wypas 26.10.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam Przeczytalem na tym forum, ze ZUK czy tez gmina nie ma prawa obciazyc inwestora za rozbudowe sieci wodnej. W moim przypadku ZUK we Wroclawiu - dokladnie Kielczow, ma zarzadzenie, ze pokryje tylko 30% kosztow jezeli inwestor zechce sam wybudowac siec we wlasnym zakresie , jednak kwota jaka mozna otrzymac to max 1200zl. Oczywiscie mozna czekac latami i oni zrobia to w swoim zakresie, ale nie wiadomo kiedy.Jak to sie ma do ustawy 'wodnej'? Podobno takie postanowienia gminy sa nielegalne i mozna je zaskarzyc do sadu. Moje pytanie wiec, jak dokladnie to zrobic. Do jakiego sadu, ile to bedzie kosztowalo i trwalo? Czy ktos ma doswiadczenie w tej sprawie? Czy lepiej wziasc te 1200zl od gminy i zrobic wodociag ponad 100m i pokryc reszte ze swojej kieszeni?PozdrawiamTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 08.11.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja właśnie będę budować wodociąg i przyłącze też 100m wychodzi. Buduje we wrocku na karłowicach bo w bocznej odnodze głownej ulicy nie ma żadnych mediów. Już wydałam na papiery 7tys a robota i material ok 35k. Ja mam w warunkach z mpwik ze aby dostarczyli mi wodę musze sobie wybudowac wodociag i przekazac im na wlasnosc odpłatnie (zwrot 20% kosztów) bo oni w najbliższych latach nie planują rozbudowy sieci. A za zachodnią granicą to się idzie i podaje dokładny adres, żeby do dobrego domu wodę podpięli. Co za beznadzieja u nas jest to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.11.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A za zachodnią granicą to się idzie i podaje dokładny adres, żeby do dobrego domu wodę podpięli. Co za beznadzieja u nas jest to masakra. I co, i ten niemiecki zakład wodociągowy za darmo podciąga do Ciebie 100 m rury, żeby Ci podłączyć wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 08.11.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Nie że niemiecki zakład mi będzie robił. Tak to jest w Niemczech po prostu, tam sie wogle nie załatwia tylu papierów, chcesz wybudować dom to zgłaszasz że będziesz budował tu i tu, budujesz i podłączają ci wszystkie media. No przynajmniej tak w skrócie mówiły mi dwie osoby, raz wujek który pracował tam 15lat w budowlance a teraz szwagier i jego kolega którzy właśnie zjechali a też robili budowlankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.11.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Nie że niemiecki zakład mi będzie robił. Tak to jest w Niemczech po prostu, tam sie wogle nie załatwia tylu papierów, chcesz wybudować dom to zgłaszasz że będziesz budował tu i tu, budujesz i podłączają ci wszystkie media. No przynajmniej tak w skrócie mówiły mi dwie osoby, raz wujek który pracował tam 15lat w budowlance a teraz szwagier i jego kolega którzy właśnie zjechali a też robili budowlankę. Bzdura. Owszem gmina niemiecka to robi "na wlasny" koszt. Ale. Moj dobry przyjaciel jak kupowal od develpera domek na nowo budowanym osiedlu, to pozycje na fakturze stanowila dosyc znaczna kwota kilkunastu tysiecy ojro, ktore byly przez developera wplacane do gminnej kasy (od kazdego domu) I gmina wtedy im grzecznie wszystkie media podciagala, robila asflatowa droge itp. Z tego co przyjaciel mowil, wplacenie tej kwoty bylo warunkiem koniecznym do uzyskania pozwolenia na budowe. Generalnie nie chca gminy budowania gdzie popadanie, tak jak w Polandii ze "szczelnymi" szambami, wlasnymi studniami itd w szczerym polu. Wiec nie jest do konca prawda ze za darmo. Choc pewnie zalezy to od gminy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.11.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Na świecie NIGDY nie dostaje się nic za darmo, ZAWSZE ktoś w jakiś sposób za to płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.11.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Na świecie NIGDY nie dostaje się nic za darmo, ZAWSZE ktoś w jakiś sposób za to płaci. Swieta prawda. Ostatnio to nawet po mordzie nie mozna za darmo dostac marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 13.11.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Można zaskarżyć do sądu, jak i do UOKiK. W jednym i drugim przypadku to trochę potrwa. Jednak masz już świadomość, że pieniądze które przeznaczysz na budowe sieci gmina uzyska nielegalnie, w wątku Precedens... przytoczyłam kilka wybranych orzeczeń sądów, jak i decyzje prezesa UOKiK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.11.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Na świecie NIGDY nie dostaje się nic za darmo, ZAWSZE ktoś w jakiś sposób za to płaci. Przepraszam jak za darmo? Przecież oni ci dostarczają wodę za która ty płacisz. To trochę tak jakbyś się musiał dożuwać na budowę CPNu bo chcesz auto tankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.11.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 I co, sądzisz, że gdy im się to opłaca, to też każą się dorzucać do budowy wodociągu? Bo ja jestem przekonany, że każą tylko wtedy, gdy wychodzi, że będzie im się to zbyt długo zwracać. Jakby ten CPN był wybudowany tylko dla Ciebie, to na pewno musiałbyś się na niego dorzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts