Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka ze spadkiem - sąsiad mnie zalewa!! Uciążliwy sąsiad. Kłopoty z sąsiadem

franz79grau

Recommended Posts

WITAM

Wiem, że ten temat już się tu pojawił ale potrzebuje waszej pomocy do tego konkretnego przykładu.

Mam kawałek pola ornego chce go przekwalifikowac na budowlane i wybudowac domek.

Ten kawałek pola jest położony najniżej w stosunku do sąsiednich pól, wiec woda opadowa płyneła na moje pole.

Mój ojciec wykopał fosę w poprzek a na to sąsiad wpadł na pomysł że też to zrobi i dołączył się do naszej fosy,

tak wiec cała woda z pobliskich pól przepływała przez nasze pole.

Wczesniej było mi to obojętne ale teraz chce tam wybudować mój dom.

Pewnego dnia nasypałem tam parę aut ziemi (i się zaczęło).

Przyszedł sąsiad i stwierdził że go zalewam bo zablokowałem odpływ wody z jego posesji .

proszę o pomoc.

co mogę w tej sytuacji zrobić ,bo mnie się wydaje że to ja byłem poszkodowany przez ten cały czas?????????

Fajna rada, ale chyba autorowi nie o to chodziło. Nie każdy ma pieniądze na takie operacje. W dodatku jak widać już zostały poczynione inwestycję w tą działkę.

Problem zalewania działek jest dość powszechny i niech ktoś się wypowie kto miał z taką rzeczą do czynienia. U mnie także zalewa działkę bo całość wody z górki droga wpływa do mnie. Będę musiał walczyć o poprawę drogi by taka sytuacja nie miała miejsca. Obecnie podnoszę teren by zniwelować jej napływ. Działki innej nie będę kupował na górce bo już się wybudowałem ;).

W dodatku domy na górce nie zawsze mają lepiej - np. u mnie właśnie na tej górce co z niej leci woda jest cała w glinie a u mnie grunt przepuszczalny i szybko się osusza - ja już mam sucho a oni nie mogą wjechać na swój teren. Gdyby nie ta droga ....

proszę o pomoc.

co mogę w tej sytuacji zrobić ,bo mnie się wydaje że to ja byłem poszkodowany przez ten cały czas?????????

jeśli nie ma tam oficjalnego rowu melioracyjnego, czyli takiego na mapkach to masz prawo zasypać swój rów i tak naprawdę to nie twój biznes, że zalewa sąsiada, bo to on musi uporządkować swoje wody, czyli zrobić np. drenaż lub inne rozwiązanie.

Czy działka sąsiada jest działką budowlaną ? Jeżeli tak to :Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 r., Nr 75, poz. 690)

1. Działka budowlana, na której sytuowane są budynki, powinna być wyposażona w kanalizację umożliwiającą odprowadzenie wód opadowych do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej.2. W razie braku możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzanie wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych.

......

Natomiast jeżeli nie jest budowlana to z prawa wodnego: Art. 29. 1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może:

1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody opadowej ani kierunku odpływu ze źródeł - ze szkodą dla gruntów sąsiednich;2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie.

2. Na właścicielu gruntu ciąży obowiązek usunięcia przeszkód oraz zmian w odpływie wody, powstałych na jego gruncie wskutek przypadku lub działania osób trzecich, ze szkodą dla gruntów sąsiednich.

3. Jeżeli spowodowane przez właściciela gruntu zmiany stanu wody na gruncie szkodliwie wpływają na grunty sąsiednie, wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w drodze decyzji, nakazać właścicielowi gruntu przywrócenie stanu poprzedniego lub wykonanie urządzeń zapobiegających szkodom.[/lex:2hg804h4]

Lub ostatecznie można powołać się na kodeks cywilny:

Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.

Wiesz jakie warunki panują na tej działce od dawna, więc jesteś w bardzo dobrym położeniu.

Ja bym radziła tak jak ktoś wcześniej, kupić działkę budowlaną w innym miejscu.

Takie prawa fizyki, woda zawsze leci w dół.

Teraz pogoda jest zmienna, raz susza innym razem powódź, musisz się zastanowić czy chcesz mieszkać na bagnach - patrz Wrocław ;).

Nie wiem dlaczego jak ktoś ma słaby grunt na posadowienie fundamentów to się z tym godzi i płaci duże pieniądze, żeby zrobić dobry, dopasowany fundament, ale jak komuś strumień leje się po działce po opadach to jest ślepy na ukształtowanie naturalne terenu a winy upatruje się po wszystkich dookoła.

"Mój ojciec wykopał fosę w poprzek a na to sąsiad wpadł na pomysł że też to zrobi i dołączył się do naszej fosy" - rozumiem, że chodzi o rów odwadniający. Proszę sobie poczytać Prawo Wodne - rozdziały o urządzeniach melioracji szczegółowej (ums). Z obecnego prawa budowlanego wynika, że ums jeżeli nie wymagają PNB to wymagają zgłoszenia, a z Pana notatki, wnioskuję, że takowego nie było. Usuwanie samowoli w tym wypadku CHYBA nie jest karane, ale mogą z tego tytułu wyniknąć pewne komplikacje.Trzeba by sprawdzić, czy w momencie gdy był robiony rów, prawo nie wyglądało inaczej niż obecnie. Jeżeli się okaże, że był on robiony zgodnie z prawem, to Pana ostatnie działanie (zasypanie rowu) było bezprawne i mogą wyniknąć z tego spore problemy. Kwestię zalewania Pańskiego pola należy rozwiązać w oparciu o ustawę Prawo Wodne - http://www.prawowodne.pl/melioracje-i-regulacje-wodne/

P.S. Podstawowym błędem, jaki Pan popełnił był brak omówienia sprawy z sąsiadem (nawet jak prawnie wszystko byłoby w porządku, zawsze warto, a moim zdaniem trzeba konsultować takie sprawy z innymi zainteresowanymi). Nawet teraz spróbowałbym porozmawiać i "ułagodzić" sąsiada.

Życzę pozytywnego załatwienia problemu.