Liwko 26.10.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Kurcze, faktycznie moja prababcia kiedyś moczyła nogi w ciepłej wodzie i zmarła. Coś w tym faktycznie musi być, przecież miała dopiero 104 lata! Położyłem termometr na podłogę. Na wysokości jednego metra miałem 21,5oC, zobaczymy za godzinę ile będzie. Ale żeby nie było że próbuję nagiąć wynik to zmierzę jeszcze rano. Edytowane 26 Października 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.10.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Liwko, nie chodzi o temp. nawet 20 cm nad podłogą tylko o temp. samej podłogi więc pomiary które robisz sa nic nie warte.Ale ja również uważam że nie przekraczanie 29oC powierzchni podlogi przy używaniu podłogowki nie szkodzi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.10.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Liwko, nie chodzi o temp. nawet 20 cm nad podłogą tylko o temp. samej podłogi więc pomiary które robisz sa nic nie warte. No właśnie położyłem na podłogę. Trochę dziwne bo temp. przez 30 min spadła o 0,1oC ale to zapewne dlatego że pracuje w nocy kiedy nogi mam na wysokości 37cm (naprawdę 37:)). Zmierzę rano. Edytowane 26 Października 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 26.10.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 ...Człowiek nie jest fizjologicznie przystosowany na podgrzewanie od spodu. Nóżki puchną i z tego mogą się pojawiać dolegliwości nóg, tak pisali w tej tłumaczonej z niemieckiego książce. Wtedy jeszcze takie książki nie były sponsorowane przez producentów elementów podłogówki. No to ja wyrzucam, kapcie, trampki, buty, skarpetki ...bo strasznie mnie w stopy grzeją. .... Wolę ciepełko z innej strony. Taaa miałem kumpla na studiach, też tak mówił i ......często zmieniał spodnie A poważnie mam podłogówkę w całym domu. Przy temperaturach zewn. 0 do +1st. C temperatura na wyjściu z pieca w podłoge ma 27-28,5st. , a w domu 21,5st. Być może Ci Niemcy mając podłogówkę, a na niej ceramikę chodzili po płytkach boso.....cóż nie jest to najwygodniejsze i stopy mogą zaboleć i pewnie po jakimś czasie może dojść do zwyrodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.10.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 koszt eksploatacji równiez A to niby dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.10.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Prawda jest taka że koszt wykonania podłogówki jest wyższy niż instalacji standardowej,koszt eksploatacji równiez i nie każdy moze sobie na nią pozwolić. i stad sie pewnie biorą takie mity... A mnie się wydaje, że jest odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 27.10.2010 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Podłogówka powoduje wieczna grzybicę ? Kto Ci tak nawciskał ? Na wszelki wypadek nie mam i nie chcę mieć ogrzewanie podłogowego. O jego szkodliwości czytałem jeszcze w latach 70, w niemieckiej książce zresztą. (Ogrzewanie i klimatyzacja). to była ironia do Twojej wypowiedzi, a nie moje spostrzeżenia czy doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Ale Pamiętaj że podłogówkę grzejesz do niższych temperatur (a pro po, zmierzyłem rano temp. podłogi 22,3oC, na wysokości 1,3m 21,3oC to chyba nogi mi się nie powykręcają?) i przeciętnie zyski są o około 15% w stosunku do grzejników. Koszta eksploatacyjne są na pewno niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.10.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) to była ironia do Twojej wypowiedzi, a nie moje spostrzeżenia czy doświadczenia. A to była moja ironia, której nie skumałeś- do Twojej wypowiedzi ... Takie stare numery na forum. Pozdrawiam bystrzaków. Edytowane 27 Października 2010 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 27.10.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) Oczywiscie dobrze wykonana i wyregulowana podlogowka jest komfortowa i bezpieczna.Ale w tym wszystkim zapominacie, ze pelno instalacji amatorskich lub pseudo-profesjonalnych, ktore (bledne obliczenia lub brak dosw. wykonawcy) skutkuja koniecznoscia wyzszej temperatury, zeby utrzymac komfort. Problem generuja rowniez domy zle lub prawie w ogole nie docieplone. To taki troche komentarza off-topic - pamietajcie, ze na tym forum sa zazwyczaj uzytkownicy swiadomi i posiadajacy wieksza wiedze budowlana niz wiekszosc spoleczenstwa. A przecietna osoba nie dopinuje "fachowca", albo da sobie rozne bzdury wmowic i pozniej z okien wieje, dachowki spadaja a podlogowka ma 40st. Pzdr Edytowane 27 Października 2010 przez qqlio typo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 27.10.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A to była moja ironia, której nie skumałeś- do Twojej wypowiedzi ... Takie stare numery na forum. Pozdrawiam bystrzaków. trudno wyczuć ironię w tekście od osoby, która z załozenia i przezorności nie zamontowała sobie podłogówki. Zauważyłem, że przeciwicy to się biorą z tego, że im po prostu szkoda wydać kasy więcej na coś co mogą mieć za niższą cenę przy niższym komforcie. 10 lat temu tez byłem przeciwnikiem zmywarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 10 lat temu tez byłem przeciwnikiem zmywarki Zmywarki nawet dzisiaj dla wielu są be, dużo wody i prądu zużywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 27.10.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Ja mam pokrzywione palce nigdy nie miałem podłogówki czy to oznacza że powodem są grzejniki ? Chyba je zdemontuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 27.10.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Akurat ostatnio z wizytą był u mnie na budowi wujek wraz ze swoją panią. Wujek pracuje w Holandii a mieszka w Niemczech. Rozmawialiśmy o cenie mieszkań (w bloku) w PL i DE. Dowiedziałąm się, że czynsze w mieszkaniach z podłogówką są dużo wyższe (ze względu na komfort) więc jako, że Niemcy do rozrzutnych nie należą ...Ale inną ciekawą rzecz usłyszałam. Trochę OT wybaczcie. Dopłacali im do kolektorów a teraz wiadomo, że szukają wszędzie kasy chcą ... od nich opłat za użytkowanie kolektorów słonecznych (nie wiem czy w fornie opłat czy też podatków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Dopłacali im do kolektorów a teraz wiadomo, że szukają wszędzie kasy chcą ... od nich opłat za użytkowanie kolektorów słonecznych (nie wiem czy w fornie opłat czy też podatków). Ale jaja he, he. Zawsze mówię że kolektory w naszym klimacie dla zwykłego domu to porażka, a teraz jeszcze taki dodatkowy kwiatek no, no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts