Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiększenie gotowego już balkonu

Recommended Posts

Witam.

Popełniliśmy błąd podczas szałowania balkonu. Jakimś cudem wyszedł o ok 30 cm przesunięty w jedną stronę. Niestety zauważyliśy to dopiero po zalaniu stropu, a co za tym idzie i balkonu. W związku z tym, aby elewacja frontowa domu wyglądała jak należy, musimy powiększyć go z jednej strony o te 30 cm. Balkon nie jest duży, ma wymiary 2,5 m x 1,0 m. Jak się za to zabrać? Wystarczy skuć go trochę z jednej strony, dozbroić prętami, połączyć z wieńcem, zaszałować i dolać betonu? Będzie to wytrzymałe?

Balkon będzie wyglądał tak jak na zdjęciu w avatarze.

To co opisujesz to przepis na urwanie tego co juz masz.

Nie wiem jaki masz strop ale prety trzymające balkon powinny być wpuszoczne w płyte stropu lub nadbeton, minimum to pożadne zakotwienie w samym wieńcu, ale nie na zasadzie "połaczyć" tylko trzeba by rozkuć (wywalić istaniejący beton praktycznie do zera) wieniec i kawalek stropu na tych 30-40cm.

Może łaczniki balkonowe stalowe ale one też beda wymagały rozkuwania wieńca

Nie wiem czy te 30cm balkonu warte sa tyle zachodu.

Warte zachodu. Poniżej wrzucam elewację fronotwą domu. Jeżeli nie powiekszę balkonu to nie wyjdzie on na środku, tak jak ma być. Nie będzie to dobrze wyglądać.

http://img100.imageshack.us/img100/75/beztytuugq.jpg

A dlaczego miałoby się urwać to co już mam? Przecież napisałam, czy można skuć beton z boku balkonu, dołączyć zbrojenie do jego zbrojenia i do wieńca i zalać ponownie. Strop to teriva.

Zbrojenie można wklejać.. nie trzeba wcale rozkuwać całego wieńca. Ale należy to zrobić umiejętnie bo inaczej przy wierceniu można uszkodzić zrojenie wieńca.

Można , ale trzeba zacząc od policzenia tego i właściwego dobrania zbrojenia oraz sposbu wklejenia. Nie wiem czy 2-3 pręty wklejone w wieniec utrzymają balkon i obciązenie uzytkowe.

Przecież napisałam, czy można skuć beton z boku balkonu, dołączyć zbrojenie do jego zbrojenia i do wieńca i zalać ponownie. Strop to teriva.

Ja też napisałem uważam że tak nie mozna tego wykonać.