Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

idea domu autonomicznego (częściowo)

Recommended Posts

No to policz 1 C to ponad 100 kWh - razem z piwnicą nagrzewa się też grunt po nią i dookoła (oczywiście im zimniej tym każdy stopień jest wyższy - wpływ gruntu) czyli 13 * 100 =ok 1300 kWh, Codziennie odzyskuję jakieś ok 20 kWh wentylacji i CWU czyli 20 kWh * 150 = 3000 kWh.

Czyli mam 4000 kWh ciepła przy zapotrzebowaniu ok 10000 kWh. Ciepło odzyskuję PC nie za darmo ale z dobrym COPem, wykorzystując też ciepło spod dachu w godzinach dziennych. Np w dniu dzisiejszy moja piwnica nadal się nagrzewa - lekko bo tak naprawdę temperatura w domu jest zbyt wysoka. Nie pisałem że zapewni mi to 100 %, mówię że jest to darmowe ciepło które można jakoś zagospodarować. Nikt nie broni zrobić wylewki na podłodze w piwnicy, nieizolowanej od dna i gromadzić ciepło w ziemii. Jeżeli wokół ław pojedziesz jakąś izolacją w dół to możesz mieć bardzo grubą warstwę ziemi też nagrzaną i dobrze zaizolowaną.

Nie piszę że system jest doskonały - jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej np. 5 ( w dzień) to faktycznie bez sensu jest ogrzewanie moją PC bo następuje niewspółmierne wychładzanie piwnicy (powietrzna ciągnie 500 m3/h), niemniej przez ponad 9 miesięcy w roku mam spokój.

Bzdury piszesz!

• Odpowiedzi 352
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bzdury piszesz!

Dzięki za życzliwą uwagę, lubię takie pogłębione wypowiedzi. Nie wiem czy mylę się w rachunkach czy nie. Ten system działał już poprzedni sezon i jakoś się sprawdzał - nie powiem że doskonale - w grudniu temperatura w piwnicy zaczęła osiągać nawet 13 C i już niestety trochę musiałem przepalać. W tym roku trochę poprawiłem ocieplenie chałupy - zobaczę co będzie. Jeszcze raz dzięki !!!![

Edytowane przez rudy_36
zmiana

Bzdury piszesz!

he he...

rudy_36 nie zastanowiło cię to ...

jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej np. 5 ( w dzień) to faktycznie bez sensu jest ogrzewanie moją PC bo następuje niewspółmierne wychładzanie piwnicy (powietrzna ciągnie 500 m3/h), niemniej przez ponad 9 miesięcy w roku mam spokój.

Po prostu traktujesz piwnicę jak dolne źrudło. Nic Ci to nie daje. Przeczytaj wątek o GWC.

Dokładnie tak jest. Tylko tyle że to źródło dolne mogę ciągle trochę regenerować (wentylacja, ścieki, ciepło spod dachu) i nad tym źródłem mam dom czyli tak bardzo się samo z siebie nie wychładza. Jest to jakaś alternatywa dla ludzi co już mają piwnicę i jakiś prosty kocioł wymagający obsługi. Początkowo chodziło mi tylko o pompę do CWU, później naprawdę małym kosztem wpiąłem to do CO.

Wątek jest o domu autonomicznym wg mnie piwnica daje trochę możliwości....

wilgotność 100% przy 12C a wilgotność 100% przy 25C to kolosalna różnica!!!

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Feuchte_Luft.png&filetimestamp=20051120170646#file

Pozagrzebywać w tym piachu te beczki 200l więcej da. Takie beczki z ciepłem....

Rozumiem,że masz na myśli setki beczek z płynem.

he he...

rudy_36 nie zastanowiło cię to ...

jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej np. 5 ( w dzień) to faktycznie bez sensu jest ogrzewanie moją PC bo następuje niewspółmierne wychładzanie piwnicy (powietrzna ciągnie 500 m3/h), niemniej przez ponad 9 miesięcy w roku mam spokój

Gdyby moja PC wyrzucała ochłodzone powietrze do piwnicy to działałoby to jak DZ w zwykłej PC - pobiera z gruntu i ochłodzoną ciecz wprowadza w grunt.

Jeżeli temperatura wylatującego powietrza z PC jest niższa niż temperatura zewnętrzna to faktycznie pobieram mniej niż 100 % ciepła z piwnicy. np temperatura piwnicy 13 C zewnętrzna 5 temperatura wylotu z PC 1 - pobieram ok 66 % ciepła z piwnicy i 33 % ciepła z powietrza w przybliżeniu.

Faktycznie zabawa polega na tym że na te 500 m3/h składa się około 100 m3/h z wentylacji (i tak przecież musi być wentylacja a jest to bardzo dobry moment aby np odebrać ciepło z wilgoci domowej) i 250 m3/h powietrza spod dachu (pewnie coś musisz wiedzieć o tym cieple). Czyli np odbiór ciepła może z piwnicy może być nawet liczbą ujemną (piwnica się nagrzewa - podczas pracy PC np ostatnie dni). Temperatura wylotu z PC w okresie grzewczym wynosi zazwyczaj 0 - 5 C i dlatego te 5 C temperatury zewnętrznej uznaję za faktyczną granicę tej zabawy. Przy niższych temperaturach powinienem stosować jakąś przepustnicę aby powietrze krążyło w piwnicy - wg mnie jest to bez sensu.

Sprawdziłem ubiegły rok ze względu na ilość dni z temperaturami maksymalnymi powyżej 5 C:

pażdziernik: 31

listopad 16

grudzień 11

styczeń 5

luty 3

marzec 24

Pozdrawiam

Faktycznie zabawa polega na tym że na te 500 m3/h składa się około 100 m3/h z wentylacji (i tak przecież musi być wentylacja a jest to bardzo dobry moment aby np odebrać ciepło z wilgoci domowej) i 250 m3/h powietrza spod dachu (pewnie coś musisz wiedzieć o tym cieple). Czyli np odbiór ciepła może z piwnicy może być nawet liczbą ujemną (piwnica się nagrzewa - podczas pracy PC np ostatnie dni).

o tym drobnym szczególe wcześniej nie wspomniałeś ...;)

teraz to wygląda trochę bardziej sensownie ...:)

Przestrzenie między drobinami piasku to powietrze o wilgotnośći 100%,każda ingerencja w jego temperaturę musi przynieść zmianę ciśnienia.Wzrost temperatury o 20oC to wzrost ciśnienia o ok.20kg/m2.Zakładając,że fundament to taka odwrócona szczelna donica ,można przypuszczać ,że to nadciśnienie będzie rozładowane pod ławami fundamentowymi-do atmosfery.Stąd moja teza,że zbytnie podgrzewanie gruntu spowoduje gwałtowną stratę energii cieplnej jesienią na skutek obniżenia temp.gruntu otaczającego budynek.Różnica ciśnień pary wodnej spowoduje,gwałtowny jej odpływ z pod fundamentu,a więc odpływ energii......

jak ta odwrócona SZCZELNA donica jak zgromadzi tą rozgrzaną wodę/parę to czy nie zachowa się jak balon (takie jak balony nad kortami tenisowymi)-lżejsze do góry -pytam.

Pomysł trochę nomen omen utopijny.Jak zostawisz dziurki to przez lata ta woda odparuje.Jak nie to kilkadziesiąt beczek na naczynie wzbiorcze by trzeba zostawić.A w jednym czy drugim wypadku po latach chałupa się zawali.Nie wspomnę o koszcie takiego przedsięwzięcia.Mój piaseczek pod chudziakiem ma pojemność cieplną równą 60.000lwody ,czyli 300 twoich beczek i to za darmo.Jedynym kosztem jest 100mb.pexa,który dostarcza tam ciepło z solara.

• 2 weeks później...

Problem leży po stronie tylko i wyłącznie gotowania, bo tego u rozeznać nie potrafię.

O co chodzi? płyta indukcyjna czy piekarnik, i czajnik choć mniej bo to by dało się obejść.

Kuchni indukcyjnej nie czy piekarnika za duża moc. Ktoś powie to gotowanie na kuchni "węglowej"

czy na biogaz może. chodzi o komfort. Latanie za drewnem co dzień jest męczące, po za tym

przegrzewanie budynku, i spaliny w przypadku gazu.

Nie wiem gdzie, ale widzę szansę w sprężaniu powietrza,

pralkę da radę, wiertarki też, od bidy tylko wielkie straty wytwarzanie tak prądu i grzanie wody w czajniku. płyty indukcyjnej nadal nie widzę w tym zestawie.

Dużego kopa energii potrzebuje na starcie i już :(