Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki komin do skam-p premium 40 kW

jarecki_s

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie budowania domu, lecz neimam jak dogladac codziennie budowy, stąd moj problem. chce zainstalować kocioł skam-p premium 40 kW. W jakims folderze znalezionym w necie wyczytałem, że dla tego pieca komin powinien być 450 cm2 i 7m wysokosci. "majstry" na mojej budowie juz zbudowali komin, ale tylko w kotlowni, do deki, powiedzieli że dali wklad kominowy "20". Myśle sobie, bede miał te 400 cm2, ok, najwyzej z pół metra komin do góry pociągne.

Tylko jest jedno ALE..... jak sie dzisiaj okazało oni dali "20" tyle że okrągłą. czyli przekrój komina mam 314 cm2 a nie 450 jak powinno być.

Moje pytanie:

1. Czy kazać im rozebrać co trzeba i zrobić jak należy np. wkladem okraglym fi 25 (wtedy bede mial az nadmiar bo 490 cm2), czy może kwadratowym "20" i 400 cm2 wystarczy?

2. Czy moge tak zostawić jak jest? (wydaje mi sie że spalanie bedzie nieprawidłowe, bedzie za maly ciąg, więcej sadzy itp)

I jeszcze jedno:

3. czy mam dobrze dobrany rozmiar pieca

mam do ogrzania ok. 270 m2 pimieszczenia komercyjne wysokosc 3m + 75 m2 mieszkalne wys 2,5m + woda użytkowa (kaloryfery)

Dom dopiero co budowany, docelowo ma być ocieplony styropianem 15 albo 20 cm

• 2 months później...