samo, jak przy gotowaniu na gazie ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

W kuchni z płytą elektryczną tak samo istnieje potrzeba wyprowadzenia oparów przy pomocy okapu na zewnątrz, bo występują tak samo, jak przy gotowaniu na gazie ;)

Wiem wiem :)

Ja pytałem czy oprócz tego w kuchni potrzebna jest jeszcze jedna kratka wentylacyjna (oprócz okapu) wyprowadzona ponad dach.

W ogóle to pytań mam więcej bo mam wrażenie, że albo projektant albo murarze, albo obaj - coś namieszali w mojej wentylacji.

Zadałem je tutaj, ale jak na razie nikt nie podjął wyzwania :) - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=4717884#post4717884

Gość Konto usunięte_12*
Wiem wiem :)

Ja pytałem czy oprócz tego w kuchni potrzebna jest jeszcze jedna kratka wentylacyjna (oprócz okapu) wyprowadzona ponad dach.

Żadne "oprócz" - wentylacja w kuchni musi być, bo okap pracuje okresowo, a kuchnia (nawet z kuchenką elektryczną) musi być wentylowana stale. Wilgoć bowiem mniejsza lub większa (pomimo okapu) występuje tam zawsze.

Żadne "oprócz" - wentylacja w kuchni musi być, bo okap pracuje okresowo, a kuchnia (nawet z kuchenką elektryczną) musi być wentylowana stale. Wilgoć bowiem mniejsza lub większa (pomimo okapu) występuje tam zawsze.

Bez dwóch zdań muszę się zgodzić, mieszkałem długo w kuchni bez wentylacji i długo by opisywać skutki jej braku. W nowych kuchniach źródłem dużej ilości wilgoci są zmywarki, ekspresy do kawy, mikrofalówki, parowary, piekarniki, a także tostery i inne urzadzenia. Okap służy głównie do usuwania zanieczyszczeń powstających w w procesie gotowania na płycie elektr. lub gazowej. Wentylacja musi być!

Czy mając wymurowany częściowo 'komin okapowy' (z pustaków wentylacyjnych bodajże fi150) muszę w niego wkładać jeszcze jakąś rurę (docelowo będzie to podpięte do dachówki wentylacyjnej na dachu) czy powinienem raczej pociągnąć to w górę bez żadnego wkładu aż do dachówki?

Boję się że jeśli nie włożę tam żadnej rury, będzie się tam syfiło, a do tego skropliny będą mi wpadały w pustaki na dole.

Jeśli wkładać rurę, to jaka musi być jej minimalna średnica/przekątna (czy prostokątny kanał z PVC też się nadaje)?

Czy średnicę należy dobrać do wydajności okapu?

Rozumiem, że to zdanie dotyczy tej drugiej kratki (nie od okapu tylko do wentylacji kuchni)?

Od jednego okna z nawiewnikiem (kuchennego) jakieś 1,5m w linii prostej. Od drugiego okna z nawiewniekiem (w salonie) - jakieś 6m. Od dachu będzie ze 4m.

W projekcie okap i kratka wentylująca kuchnię są obok siebie.

W projekcie te kratki gdzie są? Na elewacji?

W projekcie te kratki gdzie są? Na elewacji?

W projekcie okap idzie do kominka na dachu, ale chciałem go wykorzystać do wentylacji garderoby na piętrze, która w międzyczasie została "doprojektowana".

Wypuścić okap przez ścianę jest mi po prostu wygodnie (a że kratka będzie na mało eksponowanej elewacji to będzie też w miarę estetyczne bo nie będę musiał walić kolejnego kominka na dachu).