herakles 04.10.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 No to policz 1 C to ponad 100 kWh - razem z piwnicą nagrzewa się też grunt po nią i dookoła (oczywiście im zimniej tym każdy stopień jest wyższy - wpływ gruntu) czyli 13 * 100 =ok 1300 kWh, Codziennie odzyskuję jakieś ok 20 kWh wentylacji i CWU czyli 20 kWh * 150 = 3000 kWh. Czyli mam 4000 kWh ciepła przy zapotrzebowaniu ok 10000 kWh. Ciepło odzyskuję PC nie za darmo ale z dobrym COPem, wykorzystując też ciepło spod dachu w godzinach dziennych. Np w dniu dzisiejszy moja piwnica nadal się nagrzewa - lekko bo tak naprawdę temperatura w domu jest zbyt wysoka. Nie pisałem że zapewni mi to 100 %, mówię że jest to darmowe ciepło które można jakoś zagospodarować. Nikt nie broni zrobić wylewki na podłodze w piwnicy, nieizolowanej od dna i gromadzić ciepło w ziemii. Jeżeli wokół ław pojedziesz jakąś izolacją w dół to możesz mieć bardzo grubą warstwę ziemi też nagrzaną i dobrze zaizolowaną. Nie piszę że system jest doskonały - jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej np. 5 ( w dzień) to faktycznie bez sensu jest ogrzewanie moją PC bo następuje niewspółmierne wychładzanie piwnicy (powietrzna ciągnie 500 m3/h), niemniej przez ponad 9 miesięcy w roku mam spokój. Bzdury piszesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 04.10.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Bzdury piszesz! Dzięki za życzliwą uwagę, lubię takie pogłębione wypowiedzi. Nie wiem czy mylę się w rachunkach czy nie. Ten system działał już poprzedni sezon i jakoś się sprawdzał - nie powiem że doskonale - w grudniu temperatura w piwnicy zaczęła osiągać nawet 13 C i już niestety trochę musiałem przepalać. W tym roku trochę poprawiłem ocieplenie chałupy - zobaczę co będzie. Jeszcze raz dzięki !!!![ Edytowane 4 Października 2012 przez rudy_36 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.10.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Po prostu traktujesz piwnicę jak dolne źrudło. Nic Ci to nie daje. Przeczytaj wątek o GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Bzdury piszesz! he he... rudy_36 nie zastanowiło cię to ... jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej np. 5 ( w dzień) to faktycznie bez sensu jest ogrzewanie moją PC bo następuje niewspółmierne wychładzanie piwnicy (powietrzna ciągnie 500 m3/h), niemniej przez ponad 9 miesięcy w roku mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 05.10.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Po prostu traktujesz piwnicę jak dolne źrudło. Nic Ci to nie daje. Przeczytaj wątek o GWC. Dokładnie tak jest. Tylko tyle że to źródło dolne mogę ciągle trochę regenerować (wentylacja, ścieki, ciepło spod dachu) i nad tym źródłem mam dom czyli tak bardzo się samo z siebie nie wychładza. Jest to jakaś alternatywa dla ludzi co już mają piwnicę i jakiś prosty kocioł wymagający obsługi. Początkowo chodziło mi tylko o pompę do CWU, później naprawdę małym kosztem wpiąłem to do CO. Wątek jest o domu autonomicznym wg mnie piwnica daje trochę możliwości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.10.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Ale zaraz obok, na głębokości 1m ppt masz źródło dla swojej pompy po stokroć zasobniejsze i po stokroć lepiej się regenerujące aniżeli twoja piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.10.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 wilgotność 100% przy 12C a wilgotność 100% przy 25C to kolosalna różnica!!! http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Feuchte_Luft.png&filetimestamp=20051120170646#file Pozagrzebywać w tym piachu te beczki 200l więcej da. Takie beczki z ciepłem.... Rozumiem,że masz na myśli setki beczek z płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 06.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 he he... rudy_36 nie zastanowiło cię to ... jeżeli temperatura zewnętrzna spada poniżej np. 5 ( w dzień) to faktycznie bez sensu jest ogrzewanie moją PC bo następuje niewspółmierne wychładzanie piwnicy (powietrzna ciągnie 500 m3/h), niemniej przez ponad 9 miesięcy w roku mam spokój Gdyby moja PC wyrzucała ochłodzone powietrze do piwnicy to działałoby to jak DZ w zwykłej PC - pobiera z gruntu i ochłodzoną ciecz wprowadza w grunt. Jeżeli temperatura wylatującego powietrza z PC jest niższa niż temperatura zewnętrzna to faktycznie pobieram mniej niż 100 % ciepła z piwnicy. np temperatura piwnicy 13 C zewnętrzna 5 temperatura wylotu z PC 1 - pobieram ok 66 % ciepła z piwnicy i 33 % ciepła z powietrza w przybliżeniu. Faktycznie zabawa polega na tym że na te 500 m3/h składa się około 100 m3/h z wentylacji (i tak przecież musi być wentylacja a jest to bardzo dobry moment aby np odebrać ciepło z wilgoci domowej) i 250 m3/h powietrza spod dachu (pewnie coś musisz wiedzieć o tym cieple). Czyli np odbiór ciepła może z piwnicy może być nawet liczbą ujemną (piwnica się nagrzewa - podczas pracy PC np ostatnie dni). Temperatura wylotu z PC w okresie grzewczym wynosi zazwyczaj 0 - 5 C i dlatego te 5 C temperatury zewnętrznej uznaję za faktyczną granicę tej zabawy. Przy niższych temperaturach powinienem stosować jakąś przepustnicę aby powietrze krążyło w piwnicy - wg mnie jest to bez sensu. Sprawdziłem ubiegły rok ze względu na ilość dni z temperaturami maksymalnymi powyżej 5 C: pażdziernik: 31 listopad 16 grudzień 11 styczeń 5 luty 3 marzec 24 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Faktycznie zabawa polega na tym że na te 500 m3/h składa się około 100 m3/h z wentylacji (i tak przecież musi być wentylacja a jest to bardzo dobry moment aby np odebrać ciepło z wilgoci domowej) i 250 m3/h powietrza spod dachu (pewnie coś musisz wiedzieć o tym cieple). Czyli np odbiór ciepła może z piwnicy może być nawet liczbą ujemną (piwnica się nagrzewa - podczas pracy PC np ostatnie dni). o tym drobnym szczególe wcześniej nie wspomniałeś ... teraz to wygląda trochę bardziej sensownie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Rozumiem,że masz na myśli setki beczek z płynem. Z płynem zwanym WODĄ. 4kJ/kgK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.10.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Bliższe zaokrąglenie to 4,2kJ/kg/K.A te kilkaset beczek to zakopałeś u siebie pod podłogą,czy tylko doradzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 06.10.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Przestrzenie między drobinami piasku to powietrze o wilgotnośći 100%,każda ingerencja w jego temperaturę musi przynieść zmianę ciśnienia.Wzrost temperatury o 20oC to wzrost ciśnienia o ok.20kg/m2.Zakładając,że fundament to taka odwrócona szczelna donica ,można przypuszczać ,że to nadciśnienie będzie rozładowane pod ławami fundamentowymi-do atmosfery.Stąd moja teza,że zbytnie podgrzewanie gruntu spowoduje gwałtowną stratę energii cieplnej jesienią na skutek obniżenia temp.gruntu otaczającego budynek.Różnica ciśnień pary wodnej spowoduje,gwałtowny jej odpływ z pod fundamentu,a więc odpływ energii...... jak ta odwrócona SZCZELNA donica jak zgromadzi tą rozgrzaną wodę/parę to czy nie zachowa się jak balon (takie jak balony nad kortami tenisowymi)-lżejsze do góry -pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Bliższe zaokrąglenie to 4,2kJ/kg/K.A te kilkaset beczek to zakopałeś u siebie pod podłogą,czy tylko doradzasz? Taki mam plan. Próbuję coś wymyślić odnośnie transportu ciepła do takiego klocka może masz jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Zrób te beczki z jakiej gumy, jak chcesz je grzać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.10.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Masz na myśli rozszerzalność wody?! Myślałem o tym, coby zostawić trochę miejsca albo zostawić jakąś dziurkę w wieczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.10.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Pomysł trochę nomen omen utopijny.Jak zostawisz dziurki to przez lata ta woda odparuje.Jak nie to kilkadziesiąt beczek na naczynie wzbiorcze by trzeba zostawić.A w jednym czy drugim wypadku po latach chałupa się zawali.Nie wspomnę o koszcie takiego przedsięwzięcia.Mój piaseczek pod chudziakiem ma pojemność cieplną równą 60.000lwody ,czyli 300 twoich beczek i to za darmo.Jedynym kosztem jest 100mb.pexa,który dostarcza tam ciepło z solara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 No proszę cię, przez dziurkę wielkości 1mm nie wyparuje 200l wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ty człowiekiem małej wiary jesteś.W tydzień to nie,ale przez 10lat tak..A dom budujesz na trochę dłużej.Odpuść sobie te beczki bo wylądujesz w konkursie Darwina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Problem leży po stronie tylko i wyłącznie gotowania, bo tego u rozeznać nie potrafię. O co chodzi? płyta indukcyjna czy piekarnik, i czajnik choć mniej bo to by dało się obejść. Kuchni indukcyjnej nie czy piekarnika za duża moc. Ktoś powie to gotowanie na kuchni "węglowej" czy na biogaz może. chodzi o komfort. Latanie za drewnem co dzień jest męczące, po za tym przegrzewanie budynku, i spaliny w przypadku gazu. Nie wiem gdzie, ale widzę szansę w sprężaniu powietrza, pralkę da radę, wiertarki też, od bidy tylko wielkie straty wytwarzanie tak prądu i grzanie wody w czajniku. płyty indukcyjnej nadal nie widzę w tym zestawie. Dużego kopa energii potrzebuje na starcie i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Może powinni wynaleść jakieś kuchenki gazowe ze zamkniętą komorą spalania? Szczelne podłączenie powietrza, spalin, a grzeje plytę na której stoi garnek. Tak sobie gdybam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts