Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

polska myśl techniczna (w narodzie nie ginie)

wyanna

Recommended Posts

Cześć, pewnie każdy z Was widział większe lub mniejsze buble budowlano-wykończeniowe. I o ile u siebie buble doprowadzają do rozpaczy i uruchomienia całej palety słów nieparlamentarnych, o tyle cudze buble każą się tylko zastanowić, co artysta miał na myśli, tworząc swoje dzieło. Mnie zdarza się uwieczniać takie rzeczy na zdjęciach. Oto przykład takiej "polskiej myśli technicznej" z Białegostoku. Jeśli też macie podobne kurioza, pochwalcie się.

http://img146.imageshack.us/img146/4204/zdjcie0067c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ja jako przykłady dałbym wszystkie pokrywy i włazy umieszczone w pasie jezdni.

Albo, czy kratki burzowe umieszczone w pasie jezdni? Wystarczy je trochę odsunąć w kierunku chodnika?

Jak widzę jakiś absurd techniczny to zaraz mi się ciśnie na usta hasło TERAZ POLSKA!

O dokładnie! Na jakiego grzyba te studzienki są w asfalcie? Przecież jak coś pierdyknie, to trzeba zastawić pas/całą jezdnię, zrobić korek, wkurzyć paru kierowców. Nie można w chodnikach tego montować? Przecież nawet w przypadku rozbiórki łatwiej i taniej jest zdjąć płyty chodnikowe, niż rozryć asfalt. Osobną kwestią jest fantazja rozmieszczania tych studzienek. W Warszawie moim number 1 wkurwu jest środkowy pas trasy łazienkowskiej od wiaduktu Marszałkowskiej w dół aż do ślimaków przy moście. Nie ma opcji, żeby nie pierdyknąć w którąś z tych fantazyjnie rozmieszczonych po obu stronach studzienek.