Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogowe ogrzewanie czy to możliwe

szdar77

Recommended Posts

dzisiaj podczas rozmowy o instalacji ogrzewania podłogowego(jestem przed montażem ogrzewania) znajoma zastrzeliła mnie pewną opowieścią a mianowicie , prowadziła swego czasu jakiś tam hotelik bodajże w Szczyrku i tam często widywała turystów niemieckich i zauważała że mieli oni problemy ze stopami tzn .lekko pokrzywione palce u stóp, często przekrzywione całe stopy zaintrygowana tym widokiem u kolejnych turystów weszła z nimi w rozmowę i delikatnie zapytała co dlaczego mają problemy z tymi stopami .Odpowiedź mnie szokowała. Oni twierdzili że to wina ogrzewania podłogowego które montowali u siebie x lat temu , teraz oczywiście pozbyli się podłogówki i twierdzą że taka jest tendencja w Niemczech że ludzie wypiep....ają ogrzewanie podłogowe z domów.

Co wy na to , ja mam mętlik w głowie teraz bo za kilka miesięcy miałem wchodzić z rurkami do domu :)

pozdrawiam.

szdar77, spodziewałeś się innych odpowiedzi ? Tu ludzie po prostu żyją z ogrzewania podłogowego... tak czy inaczej. Albo już mają i myslą, że jak naskoczą na Ciebie, to im to

w przyszłości nie zaszkodzi.

A że może szkodzi ? Papierochy i wódka też , a jakoś to się kreci. P..... albo zdrowie, wybór

należy do ciebie.

Jak jestem u znajomych, którzy grzeją od spodu, momentalnie chcę jak najszybciej stamtąd wyjść, po prostu źle się czuję z przegrzanymi stopami.

Podpisano- wróg podłogówki.

Edytowane przez hes

szdar77, spodziewałeś się innych odpowiedzi ? Tu ludzie po prostu żyją z ogrzewania podłogowego... tak czy inaczej. Albo już mają i myslą, że jak naskoczą na Ciebie, to im to

w przyszłości nie zaszkodzi.

A że może szkodzi ? Papierochy i wódka też , a jakoś to się kreci. P..... albo zdrowie, wybór

należy do ciebie.

Jak jestem u znajomych, którzy grzeją od spodu, momentalnie chcę jak najszybciej stamtąd wyjść, po prostu źle się czuję z przegrzanymi stopami.

Podpisano- wróg podłogówki.

pewnei masz wieczną grzybicę i dlatego ja tak odczuwasz :-)

prawdę powiedziawszy gdybym usłyszał od was taka informację zareagowałbym tak samo :) wiedziałem że was rozbawię, nie jestem człowiekiem który wierzy we wszystko co usłyszy dlatego rzuciłem to na forum.

Jednak coś w tym musi być skoro twierdza że to od podłogówki a od dawna znane jest złe działanie żył wodnych na stawy.A przypomniało mi się jeszcze jak kolega który ma firmę wykończeniową w Niemczech mówił że bardzo rzadko spotyka on tam nowe domy z podłogówką , że z tego rezygnują .

pewnei masz wieczną grzybicę i dlatego ja tak odczuwasz :-)

Podłogówka powoduje wieczna grzybicę ? Kto Ci tak nawciskał ?

Na wszelki wypadek nie mam i nie chcę mieć ogrzewanie podłogowego.

O jego szkodliwości czytałem jeszcze w latach 70, w niemieckiej książce zresztą.

(Ogrzewanie i klimatyzacja).

Edytowane przez hes

No 40 lat temu to zapewne była szkodliwa bo nie budowało się tak dobrze ocieplonych domów i trzeba było ją grzać do wysokich temperatur. Zaufaj mi hes, u mnie jest prawie zupełnie nie odczuwalna za wyjątkiem łazienek.

Odczujesz... za paręnaście lat. A jak nie Ty, to dzieci...

Człowiek nie jest fizjologicznie przystosowany na podgrzewanie od spodu. Nóżki puchną i z tego mogą się pojawiać dolegliwości nóg, tak pisali

w tej tłumaczonej z niemieckiego książce. Wtedy jeszcze takie książki nie były sponsorowane przez producentów elementów podłogówki.

Ale tak jak napisałem- "wybór należy do ciebie". Zwisa mi , czy będziecie mieli problemy czy nie. Nie lubię i już. Wolę ciepełko z innej strony.