jarecki_s 26.10.2010 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam. Jestem na etapie budowania domu, lecz neimam jak dogladac codziennie budowy, stąd moj problem. chce zainstalować kocioł skam-p premium 40 kW. W jakims folderze znalezionym w necie wyczytałem, że dla tego pieca komin powinien być 450 cm2 i 7m wysokosci. "majstry" na mojej budowie juz zbudowali komin, ale tylko w kotlowni, do deki, powiedzieli że dali wklad kominowy "20". Myśle sobie, bede miał te 400 cm2, ok, najwyzej z pół metra komin do góry pociągne.Tylko jest jedno ALE..... jak sie dzisiaj okazało oni dali "20" tyle że okrągłą. czyli przekrój komina mam 314 cm2 a nie 450 jak powinno być. Moje pytanie: 1. Czy kazać im rozebrać co trzeba i zrobić jak należy np. wkladem okraglym fi 25 (wtedy bede mial az nadmiar bo 490 cm2), czy może kwadratowym "20" i 400 cm2 wystarczy? 2. Czy moge tak zostawić jak jest? (wydaje mi sie że spalanie bedzie nieprawidłowe, bedzie za maly ciąg, więcej sadzy itp) I jeszcze jedno:3. czy mam dobrze dobrany rozmiar piecamam do ogrzania ok. 270 m2 pimieszczenia komercyjne wysokosc 3m + 75 m2 mieszkalne wys 2,5m + woda użytkowa (kaloryfery)Dom dopiero co budowany, docelowo ma być ocieplony styropianem 15 albo 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Komin fi.200mm wystarczy, na 350m2 moc też jest dobrze dobrana, tym bardziej,że 270... to tzw pomieszczenia komercyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts