Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogowe ogrzewanie czy to możliwe

szdar77

Recommended Posts

Kurcze, faktycznie moja prababcia kiedyś moczyła nogi w ciepłej wodzie i zmarła. Coś w tym faktycznie musi być, przecież miała dopiero 104 lata!:(

Położyłem termometr na podłogę. Na wysokości jednego metra miałem 21,5oC, zobaczymy za godzinę ile będzie. Ale żeby nie było że próbuję nagiąć wynik to zmierzę jeszcze rano.

Edytowane przez Liwko

Liwko, nie chodzi o temp. nawet 20 cm nad podłogą tylko o temp. samej podłogi więc pomiary które robisz sa nic nie warte.

No właśnie położyłem na podłogę.

Trochę dziwne bo temp. przez 30 min spadła o 0,1oC ale to zapewne dlatego że pracuje w nocy kiedy nogi mam na wysokości 37cm (naprawdę 37:)). Zmierzę rano.

Edytowane przez Liwko

...Człowiek nie jest fizjologicznie przystosowany na podgrzewanie od spodu. Nóżki puchną i z tego mogą się pojawiać dolegliwości nóg, tak pisali

w tej tłumaczonej z niemieckiego książce. Wtedy jeszcze takie książki nie były sponsorowane przez producentów elementów podłogówki.

No to ja wyrzucam, kapcie, trampki, buty, skarpetki ...bo strasznie mnie w stopy grzeją. ;-)

.... Wolę ciepełko z innej strony.

Taaa miałem kumpla na studiach, też tak mówił i ......często zmieniał spodnie ;-)

A poważnie mam podłogówkę w całym domu. Przy temperaturach zewn. 0 do +1st. C temperatura na wyjściu z pieca w podłoge ma 27-28,5st. , a w domu 21,5st.

Być może Ci Niemcy mając podłogówkę, a na niej ceramikę chodzili po płytkach boso.....cóż nie jest to najwygodniejsze i stopy mogą zaboleć i pewnie po jakimś czasie może dojść do zwyrodnień.

Podłogówka powoduje wieczna grzybicę ? Kto Ci tak nawciskał ?

Na wszelki wypadek nie mam i nie chcę mieć ogrzewanie podłogowego.

O jego szkodliwości czytałem jeszcze w latach 70, w niemieckiej książce zresztą.

(Ogrzewanie i klimatyzacja).

to była ironia do Twojej wypowiedzi, a nie moje spostrzeżenia czy doświadczenia.

Oczywiscie dobrze wykonana i wyregulowana podlogowka jest komfortowa i bezpieczna.

Ale w tym wszystkim zapominacie, ze pelno instalacji amatorskich lub pseudo-profesjonalnych, ktore (bledne obliczenia lub brak dosw. wykonawcy) skutkuja koniecznoscia wyzszej temperatury, zeby utrzymac komfort. Problem generuja rowniez domy zle lub prawie w ogole nie docieplone.

To taki troche komentarza off-topic - pamietajcie, ze na tym forum sa zazwyczaj uzytkownicy swiadomi i posiadajacy wieksza wiedze budowlana niz wiekszosc spoleczenstwa. A przecietna osoba nie dopinuje "fachowca", albo da sobie rozne bzdury wmowic i pozniej z okien wieje, dachowki spadaja a podlogowka ma 40st.

Pzdr

Edytowane przez qqlio
typo

A to była moja ironia, której nie skumałeś- do Twojej wypowiedzi ... Takie stare numery na forum. Pozdrawiam bystrzaków.

trudno wyczuć ironię w tekście od osoby, która z załozenia i przezorności nie zamontowała sobie podłogówki.

Zauważyłem, że przeciwicy to się biorą z tego, że im po prostu szkoda wydać kasy więcej na coś co mogą mieć za niższą cenę przy niższym komforcie.

10 lat temu tez byłem przeciwnikiem zmywarki :-)

Akurat ostatnio z wizytą był u mnie na budowi wujek wraz ze swoją panią. Wujek pracuje w Holandii a mieszka w Niemczech. Rozmawialiśmy o cenie mieszkań (w bloku) w PL i DE. Dowiedziałąm się, że czynsze w mieszkaniach z podłogówką są dużo wyższe (ze względu na komfort) więc jako, że Niemcy do rozrzutnych nie należą ...

Ale inną ciekawą rzecz usłyszałam. Trochę OT wybaczcie. Dopłacali im do kolektorów a teraz wiadomo, że szukają wszędzie kasy chcą ... od nich opłat za użytkowanie kolektorów słonecznych (nie wiem czy w fornie opłat czy też podatków).

Dopłacali im do kolektorów a teraz wiadomo, że szukają wszędzie kasy chcą ... od nich opłat za użytkowanie kolektorów słonecznych (nie wiem czy w fornie opłat czy też podatków).

Ale jaja he, he. Zawsze mówię że kolektory w naszym klimacie dla zwykłego domu to porażka, a teraz jeszcze taki dodatkowy kwiatek no, no.