abol1 26.10.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Co sądzicie o ścianach kostrukcyjnych z bloczków silikatowych ? Edytowane 28 Października 2010 przez abol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 03.11.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Zanim napiszesz poszukaj. Temat wałkowany 1000 ce razy. Polecam temat" Jak budować Silką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 03.11.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 myślę, że silikat to jeden z sensowniejszych wyborów, bo może się poszczycić zasadniczym plusem (nie to co ceramika, która nie ma żadnego poważnego ). Jest bardzo wytrzymały i bardzo dobrze izoluje akustycznie, a ociepla się i tak ociepleniem nie? A jak ktoś będzie Ci wpierał, że silikat jest zbyt ciężko to trzaśnij mu drzwiami przed nosem. Faktycznie ważny dużo, ale ZBYT ciężki? Nie może być. Chyba, że mieszkasz na bagnie, ale wtedy to buduj tratwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 04.11.2010 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Raczej jestem zdecydowany na silikaty ponieważ dla mnie jest jednym z lepszych materiałow na sciane z ociepleniem. Zastanawiam się tylko czy jest jakaś różnica pomiędzy silikatami krajowymi np.z Leżajska, a silikatami Xella, oraz czy silikat gr.18 nadaje się na ściany nośne zewnętrzne- czy nie będzie problemem zrobienie wieńca pod strop na takiej cieńkiej scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 05.11.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Rożnica jest na pewno w cenie. Co do grubości to "18" z pod względem technicznym jest wystarczjąca, ale dla mnie ściana nośna zaczyna się od 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 06.11.2010 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Ale czy w jakości tez różnica. A co do grubosci ścian to myślę nad tym, żeby na zewnątrz zastosować gr. 24-25, a w środek ewentualnie 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 xella produkuje silikaty kompatybilne z BK ytongdodatkowo odmiana E posiada otwory "elektryczne" i można je wykorzystać do prowadzenia inst. el. pod warunkiem że murarz będzię sie stosował do znaczników zewnętrznychczy xella lepsza od Leżajska...raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeczny 06.11.2010 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Z tego co wiem to sciana nośna musi mieć 24 to ci potwierdzi każdy bydowlaniec ,a silikaty są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 08.11.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 cz musi miec to bym spekulowal silikaty zdecydowanie lepsze niz ceramika, ale malo popularny u nas choc nie wiem czemu, moze marketing kuleje w tym przypadku, co do winca podejrzewam ze na 18cm uda sie, choc wg starej normy 12,5 cm stosowalo sie na oparcie wienca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.11.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Z tego co wiem to sciana nośna musi mieć 24 to ci potwierdzi każdy bydowlaniec ,a silikaty są ok Bzdura. Ściana nośna musi przenieść obciążenie na fundament. Jej grubość zależy od tego z jakiego materiału jest zbudowana i jakie obciążenia ma przenieść. Liczy to konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parasite 08.11.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja mam ściany konstrukcyjne 15 cm i jakoś nikt się nie czepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 08.11.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja mam ściany konstrukcyjne 15 cm i jakoś nikt się nie czepia. zależy z czego są ściany. Zawsze trzeba to przeliczyć, z jednych materiałów może być cieńsze a z innych musi byc grubsze, zależnie od wytrzymałości materiału. Znaczenie ma też ilość pięter domu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 15.11.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 W projekcie miałem MAX-a 220 + 12 styropianu, zamieniam to na SILIKAT N-24 + 15 styro.Taki układ wydaje mi sie dobry. Podpiwniczenie z bloczka betonowego 24 lub pustaka betonowego ALFA 24-jeszcze nie wiem, który będzie odpowiedniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.11.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Może być mało styro, silikaty nie izolują za dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 16.11.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 wszyscy mowia o kalkulatorach, niech wrzuci obliczy i bedzie wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 16.11.2010 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Za ocieplenie odpowiada warstwa izolacyjna, więc czy jest sens brania pod uwagę izolacyjność muru jako wartwy nośnej. Współczynnik lambda czy współczynnik U dla ścian z max-a czy silikatu jest pewnie podobny, może z przewagą dla ceramiki ale niweluje to ocieplenie więc na tym bym się skupił. Można np: dać 15 cm styropianu o lepszych parametrach technicznych, niż dawać 20 cm styropianu o gorszych właściwościach, a droższym w wykonaniu ( dłuższe kołki, szersza listwa startowa, droższy styropian bo jest go aż 20 cm, i.t.p). Należy także zwrócić uwagę na to, że ściany to nie wszystko, są jeszcze okna, drzwi, podłoga na gruncie czy dach przez, które tez ucieka ciepło. Co z tego jak zastosuje super izolacyjną ściane jak przez pozostałe przygrody, które potraktowane zostaną po macoszemu stworzymy doskonałe mostki termiczne. Moim zdaniem należy znaleść tzw. "złoty środek" pomiędzy dobrym uszczelnieniem domu, a kosztami, które nie bedą zwracać się przez najbliższe 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.11.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 No tak, tylko ściany ścianami a okna oknami. Wiadomo, że ta kwestia też jest, ale nie ma tego co poruszać przy okazji o bloczkach silikatowych na ściany nośne. Ale prawdą jest to, że ociepla się ociepleniem, a w przypadku silikatów, 15cm to zawsze będzie za mało. Chyba, że klimat byłby inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 18.11.2010 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 No tak, tylko ściany ścianami a okna oknami. Wiadomo, że ta kwestia też jest, ale nie ma tego co poruszać przy okazji o bloczkach silikatowych na ściany nośne. Ale prawdą jest to, że ociepla się ociepleniem, a w przypadku silikatów, 15cm to zawsze będzie za mało. Chyba, że klimat byłby inny. A dlaczego za mało. współczynnik przenikania ciepła (W/m2*K) dla ściany wykonanej z Silikat 24+15 styro.wynosi 0.25- czy to mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 22.11.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wg. mnie np. 0,18 wygląda sobie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 22.11.2010 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wg. mnie np. 0,18 wygląda sobie lepiej. W takim razie ile ocieplenia dałbyś na silikat aby uzyskać satysfakcjionujący wynik współczynnika cieplnego? Jeżeli nie silikat to jaki inny materiał zastosowałbyś na ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts